Ελπίδες γεννά η συμμετοχή της Περιφέρειας στο Τουριστικό Workshop της Άγκυρας
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε σε Τουριστικό Workshop στην Άγκυρα στις 07/04/2014 μετά από Πρόσκληση της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα και του Οικονομικού και Εμπορικού Γραφείου Αγκύρας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αγκύρας. Με την ευκαιρία της παρουσίας της αποστολής στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε μια σειρά συναντήσεων με Φορείς και Επιχειρήσεις με πολύ εποικοδομητικά αποτελέσματα. Εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αντώνη Γιαννάκη ο οποίος ηγήθηκε της αποστολής συμμετείχαν και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ευάγγελου Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων Λέσβου κ. Γιάννης Σαμιώτης, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Δημήτρης Κιτριλάκης και το στέλεχος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης κ. Γιώργος Κουλαγίνης.
Στο Τουριστικό Workshop της Άγκυρας έγινε αναλυτική παρουσίαση των νησιών μας με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού στη τουρκική γλώσσα, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε σύντομη ομιλία - παρέμβαση του κ. Γιαννάκη, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα διεύρυνσης των τουριστικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Επίσης αναφέρθηκε στην δυνατότητα προώθησης στην διεθνή αγορά κοινών τουριστικών πακέτων που θα απευθύνονται σε πολίτες άλλων χωρών όπως σε Ρώσους και Αζέρους για παράδειγμα. Ανέλυσε ακόμη τις δυνατότητες ανάπτυξης τουριστικής συνεργασίας που δίνει το πυκνό δίκτυο των αεροδρομίων της περιοχής του Βορείου Αιγαίου (Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας) και της απέναντι ακτής (Σμύρνης, Νέου Αεροδρομίου Αδραμυτίου). Σύντομη προσφώνηση έκανε επίσης και ο Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Χίο κ. Κιτριλάκης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ευκολία πρόσβασης στη Χίο, από τον Τσεσμέ, στον οποίο κάνουν διακοπές κάθε χρόνο εκατομμύρια εύποροι Τούρκοι πολίτες.
Στην εκδήλωση προέδρευε ο Έλληνας Πρέσβης κ. Λουκάκης και συντόνιζε ο οργανωτής της Εκδήλωσης και Διευθυντής του Οικονομικού και Εμπορικού Γραφείου της Πρεσβείας μας στην Άγκυρα κ. Κουναλάκης. Από την Τουρκική πλευρά στο Προεδρείο της βρισκόταν ο κ. Nurettin Özdebir (Νουρεντίν Εζντεμπίρ), Πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης και οικοδεσπότης, ο Δ/ντης του Υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας κ. Onur Gozet (Ονούρ Γκοζέτ) και το διευθυντικό στέλεχος της TURSAΒ (Ένωση Τουριστικών Πρακτορείων Τουρκίας) κ. Ercan Durmus (Ερτζάν Ντουρμούς). Από τη Τουρκική πλευρά συμμετείχαν οι Περιφέρειες (Νομαρχίες στο Τουρκικό Διοικητικό Σύστημα)
- Άγκυρας
- Σαμψούντας
- Τραπεζούντας
- Κασταμονής
- Τσόρουμ
- Τοκάτης
- Αμάσειας
- Καισάρειας
Πρόκειται για περιοχές μερικές από τις οποίες μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ενίσχυση του τουρισμού των νησιών μας αλλά και για την εξαγωγή παραδοσιακών μας προϊόντων όπως του ούζου, των τυριών κ.λ.π. και πιο συγκεκριμένα για την Άγκυρα, τη Σαμψούντα, τη Τραπεζούντα, τη Καισάρεια, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ανερχόμενες, δυναμικές οικονομικά περιοχές που δεν έχουν όμως αναπτύξει αντίστοιχες με την οικονομική τους δυναμική και τα πληθυσμιακά τους δεδομένα επαφές με άλλες χώρες. Σε αυτές τις περιοχές ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση τουριστών και τις εξαγωγές προϊόντων είναι πολύ χαμηλός. Αυτές οι περιοχές μαζί με κάποιες άλλες όπως η Προύσα, το Ικόνιο και το Γκαζιαντέπ είναι οι περιοχές στις οποίες η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει θέσει ως στόχο να έχει παρουσία με βάση και τις συμβουλές και πληροφορίες που λαμβάνουμε ιδιαίτερα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της χώρας μας στην Άγκυρα με βάση και τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Μυρσινιά και του Γραφείου ΟΕΥ εκεί.
