Στα χαρτιά παραμένει προς το παρόν, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου, η οποία αν και αποτελεί στόχο υψίστης σημασίας για τους φορείς της Λέσβου και τους επαγγελματίες του τουρισμού, εντούτοις δεν κατέστη ακόμη δυνατόν να δημιουργηθεί.
Οι προσπάθειες για την ίδρυση της εταιρείας, χρονολογούνται περισσότερο από μία οκταετία, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια, ο Δήμος Λέσβου ασχολήθηκε πιο σοβαρά με την υπόθεση, επιδιώκοντας να υλοποιήσει το φιλόδοξο τούτο σχέδιο, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας και άλλων παραγωγικών φορέων του τόπου μας.
Ο σχεδιασμός του Οργανισμού υπό τη μορφή που καταλήγει να έχει σήμερα, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), λίγο πριν από την τελική έγκρισή του από τις αρμόδιες αρχές, ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο περίπου και βασίζεται στο άρθρο 100 του Καλλικράτη.
Στόχος του Οργανισμού, είναι να ενώσει υπό ένα κοινό όραμα και σχεδιασμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού μας και τους τουριστικούς παραγωγικούς φορείς, προκειμένου να υπάρξει ένας προσανατολισμένος και άρτιος σχεδιασμός που θ' αφορά στην συνολική τουριστική εικόνα και ανάπτυξη της Λέσβου. Ο Οργανισμός θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει και να καταθέτει προτάσεις, για θέματα που αφορούν στο γενικότερο τουριστικό προϊόν, καθώς και στην αναβάθμιση πολιτιστικών και αρχαιολογικών μνημείων, όπως είναι για παράδειγμα το κάστρο της Μυτιλήνης και το Αρχαίο Θέατρο.
Σύμφωνα με το καταστατικό, μόνιμος πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, που θα απαρτίζεται από 13 μέλη, θα είναι ο εκάστοτε δήμαρχος, ενώ μόνιμος αντιπρόεδρος ο εκάστοτε αντιπεριφερειάρχης Λέσβου. Ο Δήμος και η Περιφέρεια θα συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού με τρία μέλη ο καθένας, ενώ από ένα μέλος θα έχουν και οι υπόλοιποι τουριστικοί φορείς, όπως η Ένωση Ξενοδόχων, η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, το Επιμελητήριο Λέσβου, η Ένωση Ξεναγών, ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων δωματίων, κ.λπ.
ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΤΟΠΙΟΥ
Η πληροφόρηση που υπήρχε γύρω από τις εξελίξεις για την δημιουργία του Οργανισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ήταν ότι υπήρχε σχεδόν ομοφωνία των φορέων για τον τρόπο λειτουργίας του και ότι έμεναν μόνο οι τελικές υπογραφές για να συγκληθεί το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο.
Περί τα τέλη Αυγούστου το τοπίο άρχισε να θολώνει, αφού βγήκαν στην επιφάνεια αντιθέσεις και διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, την σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, κ.λπ.
Ο φορέας που εξέφρασε κυρίως αντιρρήσεις για τον Οργανισμό και τον τρόπο λειτουργίας του, ήταν το Επιμελητήριο Λέσβου. Εκφράζει ανοιχτά τις ανησυχίες του για «καπέλωμα» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Παρασκηνιακά, έγιναν πολλές συζητήσεις και προσπάθειες, ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και να μπουν οι τελικές υπογραφές.
Την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των φορέων που θα συμμετάσχουν στον Οργανισμό και έχουν ήδη υπογράψει, ενώ προσκλήθηκε και το Επιμελητήριο Λέσβου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η συνεδρίαση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και όλοι οι φορείς αποδέχθηκαν πλέον το γεγονός ότι είναι ανάγκη να υπάρξει κοινή δράση και κοινό μέτωπο για την τουριστική ανάπτυξη και όχι μεμονωμένες πρωτοβουλίες από διάφορους φορείς, ώστε να βγει δυναμικά στην τουριστική αγορά η νέα εικόνα της Λέσβου, που θα προβάλει συνολικά το νησί μας και όχι κάθε περιοχή ξεχωριστά, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Από την πλευρά του Επιμελητηρίου, δεν παρέστη ο πρόεδρός του Β. Μυρσινιάς, καθώς ήταν στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, αλλά εκπρόσωπός του. Έγινε συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά του Δήμου Λέσβου, αλλά και των υπόλοιπων φορέων, για να πειστεί το Επιμελητήριο να συνυπογράψει και να συμμετάσχει στο νέο Οργανισμό. Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου ήταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο, ο οποίος ενημερωνόταν για τα επιχειρήματα και τις απόψεις των φορέων. Τελικά μετά από δύο ώρες περίπου, φαίνεται ότι βρέθηκε η χρυσή τομή, αφού οι δύο πλευρές σχεδόν στο 95% των ζητημάτων, έδωσαν τα χέρια. Ωστόσο, κάποιες τεχνικής φύσεως λεπτομέρειες, έμειναν στην άκρη, ώστε να συζητηθούν αναλυτικότερα την Δευτέρα, αν υπάρξει τελικά συμφωνία σε όλα τα επίπεδα. Ζήτησαν να γίνουν μικρές τροποποιήσεις στο καταστατικό και να προβλεφθεί θέση β' αντιπροέδρου, για να δοθεί στον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου. Η σύσκεψη στο Παλιό Δημαρχείο ολοκληρώθηκε, έχοντας την αίσθηση ότι είναι ζήτημα δύο τριών ημερών να λάβει σάρκα και οστά το όραμα για τη δημιουργία του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης.
Μαρία Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ
Σημείωση Lesvosnews.net : Στις 02/09/2016 το Lesvosnews.net είχε αποκαλύψει όλα όσα συμβαίνουν στο νέο οργανισμό για την Τουριστική Προβολή της Λέσβου και τη στάση που κράτησε το Επιμελητήριο Λέσβου. Μάλιστα το Lesvosnews.net δέχθηκε πολλά σχόλια και επιθέσεις... Ξεχώρισε η επίθεση από υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο που δεν κατόρθωσε να διορίσει τη σύζυγό του στο Δήμο και θέωρησε καλή αφορμή το πεδίο του οργανισμού Τουριστικής Προβολής ώστε να πάει κόντρα στο Δήμο Λέσβου και στην παρούσα ιστοσελίδα....
Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, μικρή πόλη η Μυτιλήνη....