Τουρισμός

05/12/2013 - 17:23

Φορέας Τουρισμού Μολύβου: Απολογισμός 2013 και Προγραμματισμός νέων δράσεων

Π

ραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο Μολύβου, η τακτική γενική συνέλευση του Φορέα Τουρισμού Μολύβου. Στη συνέλευση παρουσιάσθηκε ο απολογισμός δράσης του Φορέα για τη χρονιά που πέρασε, συζητήθηκαν προτάσεις για τροποποίηση του καταστατικού σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και στο τέλος έγινε ανοιχτή συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν στις μελλοντικές δράσεις και την πορεία του Φορέα.

Κάνοντας μία εισαγωγή, ο Γραμματέας του Φορέα κ. Μπερτόλης Αντώνης αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί ο Φορέας, στη στόχευση της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και στην ανάδειξή τους, καθώς και κατά πόσο σημαντική είναι αυτή η στόχευση μιας και το Υπουργείο Τουρισμού, Φορείς και λοιποί στρέφονται και δίνουν προτεραιότητα σε αυτή την ανάπτυξη. Στην ανάπτυξη και προβολή συγκεκριμένων εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ξεκινώντας την παρουσίασή του ο Πρόεδρος  του Φορέα Μόλβαλης Νίκος  αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, σε συνεργασία με άλλους φορείς της Λέσβου, στις τουριστικές εκθέσεις του Λονδίνου 2012, της Σμύρνης 2012, της Ουτρέχτης Ολλανδίας 2013, της Κωνσταντινούπολης 2013 και του Λονδίνου 2013. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Φορέα στην προσπάθεια προσέλκυσης εταιρειών χαμηλού κόστους (Ryanair), στις συσκέψεις για τη δημιουργία του 1ου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Τουρισμού στη Λέσβο, στη φιλοξενία της διεθνής Επιτροπής Xterra για τη διοργάνωση αγώνων off-road Τρίαθλου στην περιοχή μας, στην συμμετοχή στην Αγροτοδιατροφική σύμπραξη Β. Αιγαίου, στις παρεμβάσεις που έγιναν για την διατήρηση της Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας και στη δημιουργία ΚΕΦ, στη συμμετοχή στο Συνέδριο «Βιοτουρισμός - Μοχλός για Συνεργασία και Ανάπτυξη» που έγινε στις Πρέσπες και ο Φορέας παρουσίασε το Έργο του ως μια «Καλή Πρακτική» για τον Τουρισμό στην Ελλάδα.

Η παρουσίαση συνεχίστηκε παρουσιάζοντας την οργάνωση δράσεων της Ομάδας Περιβάλλοντος του Φορέα όπως, την εκδήλωση κυκλοφοριακής αγωγής στο δημοτικό σχολείο Μολύβου, τη σύσταση Ομάδας Ποδηλάτου, την εκδήλωση σε συνεργασία με την WWF για τους υγροβιότοπους της Λέσβου, τη συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή καμπάνια Let’s do it Greece, την οργάνωση της δράσης «Καθαρίζουμε τη  γειτονιά μας», τη σήμανση των περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών και την έκδοση χάρτη, τη συμβολή του Φορέα στην καθαριότητα της περιοχής τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο όπου έγινε καθαρισμός σε κεντρικούς δρόμους, παραλίες και χώρους τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Μεγάλη αναφορά έγινε στα παρακάτω: στην ημερίδα που διοργανώθηκε για τον τουρισμό, όπου παρουσιάσθηκε η μελέτη που σήμερα έχει υιοθετήσει ο Φορέας για τη νέα στρατηγική ανάπτυξη της περιοχής, βασισμένη στις κάθετες εναλλακτικές μορφές τουρισμού για τη Λέσβο (Αγροτουρισμός, Ευεξία, Θρησκευτικός, Περιπατητικός κ.λπ.)  και το νέο ολοκληρωμένο σχέδιο μάρκετινγκ με τη διαμόρφωση ενός σχήματος στρατηγικού branding για τον Μόλυβο και κατ’ επέκταση την Λέσβο.

Στην οργάνωση των δράσεων της Ομάδας Πολιτισμού του Φορέα όπως η συμβολή του στη λειτουργία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, της Δημοτικής Πινακοθήκης Μολύβου, στην άριστη συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος» σε μια σειρά από εκδηλώσεις (Κλήδονας, παιδικό φεστιβάλ χορών, ημερίδα με τη συμμετοχή της λαογράφου κ. Μαρίας Αναγνωστοπούλου, βραδιά καντάδας, 14ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών), στη συνεργασία με τον Δρ. Alain Touwaide, ιδρυτή τού Ινστιτούτου Διατήρησης Ιατρικών Παραδόσεων στην Ουάσινγκτον, που επισκέφτηκε τη Λέσβο για την ανακάλυψη σπάνιων χειρογράφων με θέμα τα βότανα και την Αρχαία Ελληνική Ιατρική, στη συνάντηση με φοιτητές και καθηγητές του τμήματος τουρισμού του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Στο θεσμό της 2ης Θερινής Ακαδημίας Κλασσική Κιθάρας «Αρίων» όπου φέτος η όλη διοργάνωση εντάχθηκε στο πρόγραμμα Πέλαγος Πολιτισμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου με αποτέλεσμα όλες οι συναυλίες να είναι δωρεάν προς το κοινό. Οι συναυλίες περιελάμβαναν το ρεσιτάλ του διεθνούς φήμης κιθαρίστα DARKO PETRINJAK και καθηγητή στη Μουσική Ακαδημία του Ζάγκρεμπ, συναυλία μουσικής δωματίου με το Ionian String Trio και τους καθηγητές εγχόρδων του Ιονίου Πανεπιστημίου, Σπύρο Γκικόντης στο βιολί, Ανδρέα Γεωργοτά στη βιόλα, Γιάννη Τουλή στο τσέλο, συναυλία του πολυβραβευμένου συνθέτη και κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή μαζί με τον ταλαντούχο Γιώργο Τοσικιάν και τέλος τη συναυλία με την υπέροχη μουσικό Σαβίνα Γιαννάτου στο τραγούδι και στην κιθάρα την Κορίνα Βουγιούκα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ακαδημίας και πολυτάλαντη μουσικός. Παράλληλα με τις συναυλίες, πραγματοποιήθηκαν μαθήματα και σεμινάρια κιθάρας στους σπουδαστές, ειδικά μαθήματα γιόγκα και εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του οικισμού.