Από πλευράς τουριστικών πρακτορείων συμμετείχαν περίπου 40 μεγάλα τουριστικά γραφεία τα οποία αναζητούσαν πληροφορίες και συνεργάτες από την Ελλάδα για την ανάπτυξη συνεργασιών και συμφωνιών με τους οποίους οι εκπρόσωποι των Φορέων κ.κ. Μυρσινιάς, Κιτριλάκης και Σαμιώτης είχαν σειρά επαφών και παρουσίασαν τα νησιά μας.
Εκτός από τις τουριστικές επιχειρήσεις στο τουριστικό workshop συμμετείχαν και εκπρόσωποι από τις αεροπορικές εταιρίες Turkish Airlines, Pegasus Airlines και Borajet.
Τα μέλη της αποστολής του Βορείου Αιγαίου είχαν μια λεπτομερή συζήτηση με τον εκπρόσωπο της Borajet κ. Mr.Aşan Kanarya (Ασάν Κανάρυα) για το θέμα που αφορά στη νέα αεροπορική γραμμή μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μυτιλήνης από τη BORAJET. Ο κ. Mr.Aşan Kanarya επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι αυτό το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι πτήσεις μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μυτιλήνης από τη BORAJET, όπως είχε σχετικά ενημερώσει τη κοινή γνώμη της Λέσβου και ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων κ. Σαμιώτης. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως και το Επιμελητήριο Λέσβου και η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου παρακολουθεί στενά το θέμα διότι είναι πολύπλοκο και σύνθετο για να επέμβει όπου μπορεί προς τη κατεύθυνση αυτή, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων της.
Το τελικό συμπέρασμα από την εκδήλωση αυτή, είναι ότι υπάρχει μεγάλο έδαφος για την ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τις ανερχόμενες οικονομικά περιοχές της Τουρκίας και με το συντονισμό της Περιφέρειας τα αποτελέσματα που μπορούμε να επιτύχουμε στο τουριστικό τομέα, καθώς και στην προώθηση των τοπικών μας προϊόντων μπορεί να είναι εντυπωσιακά. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επιδιώκει παράλληλα με πολλές από αυτές τις περιοχές να επιτύχει συνέργειες εκμεταλλευόμενη το πλαίσιο που προσφέρουν και άλλα προγράμματα όπως αυτό της Μαύρης Θάλασσας. Επίσης πρέπει να τονιστούν τα βήματα προόδου που έχει κάνει η Τουρκία στο τομέα και του τουρισμού σε όλες τις περιοχές της.
Επαφές και συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με άλλους Φορείς της Τουρκίας στην Άγκυρα
1) Συνάντηση το απόγευμα της 9ης Απριλίου 2014 με τον Γενικό Γραμματέα του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Άγκυρας κ. Doç. Dr. Yavuz Cαbbar μετά από πρωτοβουλία και αίτημα του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Μυρσινιά σε συνεργασία με τον Δ/ντή ΟΕΥ Αγκύρας κ. Κουναλάκη με τη συμμετοχή των μελών της αποστολής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Στον κ. Cabbar έγινε λεπτομερής παρουσίαση της παραγωγικής φυσιογνωμίας των νησιών μας και των προσδοκιών μας για αύξηση του τουρισμού και οικονομικών συναλλαγών μας με τις τουρκικές περιοχές. Από την πλευρά του εκείνος μας τόνισε ότι πολλοί Τούρκοι επιχειρηματίες θέλουν και ετοιμάζονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες πάνω σ’ αυτό το θέμα και ότι ελπίζει ότι αυτές οι επενδύσεις και πρωτοβουλίες θα συμβάλουν περαιτέρω στην ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και θα τύχουν της υποστήριξης της ελληνικής κοινής γνώμης.
