Τουρισμός

18/09/2015 - 12:47

H Λέσβος "ταξιδεύει" στη Μεγάλη Βρετανία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στη Λέσβο, της δημοσιογραφικής αποστολής από τη Μεγάλη Βρετανία. Το ανωτέρω press trip διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο της μεγιστοποίησης της προβολής των νησιών της ως τουριστικούς προορισμούς στις  παραδοσιακές της αγορές, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Μεγάλης Βρετανίας.

Στην αποστολή που έφτασε στη Λέσβο την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, συμμετείχε τριμελές δημοσιογραφικό συνεργείο της εταιρίας Green Traveller – η ταξιδιωτική συντάκτης Sian Anna Lewis, η παραγωγός Helen Kathryn Voce και ο εικονολήπτης Alex Cantouris – με σκοπό τη δημιουργία βίντεο και ψηφιακών οδηγών για ελληνικούς προορισμούς, με τίτλο Greentraveller’s Guides. Στα ανωτέρω, θα περιέχονται προτάσεις διαμονής, φαγητού και ποτού, δραστηριοτήτων, τοπικών αξιοθέατων, κτλ. και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.greentraveller.co.uk, με στόχο την προβολή της Ελλάδας και ειδικότερα της Λέσβου, ως ιδανικού προορισμού εναλλακτικού τουρισμού & οικοτουρισμού.

Οι δημοσιογράφοι παρέμειναν στη Λέσβο μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου και συνέχισαν το ταξίδι τους στη Χίο από όπου θα αναχωρήσουν στις 20 Σεπτεμβρίου. Το συγκεκριμένο press trip διοργανώθηκε από την Περιφέρεια για να προβάλλει τόσο τους δύο νησιωτικούς προορισμούς, όσο και τη δυνατότητα συνδυασμού τους (island hopping). Το πρόγραμμα των επισκέψεων της δημοσιογραφικής αποστολής στη Λέσβο και τη Χίο και ο εν γένει συντονισμός και οργάνωση υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας μέσω των αντίστοιχων τμημάτων Τουρισμού των ΠΕ Λέσβου και Χίου.

Ειδικότερα, κατά την επίσκεψη στη Λέσβο οι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν τους αρχαιολογικούς χώρους της Θερμής, των Μέσων και τα κάστρα Μυτιλήνης και Μολύβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, τα πάρκα απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Νησιώπης, το Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Τerriade, το Μουσείο Βιομηχανικής  Ελαιουργίας Αγ. Παρασκευής, το μουσείο ούζου στο Πλωμάρι, το θέατρο και το μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, την Παναγία της Αγιάσου, τη μονή Πυθαρίου, την εκκλησία του Αγ. Νικολάου και την Παναγία της Πέτρας.

Ειδικότερη έμφαση δόθηκε στην προβολή της τοπικής κουλτούρας μέσα από δραστηριότητες όπως η αγγειοπλαστική, η ξυλογλυπτική, η παραδοσιακή μουσική, η μαγειρική και τα έθιμα.

Επίσης οργανώθηκαν δράσεις στις οποίες συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι όπως: παρατήρηση πουλιών (bird watching) στον κόλπο Καλλονής, ποδηλασία και ιππασία στο Μόλυβο, περπάτημα στον κάμπο της Ερεσού και στο Σεδούντα στο Πλωμάρι, κολύμπι στη Σκάλα Ερεσού.

Οι δημοσιογράφοι δήλωσαν γοητευμένοι από το νησί και το χαρακτήρισαν τόπο γεμάτο μυστήριο κι εναλλαγές. Τους ενθουσίασε η τοπική κουζίνα, η γραφικότητα των χωριών, η κουλτούρα του τόπου αλλά τους κέρδισε πραγματικά η φιλοξενία των κατοίκων και η αστείρευτη διάθεσή τους να προβάλουν τον τόπο τους και να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες τους,

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους fam trips αποτελούν τους πλέον αποδοτικούς τρόπους προβολής με πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Οι μετακινήσεις της αποστολής από και προς τη Μ. Βρετανία καλύφθηκαν από τον ΕΟΤ, η μετακίνηση από τη Λέσβο στη Χίο από την Blue Star ferries ενώ οι δαπάνες διαμονής, διατροφής, εσωτερικών μετακινήσεων και δραστηριοτήτων στη Λέσβο καλύφθηκαν από τους: Φορέας Τουρισμού Μολύβου, Φορέας Ανάπτυξης Πλωμαρίου, Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού, “Votsala hotel” στη Θερμή, “Sunrise hotel” στο Μόλυβο, “Galini hotel” και “Aelian Village” στην Ερεσό, “AVIS Budget Lesvos”, “Lesvos Birdwatching”, “Lesvos Ride”, “Ippos Horse Riding”, “Odoiporikon”, τα εστιατόρια – μπαρ, “Αυλάκι” στην Πέτρα, “Μαϊστράλι” στον Μόλυβο, “Δειλινά” στο Πλωμάρι, “Belle Ville”, “Vento”, και “Par a sol” στην Ερεσό.

 

Σημαντική τέλος στην πραγματοποίηση της φιλοξενίας ήταν η συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και των ανωτέρω αναφερθέντων μουσείων για την παροχή αδειών και τη συνοδεία στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!