Τουρισμός

09/08/2020 - 08:22

Ιούλιος στη Λέσβο με απώλειες 90% - Καταστροφική χρονιά για τον τουρισμό στο νησί μας

O τουριστικός πράκτορας κ. Λευτέρης Καραμπλιάς μας δίνει με στοιχεία για το πόσο δύσκολή είναι η φετινή τουριστική σεζόν στη Λέσβο. Οι εκτιμήσεις του για τη συνέχεια τιου καλοκαιριού δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Αναφέρει λοιπόν ο κ. Καραμπλιάς:

Δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία της κίνησης του αεροδρομίου Μυτιλήνης.

Τον μήνα Ιούλιο είχαμε 1.358 αφίξεις με πτήσεις charter. Τον αντίστοιχο μήνα του 2019, οι αφίξεις ήταν 14.392. Είχαμε δηλαδή 13.034 άτομα λιγότερα και σε ποσοστό, απώλειες 90%.

Συνολικά, από την αρχή της τουριστικής χρονιάς (Απρίλιος 2020) μετράμε 31.546 άτομα λιγότερα, ( απώλειες 96% ).

Να σημειωθεί ότι οι πτήσεις charter που πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο του νησιού, προέρχονται αποκλειστικά και μόνον από την Ολλανδία. Ξεκίνησαν στις 2 Ιουλίου και το πρώτο δεκαπενθήμερο, ήταν 4 την εβδομάδα. Από τις 17 Ιουλίου, γίνονται 6 πτήσεις την εβδομάδα, όλες από Άμστερνταμ και όλες μέσω Σάμου. Αυτό σημαίνει ότι η Λέσβος με τη Σάμο μοιράζονται περίπου μισά-μισά, τα αεροπλάνα αυτά.

Παρόμοια αρνητική εικόνα παρουσιάζουν όλοι οι προορισμοί της χώρας και οι λόγοι είναι γνωστοί. Ο ιός, λειτουργεί αποτρεπτικά στη διάθεση των ανθρώπων να ταξιδέψουν.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά ( προς το χειρότερο ) με τον COVID-19, η τουριστική σεζόν για τη Λέσβο θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και οι συνολικές αφίξεις, θα είναι κάτω από 6.000.

Στην ουσία, μια χρονιά καταστροφική για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα ( ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, εστιατόρια, μπαρ, μεταφορικά μέσα, καταστήματα, προμηθευτές, κλπ ) αλλά και για τους εργαζόμενους που είτε έμειναν άνεργοι είτε υποαπασχολήθηκαν.

Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για όλους και το κράτος καλείται να πάρει μέτρα που θα ανακουφίσουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί σύντομα το εμβόλιο, που θα μας επιτρέψει να επανέλθουμε στη φυσιολογική κατάσταση που δικαιούμαστε να ζούμε.

Μέχρι τότε, ας προσέχουμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους μας.

Μοιράσου το άρθρο!