Από τη πλευρά του ο κ. Γιαννάκης, αλλά και οι κ.κ. Μυρσινιάς και Σαμιώτης τόνισαν ότι τα νησιά μας επιδιώκουν πάντα τη συνεργασία με τη Τουρκία ιδιαίτερα σε ότι αφορά το τουριστικό τομέα και την προώθηση των προϊόντων μας στην μεγάλη αγορά της Τουρκίας. Ιδιαίτερα ο κ. Γιαννάκης ανέλυσε τις προσπάθειες που καταβάλει η Περιφερειακή Αρχή στα θέματα που αφορούν στην λήψη βίζας από τους Τούρκους πολίτες αλλά και στην υποστήριξη από πλευράς μας στην Ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας.
2)Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αγκύρας κ. Μustafa Babayiğit (κ. Μουσταφά Μπαμπαγιγίτ) και τον συνεργάτη του κ. Fatih Demir (κ. Φατίχ Ντεμίρ) το πρωί της 8ης Απριλίου 2014 μετά από πρωτοβουλία - αίτημα του κ. Μυρσινιά και την υποστήριξη του Δ/ντή του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Αγκύρας κ. Κουναλάκη.
Στον κ. Μustafa Babayiğit έγινε παρουσίαση των νησιών της Περιφέρειας και των ευκαιριών που παρουσιάζονται ειδικά στον τουριστικό τομέα. Ο ίδιος τόνισε ότι και το Εμπορικό Επιμελητήριο Άγκυρας επιθυμεί την ενίσχυση των δεσμών, και ότι τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά αν αρθεί το εμπόδιο της βίζας. Τα μέλη της αποστολής του Βορείου Αιγαίου αναφέρθηκαν διεξοδικά στο θέμα της βίζας στο υφιστάμενο πλαίσιο, ενώ ο κ. Μυρσινιάς ανέλυσε και τις ευκαιρίες ανάπτυξης που υπάρχουν στον εκπαιδευτικό τουρισμό (πανεπιστημιακό και μαθητικό) με τη Λέσβο. Υπήρξε εκατέρωθεν δέσμευση να πυκνώσουν οι επαφές ανάμεσα στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αγκύρας και Μυτιλήνης προκειμένου να αναπτυχθούν επιχειρηματικές συνεργασίες.
3) Συνάντηση της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Ελληνική Πρεσβεία με τον Δ/ντή του Προξενικού Γραφείου στην Άγκυρα κ. Σοφό και τον κ. Καλπαδάκη Γραμματέα Β’.
Με τους διπλωμάτες μας έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τη διευκόλυνση του Τούρκων τουριστών να αποκτήσουν βίζα για να επισκεφτούν τα νησιά μας, ενώ εκείνοι από τη πλευρά τους αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που καταβάλει η Πρεσβεία μας να ενισχύσει την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων της χώρας μας με τις ανερχόμενες περιοχές της Ανατολίας (Καισάρεια, Ικόνιο, Γκαζιαντέπ) και τη διερεύνηση δημιουργίας και νέων visa centers. Από τη πλευρά τους μας ζήτησαν να τους στείλουμε προωθητικό υλικό.
