Τουρισμός

31/08/2022 - 13:33

Έκτακτο - Ισχυρός σεισμός - Κουνήθηκε όλο το Βόρειο Αιγαίο

ΔΕΗ

Iσχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:10 το μεσημέρι, 13 χλμ. βορειοδυτικά του Αγαθονησίου και εστιακό βάθος 10χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.


Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε σημειωθεί 14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Πυθαγόρειο Σάμου, και το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Και οι δυο σεισμικές δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στο νησί.

 

 

Δεν συνδέεται με τον σεισμό των 7 Ρίχτερ του 2020

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο οι δύο σεισμοί έχουν την ίδια εστία, η οποία εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πυθαγορείου.

Ο σεισμολόγος τόνισε στο in ότι ακόμη είναι νωρίς ώστε να γίνουν προβλέψεις για μετασεισμούς, ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι σεισμοί δεν συνδέονται με τον μεγάλο σεισμό των 7 Ρίχτερ που έγινε στη Σάμο το 2020, καθώς τότε το ρήγμα βρισκόταν στα βόρεια του νησιού.

«Ο δεύτερος σεισμός δεν ήταν μετασεισμός, καθώς κατέγραψε περισσότερα Ρίχτερ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, έχει επικοινωνήσει ήδη με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου και δόθηκαν οδηγίες ώστε τα στελέχη του δήμου να διενεργήσει ελέγχους.

Παράλληλα, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι οι δύο νέοι σεισμοί δε συνδέονται με τους σεισμούς που «ταρακούνησαν» το νησί πριν 2 χρόνια προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να αποφεύγει τις παλιές κατασκευές και να ακολουθεί τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

Το επίκεντρο σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό:

Στον δρόμο οι κάτοικοι

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, δήλωσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιέςενώ συνεργεία του δήμου έχουν βγει για ελέγχους.

Οι κάτοικοι, όπως είπε, είναι μεν στο δρόμο, αλλά διατηρούν την ψυχραιμία τους και η δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νότια του νησιού.

Μοιράσου το άρθρο!