Τουρισμός

20/03/2023 - 18:04

Εντυπωσιακός απολογισμός από τον Φορέα Τουρισμού Μολύσβου

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Δεσμός» η Γενική Συνέλευση του Φορέα Τουρισμού Μολύβου.

Στην συνέλευση παρουσιάστηκε ο διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός των δράσεων για το 2022 και το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για το 2023.

 

Ο ταμίας κ. Μπακάλμπασης Νίκος παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό, τονίζοντας την μεγάλη οικονομική δραστηριότητα που ανέπτυξε ο Φορέας αυτά τα χρόνια στηριζόμενος στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, στις συνεργασίες με άλλους Φορείς, αλλά και στην μεγάλη οικονομική συμβολή των μελών του.

 

Ο Πρόεδρος του Φορέα κ. Μόλβαλης Νίκος  παρουσίασε τον διοικητικό απολογισμό  του 2022, τονίζοντας την συμβολή του Φορέα στην τουριστική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάδειξη της περιοχής.

 

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

Στην οργάνωση των δραστηριοτήτων μέσα από ένα οργανωμένο και στελεχωμένο γραφείο.

Για την Προβολή της Λέσβου:

Στις ενέργειες για την υλοποίηση του brand name «Lesvos The Οther Aegean» και την χρήση εφαρμογών OnLine επικοινωνίας στα Social media.

Για την συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την υιοθέτηση από τον Δήμο του brand name “Lesvos The Other Aegean”.

Για την παραγωγή φωτογραφικού υλικού και τις στοχευμένες καμπάνιες για την προβολή της Λέσβου μέσω Social media.

Για την υποστήριξη των σημαντικών εκθέσεων σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Για την συμμετοχή στην παγκόσμια πλατφόρμα Skyline με ζωντανή εικόνα απευθείας από το λιμάνι του Μολύβου.

Για την συνεχή φιλοξενία όλα αυτά τα χρόνια, δημοσιογράφων, bloggers, καναλιών, με αφιερώματα για την Λέσβο, τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, τα γαστρονομικά και πολιτιστικά φεστιβάλ με σκοπό την προώθηση και την ενίσχυση της εικόνας του προορισμού.

Για την παραγωγή βίντεο και επικοινωνιακού υλικού για την προώθηση της Λέσβου.   

Για την προβολή της περιοχής και την πληροφόρηση των επισκεπτών μέσω των εκδόσεων με την εφαρμογή της ταυτότητας LESVOS THE OTHER AEGEAN: Free Press στην Ελληνική-Αγγλική, χάρτης περιπατητικών & ποδηλατικών διαδρομών, χάρτης οικισμών Μολύβου-Πέτρας, αρχαιολογικό φυλλάδιο οικισμού Μολύβου κα.

 

Για τον Πολιτιστικό Τουρισμό:

Για το Αρίων Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Μολύβου

Ένας πολιτιστικός θεσμός που κλείνει φέτος 11 χρόνια λειτουργίας. Με σπουδαίες συναυλίες και εκδηλώσεις στο Μόλυβο αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού. Παράλληλα, για την διοργάνωση της Ακαδημίας Κιθάρας, όπου συμμετέχουν φοιτητές από όλο τον κόσμο και το μουσικοθεατρικό εργαστήρι για παιδιά.

Επίσης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώθηκε Επιστημονική Ακαδημαϊκή Ημερίδα που αφορούσε τις απεικονίσεις του Αρίωνα στην Ευρωπαϊκή τέχνη με καθηγητές και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου παρουσίασαν το ερευνητικό τους έργο.

 

Για το Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού Μολύβου

Ένα παιχνίδι θεσμός που συνεχίζεται κάθε χρόνο. Ένα παιχνίδι που μέσα από αυτό μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε, να αγαπάμε, να κυνηγάμε.