Τα μέλη της αποστολής του Βορείου Αιγαίου ζήτησαν από τα στελέχη της Πρεσβείας να εξετάσουν σοβαρά την δημιουργία visa center στη περιοχή του Αδραμυτίου. Η περιοχή αυτή απέναντι από τα Βόρεια παράλια της Λέσβου συγκεντρώνει περίπου 2 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη Λέσβο. Ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να λειτουργεί ως Διεθνές το αεροδρόμιο του Αδραμυτίου μετά τα την ολοκλήρωση των έργων που έγιναν εκεί. Επίσης έγινε ενημέρωση της Πρεσβείας για τις ενέργειες που έχει κάνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για ένταξη στο Πρόγραμμα «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» και τη δυνατότητα συνεργασίας που θα δοθεί με πολλές νέες για μας περιοχές της Τουρκίας.
Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου έκανε αναφορά στη συνάντηση αυτή, όπως και σε όλες τις άλλες στους υψηλούς δασμούς και τα γραφειοκρατικά και διαδικαστικά προϊόντα που βάζει η Τουρκία σε μια σειρά από δικά μας προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα τυριά και το ούζο (λιμάνι εισαγωγής η Μερσίνα) για τα οποία υπάρχει υψηλή ζήτηση στη Τουρκία.
4) Συνάντηση της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τον Δ/ντή του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Άγκυρας κ. Κουναλάκη και τα στελέχη του Γραφείου
Στη διάρκεια της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αντώνης Γιαννάκης, καθώς και οι κ.κ. Μυρσινιάς, Σαμιώτης ευχαρίστησαν τον κ. Κουναλάκη και τα στελέχη της Ομάδας ΟΕΥ για τη πολύ σημαντική πρωτοβουλία τους στην Άγκυρα και εκείνος σημείωσε την θετική εντύπωση που είχε στους Τούρκους επίσημους και επιχειρηματίες η παρουσία της αποστολής του Βορείου Αιγαίου και το ενδιαφέρον με το οποίο παρακολούθησαν το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάστηκε, κυρίως δε το γαστρονομικό πολιτισμό των νησιών μας. Σημειώνουμε εδώ ότι η κατεύθυνση και τα μηνύματα του υλικού που προβλήθηκε διαμορφώθηκαν με την αποφασιστική συμβολή του Προέδρου των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Σαμιώτη και του Εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Χίου και Προέδρου του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Χίου κ. Κιτριλάκη. Στη συζήτηση τονίστηκε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πρέπει να έχει ενεργή παρουσία σε αυτές τις περιοχές της Τουρκίας και ότι σε αυτές ο ανταγωνισμός είναι ακόμη μικρός. Καθορίστηκε Σχέδιο Δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα το οποίο θα περιλαμβάνει
- Επίσκεψη των Οικονομικών Ακολούθων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Χίο τον Ιούνιο μετά από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Χίου και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γανιάρης, σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο και τους άλλους Φορείς της Χίου
- Πιθανή Οργάνωση ανάλογης επίσκεψης στη Μυτιλήνη τον Σεπτέμβριο
- Γαστρονομική και Τουριστική παρουσίαση των νησιών του Βορείου Αιγαίου σε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουμε το χειμώνα του 2014/2015 σε επιλεγμένες ομάδες-στόχο (δημοσιογράφους, γευσιγνώστες, τουριστικούς πράκτορες κ.λ.π.) με τη βοήθεια και την πολύτιμη εμπειρία του Γραφείου ΟΕΥ στην Άγκυρα.
- Αποστολή του υλικού που αφορά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και που είναι στη Τουρκική γλώσσα σε Τουριστικούς Φορείς της Τουρκικής Ανατολίας (π.χ. Άγκυρα, Καισάρεια, Τραπεζούντα) που συμμετείχαν στο τουριστικό workshop.
- Οργάνωση τουρκικών επιχειρηματικών αποστολών στα νησιά μας και αντίστροφα στις τουρκικές περιοχές για τη γνωριμία του επιχειρηματικού κόσμου και την επίτευξη συνεργασιών.
5) Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννάκη και της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τον νέο Δήμαρχο Αδραμυτίου στις 09/04/2014.
