Τουρισμός

22/07/2019 - 10:55

Λήμνος... άγρια ομορφιά

Συνεχίζουμε να ταξιδεύουμε στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Σήμερα κάνουμε για άλλη μια φορά στάση στη Λήμνο. Το 12ο μέρος του αφιερώματος σε συνεργασία με τη Δ/νση Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Οι ομορφιές της Λήμνου θα σας αποκαλυφθούν σταδιακά, αλλά θα σας κερδίσουν αμέσως. Οι υπέροχες θάλασσες με τα κρυστάλλινα ζεστά νερά, οι καθαρές αμμουδιές, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα ηφαιστειακά τοπία, οι υγρότοποι αποτελούν ένα κομμάτι μονάχα της φυσικής ομορφιάς του νησιού. Η βλάστησή του αποτελείται από φρύγανα, κρίνους της θάλασσας και μεμονωμένες συστάδες βελανιδιών. Η έλλειψη δασών στο νησί οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κτηνοτροφία, τις γεωλογικές συνθήκες, αλλά και τους διαρκείς δυνατούς ανέμους που δεν επιτρέπουν την κάθετη ανάπτυξη της χλωρίδας.

Περιπατητικές διαδρομές και σπηλιές

Η εξερεύνηση της άγριας φύσης στη Λήμνο ξεκινάει με μερικές από τις πιο εντυπωσιακές περιπατητικές διαδρομές, όπως αυτή που οδηγεί στο εξωκκλήσι της Παναγιάς της Κακαβιώτισσας. Για να οδηγηθείτε στο βράχο που είναι χτισμένο το εκκλησάκι, θα πρέπει να διασχίσετε το χωριό Θάνος, με αφετηρία την ακτή του Εβγάτη.

Κοντά στο ιερό των Καβείρων, στο Κοντοπούλι, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σπηλιά του Φιλοκτήτη, η οποία έχει δύο εισόδους, μια από την πλευρά του βράχου και μια από τη θάλασσα. Σύμφωνα με το μύθο, κατά τη διάρκεια της πρώτης εκστρατείας εναντίον της Τροίας, οι Αχαιοί εγκατέλειψαν τον Φιλοκτήτη, πρωταγωνιστή της ομώνυμης τραγωδίας του Σοφοκλή, στη Λήμνο και έφυγαν για την Τροία επειδή τον δάγκωσε φίδι στο πόδι, με αποτέλεσμα να υποφέρει από δυνατούς πόνους. Ο Φιλοκτήτης αφέθηκε για δώδεκα χρόνια στο νησί μέσα σε μια σπηλιά και έβρισκε τροφή κυνηγώντας με τα όπλα του Ηρακλή και ανακουφιζόταν από τους πόνους του ποδιού του με τη Λημνία γη.

Άλλες σπηλιές εντοπίζονται στη δύσβατη περιοχή Μεγάλο Φαναράκι, κοντά στο Μούδρο, εκεί όπου απλώνεται το απολιθωμένο δάσος της Λήμνου. Πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια το νησί καλυπτόταν ολόκληρο από πυκνά δάση με φοίνικες, πεύκα και γιγάντιες σεκόϊες, μέχρι που σκεπάστηκαν από τη λάβα των ηφαιστείων.

Γήινοι και υδάτινοι σχηματισμοί

Ανατολικά της Ατσικής βρίσκεται η περιοχή των Φαλακρών, με εντυπωσιακά πετρώματα, αλλόκοτα σχήματα βράχων και γραφικούς ορμίσκους.

Δυτικά του χωριού Ατσική και αφού περάσετε το χωριό Δάφνη και Κατάλακκο θα ανακαλύψετε τις εντυπωσιακές αμμοθίνες. Πρόκειται για μια αμμώδη έκταση που οι ντόπιοι αποκαλούν «Παχιές Αμμουδιές». Οι αμμοθίνες προσεγγίζονται μέσα από μια εντυπωσιακή διαδρομή, γεμάτη αγριοελιές, αστιβιές και ασφόδελους από την παραλία Γομάτι. Αποτελούν σημαντικούς, εύθραυστους οικότοπους και φιλοξενούν φυτά και ζώα που έχουν προσαρμοστεί μέσα από μια περίοδο χιλιετιών στις δύσκολες συνθήκες του περιβάλλοντος.

