Skip to main content
|

Κραυγή αγωνίας από τους ξενοδόχους της Λέσβου για τη σεζόν

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Έκκληση για άμεση στήριξη του Τουρισμού απευθύνουν οι ξενοδόχοι της Λέσβου. Το νησί για τρίτη συνεχόμενη σεζόν καταγράφει δραματική πτώση τόσο στις αφίξεις ξένων τουριστών, όσο και στα έσοδα, τη στιγμή μάλιστα που οι ροές μεταναστών και προσφύγων συνεχίζουν να αυξάνονται (ήδη ο αριθμός όσων παραμένουν σε κέντρα φιλοξενίας στο νησί ξεπερνά τις 3.500 χιλιάδες).


Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, με επιστολή της προς τον ΕΟΤ και την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, είχε ζητήσει οικονομική στήριξη προκειμένου να εξασφαλισθούν τρεις με πέντε εβδομαδιαίες πτήσεις χαμηλού ναύλου για το 2017, οι οποίες, όπως ανέφεραν οι ξενοδόχοι, θα συνεισέφεραν ενεργά στην αναστροφή της αρνητικής εικόνας του νησιού, στην αλλαγή του κλίματος της αγορά, αλλά και στην άρση των δυσμενών συνεπειών της περιόδου 2015 – 2016.


Οι ξενοδόχοι πρότειναν ακόμη στο υπουργείο Τουρισμού να ζητήσει από τους tours operators, στους οποίους διαθέτει 5,3 εκατ. ευρώ για συνδιαφήμιση, να κατευθύνουν μέρος της ζήτησης προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τα οποία πλήγηκαν περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές.


Στην απαντητική του επιστολή, την οποία κοινοποίησε στο Capital.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού σημειώνει εντούτοις πως "τα θέματα που αφορούν προγραμματισμό και προσέλκυση πτήσεων αεροπορικών εταιρειών, Charters ή Low Cost Carriers, δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων μας”.


Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την κίνηση των αεροδρομίων, η Μυτιλήνη καταγράφει στο τετράμηνο κάθετη πτώση στις αφίξεις επισκεπτών, η οποία ανέρχεται στο 46,2%. Φορείς της τουριστικής αγοράς του νησιού κάνουν λόγο για ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι, εκφράζοντας την αγωνία τους για το πόσες τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία θα καταφέρουν να μείνουν ανοικτά και αυτήν την περίοδο.
Όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι, "τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, ύστερα από τη δραματική περσινή χρονιά, όπου κατέρρευσαν αφίξεις και τζίροι – με αναπάντητες μέχρι σήμερα τις εκκλήσεις τους για αποζημιώσεις καταλυμάτων και εργαζομένων τους- και την ιδιαίτερα ατυχή συγκυρία των σεισμών, αγωνιούν αφ’ ενός για το μέλλον τους κι αφ’ ετέρου θεωρούν τουλάχιστον προσβλητική την απάντηση του ΕΟΤ”. Συμπληρώνουν επίσης  πως το σημερινό ύψος των ναύλων είναι τουλάχιστον αποτρεπτικό αν όχι κι απαγορευτικό.


Και όλα αυτά τη στιγμή που φέτος αναμένονται στην Ελλάδα περισσότεροι από 30 εκατ. τουρίστες, με την Κω να έχει ήδη καταφέρει να ανακάμψει από τη μείωση της ζήτησης λόγω του προσφυγικού που καταγράφηκε το 2015. Το νησί δεν έχει πλέον ροές, καθώς προστατεύονται τα απέναντι παράλια της Αλικαρνασσού, όμως και εκεί οι επιχειρηματίες εξηγούν πως οι τζίροι κινούνται κινούνται πολύ κάτω των προσδοκιών.


Βασιλική Κουρλιμπίνη /capital.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία