Τουρισμός

19/03/2016 - 14:38

Greek Gastronomy Guide - Οι γεύσεις της Λέσβου ως τουριστικό προϊόν

 

Στο πλαίσιο δημιουργίας της νέας ελληνικής ιστοσελίδας γαστρονομικού ενδιαφέροντος με τίτλο “GREEK GASTRONOMY GUIDE”, το μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Πίττας, επισκέφθηκε τη Λέσβο επί μία εβδομάδα, προκειμένου να επιμεληθεί την αρχική ύλη, που θα αφορά στο νησί.

Η Δ/Κ Μυτιλήνης μέσω του προέδρου της Πάνου Πίτσιου, ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα αρωγής του νέου εγχειρήματος του κ. Γιώργου Πίττα, παρείχε σημαντική υλικοτεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη κατά το διάστημα παραμονής του διακεκριμένου Έλληνα επιχειρηματία στο νησί της Λέσβου, προκειμένου να ολοκληρώσει το πρώτο βασικό στάδιο καταγραφής στοιχείων για τη φιλόδοξη προσπάθειά του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γιώργος Πίττας, ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός του project του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος “Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωϊνού”, το οποίο υλοποιείται από το 2012 σε πανελλήνιο επίπεδο. Η Λέσβος είχε πρωτοστατήσει και ήταν μέσα στις 8 πρώτες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, που  το είχαν υιοθετήσει, ενώ αρκετά ξενοδοχεία του νησιού έχουν ενταχθεί στο εν λόγω δίκτυο.

Το GREEK GASTRONOMY GUIDE”, είναι ένας πανελλήνιος γαστρονομικός οδηγός και έχει ως βασικό στόχο να αναδείξει το γαστρονομικό πλούτο, καθώς και την ιδιαιτερότητα των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας, σε μια προσπάθεια στρατηγικής διασύνδεσης του τουριστικού προϊόντος, με τον πρωτογενή και μεταποιητικό τομέα του κάθε τόπου. 

Η βασική φιλοσοφία που διέπει τον οδηγό (σημαντικό μέρος του οποίου έχει κατασκευαστεί, με πάνω από 20 περιοχές της χώρας να έχουν ήδη συμπεριληφθεί), είναι ότι η κουζίνα & τα παραδοσιακά προϊόντα του κλάδου τροφίμων & ποτών του κάθε τόπου, αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του τοπικού πολιτισμού και της κουλτούρας ενός τουριστικού προορισμού. Το φαγητό και η μαγειρική τέχνη που το αναδεικνύει, αποτελεί μέρος της πολιτισμικής ταυτότητας ενός τόπου.

Έχοντας δυναμικό χαρακτήρα, αφού συνεχώς μπορούν να προστίθενται νέα στοιχεία, ο σημαντικός αυτός δίγλωσσος οδηγός της Ελλάδας, αναδεικνύει την τοπική διατροφική παράδοση, ως κινητήρια δύναμη της τουριστικής ανάπτυξης, περιλαμβάνοντας εκτός από θέματα αμιγώς γαστρονομικού ενδιαφέροντος και ύλη που μόνο έμμεση σχέση έχει με τη γαστρονομία και η οποία άπτεται της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, των εικαστικών τεχνών, του φυσικού περιβάλλοντος, κ.α.

 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λέσβο, ο κ. Γιώργος Πίττας περιηγήθηκε όλες τις περιοχές του νησιού, ενώ οι πρώτες προσεγγίσεις του αφορούσαν επισκέψεις γνωριμίας, καταγραφής και συλλογής στοιχείων, σε αντιπροσωπευτικές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων & ποτών, σε μονάδες εστίασης & ξενοδοχείας, σε μουσεία, σε χαρακτηριστικά νεοκλασικά διατηρητέα οικήματα, κ.α.       

 

Αναχωρώντας χθες το βράδυ με προορισμό τη Χίο, ο κ. Πίττας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Μυτιλήνης Πάνο Πίτσιο και το Δήμο Λέσβου για την πολύτιμη βοήθεια που παρείχαν, ανανέωσε δε το ραντεβού του με τη Μυτιλήνη και το νησί, για μετά το Πάσχα.    

 

 

Μοιράσου το άρθρο!