Μια από τις κρυμμένες ομορφιές του νησιού τα «Κρεμαστά Νερά», βρίσκονται κοντά στο χωριό Κάσπακα, στο ρέμα Κατσαΐτη. Πρόκειται για έναν καταρράκτη που απολαμβάνει κανείς ιδιαίτερα σε εποχή έντονων βροχοπτώσεων.

Στην περιφέρεια του χωριού Κορνού βρίσκονται τα Θέρμα. Η μοναδική ιαματική πηγή στη Λήμνο βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Προφήτης Ηλίας, με την ομώνυμη εκεί εκκλησία του. Η ιαματική πηγή, γνωστή από την αρχαιότητα, βρίσκεται στο χείλος ενός μεγάλου γεωλογικού ρήγματος στο έδαφος, με βάθος 1200μ, σε θερμοκρασία 42C χειμώνα – καλοκαίρι. Το νερό των Θέρμων πίνεται και είναι κατάλληλο τόσο για λουτροθεραπεία, όσο και για ποσιθεραπεία, αφού περιέχει ελάχιστη ποσότητα αλάτων.

Αμπελώνες

Στη μυρωδάτη Λήμνο που την άνοιξη θυμίζει μια απέραντη πλωτή έκθεση λουλουδιών πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε τους αμπελώνες. Στις πανέμορφες πεδιάδες του ηφαιστειογενούς εδάφους της καλλιεργείται η λευκή αρωματική ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας, από το οποίο παράγονται εξαιρετικά λευκά κρασιά, ενώ στην ανατολική πλευρά του νησιού καλλιεργείται η ερυθρή ποικιλία Λημνιό («Καλαμπάκι» στην τοπική ορολογία), η οποία αναφέρεται από τον Αριστοτέλη ως Λημνία Άμπελος. Εδώ, ο επισκέπτης ρεμβάζει στη φύση προτού σηκώσει το ποτήρι και το μάτι μεθάει από ομορφιά πριν από την πρώτη γουλιά…

Υδροβιότοποι

Αν είστε λάτρης της παρατήρησης πουλιών (bird watching) μπορείτε να επισκεφθείτε τους τρεις, μοναδικού φυσικού κάλλους, υδροβιότοπους, την Αλυκή, την Χορταρολίμνη και την Ασπρολίμνη. Καταλαμβάνουν συνολική έκταση 18.000 στρεμμάτων, έχουν κηρυχθεί Ζώνες Ειδικής Προστασίας και εντάσσονται στο Δίκτυο NATURA 2000. Εδώ θα ανακαλύψετε μια πλούσια ορνιθοπανίδα, με περισσότερα από 250 είδη σπάνιων και υπό εξαφάνιση πουλιών, όπως φοινικόπτερα, φλαμίνγκο, κιρκινέζια και πέρδικες.

Παραλίες και δραστηριότητες

Η Λήμνος φημίζεται για τις εκπληκτικές της παραλίες, με τη χρυσή άμμο και τα πεντακάθαρα γαλάζια νερά. Η πόλη της Μύρινας περιβάλλεται από τις παραλίες Τούρκικος γιαλός, Ρωμέικος γιαλός και Ρηχά Νερά που έχει νόημα να επισκεφτείτε πεζοί, περνώντας μέσα από τα γραφικά σοκάκια της. Αμέτρητες είναι και οι μικρές παραλίες που βρίσκονται διάσπαρτες στην ακτογραμμή του νησιού, με σημαντικότερες, το Φαναράκι και τη Χαβούλη στο Μούδρο, τον Παρθενόμυτο και το Σκίδι στη Σκανδάλη, τη Νεφτίνα κοντά στο Κοντοπούλι, την παραλία του Κότσινα, τον Εβγάτη και τα Κόκκινα κοντά στο χωριό Κοντιά, την παραλία του Θάνους και του Πλατύ, την παραλία του Αυλώνα, την παραλία Αη Γιάννης στον Κάσπακα, το Γομάτι στο Κατάλακκο και τον Άγιο Ερμόλαο στην Ατσική.

Αν αγαπάτε την περιπέτεια, μπορείτε να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ όπως το windsurfing και το kitesurfing στην παραλία του Κέρους, στην παραλία του Αυλώνα, του Πλατύ και του Εβγάτη, και στις παραλίες της Μύρινας. Κι αν είστε τυχεροί, ίσως το βλέμμα σας συναντηθεί με ένα από τα περίπου 80 ελάφια που ζούνε στο νησί. Από το 1970, αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Μύρινας.

 

φωτογραφία :  Λήμνος , Κοντιάς / Θάνος Πάνος

Μοιράσου το άρθρο!