 

Για τον Αθλητικό και Περιηγητικό Τουρισμό:

Διεθνείς Ποδηλατικοί Αγώνες - Μolyvos Urban MTB

Μια αθλητική διοργάνωση που ξεκίνησε πριν 9 χρόνια εξελίχθηκε σε ένα πολύ μεγάλο αθλητικό γεγονός που ξεπερνά πλέον την Λέσβο και μας τοποθετεί αθλητικά στον παγκόσμιο χάρτη της ορεινής ποδηλασίας. Παράλληλα με τους δυο μεγάλους διεθνείς αγώνες, πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ELEMINATOR XCE υπό την αιγίδα της ΕΟΠ.

 

Διεθνείς αγώνες τρεξίματος βουνού - Lesvos Trail

Διοργανώνονται από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου εδώ και τέσσερα χρόνια σε συνεργασία με την ΕΤΑΛ και με την υποστήριξη τοπικών φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση με τη συμμετοχή αθλητών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την Αγγλία,  Ολλανδία , ΗΠΑ, Βέλγιο, Πορτογαλία.

Φέτος, η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στα μονοπάτια της Συκαμιάς και του Λεπετύμνου.

 

Ολοκλήρωση σχεδιασμού κινητής εφαρμογής (mobile application)

Η εφαρμογή Hiking on Lesvos – The Οther Aegean Trails είναι μια εφαρμογή διαθέσιμη προς χρήση για όλους τους περιπατητές που διασχύζουν διαδρομές της ευρύτερης περιοχής.

 

Για τον Γαστρονομικό Τουρισμό:

Φεστιβάλ Γαστρονομίας Λέσβου «Lesvos Food Fest»

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, κεντρικός διοργανωτής του Lesvos Food Fest, μαζί με τους συνεργαζόμενους εταίρους από όλη την Λέσβο, συνεχίζουν να στοχεύουν στην προβολή και ανάδειξη της γαστρονομίας της Λέσβου, ως ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν, συγκεντρώνοντας με την ανεκτίμητη βοήθεια των κατά τόπους φορέων, όλη την ουσία της παραδοσιακής και σύγχρονης Λεσβιακής κουζίνας.

Για την υποστήριξη του φεστιβάλ έχει πραγματοποιηθεί παραγωγή βίντεο, έχει παραχθεί πλούσιο επικοινωνιακό υλικό και συμμετοχή σε τηλεοπτικά γυρίσματα.

 

Για τον Τουρισμό Ευεξίας:

Lesvos International Euphoria Festival

Στόχος του φεστιβάλ είναι η δυναμική προβολή της εναλλακτικής και της μοναδικά ενεργειακής Λέσβου, ενός τόπου όπου οι επισκέπτες βρίσκουν έναν ιδανικό προορισμό για να ανακαλύψει ο καθένας τον εαυτό του και να βοηθηθεί από τους γρήγορους ρυθμούς και τις πιέσεις της καθημερινότητας, περιτριγυρισμένοι από την θεραπευτική ενέργεια και την πλούσια φύση της Λέσβου. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο Πλωμάρι, την Τούμπα, την Ερεσό, τον Μόλυβο και την Πέτρα, με 45 μοναδικές δράσεις για τους ντόπιους και για τους επισκέπτες.

 

Για την Κοινωνική Προσφορά:

Τοποθέτηση Απινιδωτών 

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την λειτουργεία χρήσης των 2 απινιδωτών στον Μόλυβο και στην Πέτρα. Το 2022 τοποθετήθηκε άλλος ένας απινιδωτής στον Πολυχώρο Πολιτισμού Δεσμός που καλύπτει το λιμάνι του Μολύβου.

 

Για δράσεις εκπαιδευτικές, συναντήσεις, ημερίδες:

Σχολείο Τουρισμού και Γαστρονομίας

Θεσμοθετήθηκε από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου τα 2022.