Στη μεγάλη διοργάνωση του καλοκαιριού Aegean Regatta 2013 όπου

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή που είχε συσταθεί για τη διοργάνωση των αγώνων, αναλαμβάνοντας την υποστήριξη των αγώνων με την παροχή των υποδομών του (γραφεία, εθελοντές, υλικό, προσωπικό, εργάτες κ.λπ.) , τη φιλοξενία της οργανωτικής επιτροπής (διαμονή, διατροφή, μεταφορές κ.λπ.) και την παροχή εκπτωτικών καρτών για όλα τα μέλη των πληρωμάτων.

Παράλληλα με την Aegean Regatta, διοργανώθηκε η έκθεση «Ταρσανάδες και Σκαριά» σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής, για 2 μήνες στη Στέγη Τεχνών «Τρύφων» στο λιμάνι του Μολύβου.

Στην οργάνωση των δράσεων της Ομάδας Προβολής με δράσεις όπως η κατοχύρωση του νέου brand και των σημάτων του Φορέα σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, η εφαρμογή του εγχειριδίου ταυτότητας σε όλα τα μέσα προβολής και η διάθεση όλων των σημάτων σε μέλη, Φορείς και Επαγγελματίες της Λέσβου που θέλουν να τα υιοθετήσουν και να συνεργαστούν με τον Φορέα. Η έκδοση του Free press 2013, η φιλοξενία του Word Travel Channel Τουρκίας, η φιλοξενία δημοσιογράφων για την ανάδειξη των περιπατητικών διαδρομών της περιοχής μας, η έκδοση νέων φυλλαδίων για την ανάπτυξη των κάθετων αγορών, σε διάφορες γλώσσες έως υλικό προβολής στις Διεθνής Τουριστικές Εκθέσεις, η δημιουργία της νέας διαδραστικής ιστοσελίδας www.theotheraegean.com  μέσα από το πρόγραμμα «Αγροτοεπιχειρείν» της ΕΤΑΛ Α.Ε.,  η ανάπτυξη των social media ( Facebook, Twitter, Google plus, Pinterest κ.α.) για την προβολή της περιοχής μέσω του διαδικτύου, η συνεργασία με τα ΕΛΤΑ και η δημιουργία μιας σειράς 10 καρτ ποστάλ και αυτοκόλλητα γραμματόσημα, με φωτογραφίες από την περιοχή και το brand του Φορέα.

Στις προτάσεις και τη δράση της Ομάδας Παρέμβασης  του Φορέα με παραδείγματα την παρακολούθηση και τις παρεμβάσεις για την πύλη εισόδου Shengen της Πέτρας, τις παρεμβάσεις για τους οδικούς άξονες και την ελλιπή σήμανση,  την παρέμβαση εν όψη της συζήτησης για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη».

Τέλος, ο Κος Μόλβαλης αναφέρθηκε στη συνεργασία με την ΕΤΑΛ Α.Ε. στο πρόγραμμα «Οικοπεριηγητές» όπου πραγματοποιήθηκε ένα πολύ μεγάλο έργο για τη σήμανση περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών, συμπληρωματικό σε αυτό που ήδη υλοποιεί ο Φορέας, καθώς και στο πρόγραμμα «Αγροτοεπιχειρείν» που υλοποίησε ο Φορέας και αφορούσε την ενίσχυση και λειτουργία του δικτύου του, στον τομέα του τουρισμού, της υπαίθρου, των προϊόντων του και των υπηρεσιών του.

Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση και προτάσεις που αφορούσαν στις τροποποιήσεις του καταστατικού, στην οικονομική ενίσχυση του Φορέα, στη συνεργασία με άλλους Φορείς της Λέσβου, στη σύσταση νέας Ομάδας Έργου που αφορά την ανάπτυξη των social media, και στη συμμετοχή του Φορέα στις επόμενες διεθνής τουριστικές εκθέσεις.

Τη συνέλευση παρακολούθησε και η κα Ιωάννα Σάββα  Πρόεδρος του νεοσύστατου Φορέα της Ερεσού, η οποία συνεχάρη τον Φορέα για τη σημαντική δράση που επιτελεί στο νησί και συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ των δύο Φορέων.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε από πολλούς η ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας όλων των Φορέων Τουρισμού που αρχίζουν να δημιουργούνται στο νησί, κάτω από μία ενιαία στρατηγική  για την πιο αποτελεσματική προώθηση και προβολή της Λέσβου σαν ένας μοναδικός προορισμός.

Μοιράσου το άρθρο!