"Η αναστολή επιβολής Φόρου Διαμονής στα καταλύματα του Β. Αιγαίου είναι Δίκαιη, Εθνικά Σκόπιμη & Δημοσιονομικά Ουδέτερη"
Περικλής Π. Αντωνίου , Μέλος ΔΣ του ΞΕΕ , Τ.Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου
Προς: Πρόεδρο του ΔΣ του ΞΕΕ, κο Αλέξανδρο Βασιλικό
Θέμα: Η αναστολή επιβολής Φόρου Διαμονής στα καταλύματα της Περιφέρειάς μας (ΠΒΑ) είναι Κοινωνικά Δίκαιη, Εθνικά Σκόπιμη και Δημοσιονομικά (σχεδόν) Ουδέτερη
Αγαπητέ Πρόεδρε Καλή Χρόνια.
Σε συνέχεια της χθεσινής τηλεφ. μας επικοινωνίας σου διαβιβάζω σχετικό κείμενο:
1)Διεκδικουμε τη προσωρινή αναστολή εφαρμογής του Φόρου Διαμονής (ΦΔ) στα καταλύματα των προσφυγόπληκτων και από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα πληγεντων(2015-2017)νησιών της Περιφ.Βορ.Αιγαίου(ΠΒΑ)-κυρίως Λέσβου ,Χίου, Σάμου-μέχρι 31.12.18,οποτε και θα "αξιολογηθούν οι όποιες επιπτώσεις του" ,συμφώνα με δήλωση της Υφυπουργού κας Κ.Παπανάτσιου.
2)Οι ετήσιες τουριστικές εισπράξεις της ΠΒΑ κυμαίνονται περίπου στο 1% των συνολικών Χώρας,σύμφωνα με στοιχεία Α'εξαμηνου 2017 της Τ.τ.Ε. (με τον ετήσιο συνολικό ΦΠΑ Φυσ.και Νομ.Προσώπων της ΠΒΑ να ναι κάτω του 0,5% Χωρας) και επομένως το δημοσιονομικό όφελος από την επιβολή του ΦΔ θα ναι μικρό, της τάξεως το πολύ λίγων εκατοντάδων χιλιάδων €, που θα προκαλέσει όμως πολ/σια ζημιά στο Εισόδημα/Τζίρους, Κατανάλωση, Απασχόληση των νησιών μας, θα μειώσει συνακόλουθα τις εισροές στα Δημόσια και Ασφαλιστικά Ταμεία, πλήττοντας τη Βιοσιμότητα των (εξωστρεφών, συναλλαγματοφόρων, ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και παγιών) Οικογεν/Μικρών Επιχειρήσεων των Ευαίσθητων Προορισμών μας (με τις χρόνιες παθογένειες/στρεβλώσεις τους και πριν Κρίσης) που πέραν όλων των άλλων μειονεξιών τους είναι εκτεθειμένοι στις ανιστόρητες αναφορές των γειτόνων μας, με τις συχνές εντάσεις και προκλήσεις τους, με ότι όλα τούτα συνεπάγονται για τη...προσέλκυση η μη επισκεπτών μας.
3)Ο από 01.01.18 νεοεπιβαλόμενος ΦΔ, ως ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΣ, καθόλου ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΣ, ούτε ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ-αφού ήδη η διαμονή επιβαρύνεται και με το ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ(βάσει του άρθρου 24 του Ν.Δ.3033/54),που υπολογίζεται ως ποσοστό 0,5% επί του μισθώματος κλίνης υπέρ των ΟΤΑ-εγείροντας μεταξύ άλλων και θέμα υπερφορολόγισης/διπλής φορολόγησης-"ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟΣ" για τις υψηλότερες κατηγορίες αστεριών/κλειδιών, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΚΟΣ-μη συμβάλλοντας στην αναδιανομή (η και στην αύξηση) Πλούτου, Απασχόλησησης, Ευκαιριων, Έργων/Υποδομών (δημοσίων, ιδιωτικών)-ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ με τη φέρουσα πλουτοδοτική μας ικανότητα, ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΧΘΗΣ και ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟΣ για τα καταλύματα μας, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Οικογενειακές/Πολύ Μικρές, ιδιαίτερα χαμηλού τιμήματος διαν/σης (της τάξεως των €20-70 στη περίοδο αιχμής κι ακομα χαμηλότερα εκτός αιχμής) και τζίρου (συνολικού της ΠΒΑ λίγων δεκάδων εκατομ. ευρω), περιορισμένου συνολικού αριθμού αφίξεων στη ΠΒΑ (λίγων δεκάδων χιλιάδων) και πληροτήτων, με μικρή τουριστική περίοδο (70-120 ημερών, με ορισμένους προορισμούς, όπως π.χ. Βατερά Λέσβου να μη ξεπερνά τις...30 μέρες), που η κύρια και μοναδική παρεχόμενη υπηρεσία τους είναι η διαμονή (υπηρεσία ύπνου) και στη καλύτερη περίπτωση και η...εστίαση. Απ'τα προαναφερθέντα διαφαίνεται ότι η αιτούμενη προσωρινή (μέχρι 31.12.18) αναστολή επιβολής του ΦΔ στα καταλύματα της ΠΒΑ και ιδιαίτερα της Λέσβου, Χίου, Σάμου είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ, ΕΘΝΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ και ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ (σχεδόν) ΟΥΔΕΤΕΡΗ, προσβλέποντας να συμπεριληφθεί στην επικείμενη τροποποίηση του άρθρου 53 του Ν.4389/2016. Ευχαριστώ.
Περικλής Π. Αντωνίου