Το σχολείο γαστρονομίας έγινε σε συνεργασία με το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ πάνω σε θέματα που αφορούσαν τον κλάδο της εστίασης (ψηφιακή ασφάλεια, κίνδυνοι διαδικτύου, διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές κλπ.).

Το σχολείο τουρισμού έγινε σε συνεργασία με το ACT American college of Thessaloniki και στόχος του ήταν οι συμμετέχοντες να μάθουν στην πράξη πως μπορούν να αξιοποιήσουν τα σύγχρονα εργαλεία εξυπηρέτησης πελατών, καθώς και το ζήτημα του βιώσιμου τουρισμού και ποιότητας.

 

Επίσης πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού θερινά σχολεία με πανεπηστήμια του εξωτερικού, ημερίδα στην μνημη του Τσακυράκη Σταύρου, τεχνική συνάντηση με την ειδικη υπηρεσεία διαχείρισης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την Ευρωπαική Ένωση, εκδηλώσεις για τους υγροτόπους με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κλπ

 

Για τα προνόμια για τα μέλη του δικτύου:

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου συνεχίζει με την INTERAMERΙCΑΝ την συνεργασία με την σύναψη συμβολαίου ομαδικής ασφάλισης.

Το Πρόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό προνόμιο, που εξασφάλισε ο Φορέας για τα μέλη του δικτύου και έχει σαν στόχο να συμβάλλει στην προστασία των μελών και των οικογενειών τους και να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσχέρειες, που μπορεί να δημιουργηθούν από απρόοπτα περιστατικά.   

Πιστοποίηση μελών  με εφαρμογή της ταυτότητας «Lesvos Τhe Οther Aegean» και τοποθέτηση ειδικού σήματος, ειδική προβολή στην ιστοσελίδα και στις εκδόσεις, είναι μερικά από τα προνόμια.

Νέα συνεργασία για την ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας των μελών του Φορέα Τουρισμού Μολύβου με την Υδρόγειο Ασφαλιστική.

Πολυχώρος Πολιτισμού «Δεσμός»:

Με την ένταξή του στο πρόγραμμα LEADER της ΕΤΑΛ για την: «Δημιουργία Χώρου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων», με συνολικό προϋπολογισμό (συνολικής δημόσιας δαπάνης) 243.146,81 €.

Ήδη το έργο υλοποιείται και θα έχει ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι του 2023.

Ο σκοπός της ενέργειας αυτής είναι  ένας πολυχώρος πολιτισμού για όλη την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, ένας χώρος που θα ταυτιστεί με τον πολιτισμό του Μολύβου και παράλληλα θα συνδράμει και θα υποστηρίξει την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Λέσβου.

 

Λειτουργία Κέντρου Επισκεπτών:

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου στο πλαίσιο του προγράμματος “Επιχορήγηση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ” του Ε.Π. «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» ανακαίνισε πλήρως και στελέχωσε το πρώην δημοτικό τουριστικό γραφείο στον Μόλυβο, το οποίο παραχωρήθηκε σαν χώρος από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου,  όπου και μεταφέρθηκε η τουριστική δραστηριότητα της προβολής του Φορέα. Για τους θερινούς μήνες λειτουργεί ως κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών.

 

Κλείνοντας τις διαδικασίες της συνέλευσης, ο Πρόεδρος του Φορέα κ. Μόλβαλης Νίκος ευχαρίστησε  τα μέλη του Δ. Συμβουλίου για την μεταξύ τους άριστη συνεργασία  τονίζοντας το μεγάλο έργο που έγινε σε αντίξοες συνθήκες και υπηρετώντας τις καταστατικές λειτουργίες του Φορέα.

Παράλληλα, εκ μέρους του Δ. Συμβουλίου, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του δικτύου για την συνδρομή και την στήριξή τους στην ανάπτυξη μιας τόσης σημαντικής δραστηριότητας που τα αποτελέσματα πλέον είναι ορατά και εκτός Λέσβου.

 

Μοιράσου το άρθρο!