Αποτέλεσε τη πρώτη συνάντηση του νέου Δημάρχου Αδραμυτίου κ. Kamil Saka με Εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης από τη Λέσβο. Ο Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε στο νέο Δήμαρχο Αδραμυτίου καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και τόνισε την ετοιμότητα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και όλων των Φορέων των νησιών μας να συνεργαστούν με τη Τουρκική Αυτοδιοίκηση για την προώθηση των κοινών στόχων και συμφερόντων. Ο κ. Saka ανέφερε ότι ενδιαφέρεται και προσωπικά για την ανάπτυξη των σχέσεων γιατί και ο ίδιος κατάγεται από τη Μυτιλήνη. Ο κ. Γιαννάκης απάντησε ότι και ο ίδιος, αλλά και ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Λέσβου κατάγονται από την άλλη ακτή του Αιγαίου.
6) Συνάντηση με τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου του Αδραμυτίου μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβαν μέλη του Δ.Σ. του τοπικού Επιμελητηρίου
Το Δ.Σ. και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκαν στις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν με την Λέσβο στον τουριστικό τομέα και ζήτησαν ενταστικοποίηση των επαφών. Ο κ. Μυρσινιάς τόνισε ότι η λειτουργία του νέου μεγάλου αεροδρομίου στο Αδραμύτι ανοίγει νέες προοπτικές και για τη Λέσβο και θα συμβάλει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί μας. Επίσης ανέφερε ότι γίνονται θετικά βήματα σχετικά με τη λειτουργία της πύλης εισόδου στην Πέτρα και παρότρυνε και τους Τούρκους φίλους μας να προχωρήσουν και αυτοί γρήγορα με την αντίστοιχη πύλη εισόδου στο Αkcay προκειμένου να ανοίξει η γραμμή. Ο κ. Γιαννάκης από τη πλευρά του τόνισε ότι η Περιφέρεια θα συμβάλει σε όλες τις προσπάθειες αυτές στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το Επιμελητήριο Λέσβου θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικής παρουσίας μας στη περιοχή του Αδραμυτίου προκειμένου να πραγματοποιηθούν και νέες επιχειρηματικές συμφωνίες και να ενισχυθούν οι υφιστάμενες.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του ταξιδιού στην Τουρκία ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννάκης δήλωσε:
«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει αναλάβει μια μεγάλη πρωτοβουλία για να ενισχύσει την εξωστρέφεια των νησιών μας και να προωθήσει τα παραδοσιακά μας προϊόντων σε υφιστάμενες και νέες αγορές. Ακόμη η αύξηση του τουρισμού στα νησιά μας αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού η Περιφέρεια αξιοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αξιοποίησε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Γραφείο ΟΕΥ στην Άγκυρα και ο Δ/ντής του κ. Κουναλάκης προκειμένου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να προβληθεί και να αρχίσει συνεργασίες με περιοχές της Τουρκίας όπου δεν υπάρχει ακόμα μεγάλος ανταγωνισμός. Η προσπάθεια όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενταθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Τα πρώτα ήδη αποτελέσματα έχουν αρχίσει και φαίνονται. Όπως με ενημέρωσε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσαβου κ. Σαμιώτης σε συνέχεια των επαφών που είχε η αποστολή μας στη Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της ΕΜΙΤΤ τον περασμένο Ιανουάριο το προσωπικό και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης (περίπου 100 άτομα) θα έλθουν στη Λέσβο τον Μάιο για επαφές με το Επιμελητήριο Λέσβου και για τουρισμό και ζητούν στοιχεία για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν.
Θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Δ/ντή του Γραφείου ΟΕΥ στην Άγκυρα κ. Κουναλάκη για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για να προωθήσει τα συμφέροντα των νησιών μας, τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Μυρσινιά, τον Εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Χίου και Πρόεδρο των Ενοικιαζόμενων Δωματίων κ. Κιτριλάκη καθώς και τον Πρόεδρο των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Σαμιώτη για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν στο πλαίσο της αποστολής στην Άγκυρα και να τους ενθαρρύνω να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση».