Τουρισμός

10/05/2012 - 12:06

Μαύρα μαντάτα για το τουρισμό

Αρνητικά τα πρώτα μηνύματα για τη φετινή τουριστική κίνηση στη Λέσβο με εκτιμήσεις που δείχνουν πως η πτώση των αφίξεων charter θα αγγίξει το 30%. Η απώλεια μεταφράζεται σε 14.000 επισκέπτες, δηλαδή 53.000 αναμένεται να έρθουν φέτος έναντι 67.000 που ήρθαν πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με τη μη συμπερίληψη της Λέσβου στους προορισμούς δύο μεγάλων εταιρειών μαζικού τουρισμού που δραστηριοποιούνταν στο νησί τα τελευταία χρόνια.

Το δεύτερο σημαντικό πλήγμα έρχεται από την Τουρκία, και δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στους τούρκους επισκέπτες. Η απευθείας αεροπορική σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Μυτιλήνης φαίνεται να μένει στα χαρτιά με το πιο αισιόδοξο πλέον σενάριο να είναι μία μόνο πτήση εβδομαδιαίως. Η εταιρία που θα αναλάβει την εξυπηρέτηση της γραμμής διαθέτει μόνο μεσαία και μεγάλα αεροσκάφη, τα οποία δύσκολα θα έχουν τις πληρότητες που θα κάνει βιώσιμο το δρομολόγιο. Η μεμονωμένη όμως άφιξη εβδομαδιαίως στη Λέσβο, τη στιγμή που σε άλλα νησιά θα υπάρχουν δύο και τρεις πτήσεις την εβδομάδα εκτιμάται πως δεν θα κάνει ελκυστικό τον προορισμό κυρίως για όσους ενδιαφέρονται για ολιγοήμερες επισκέψεις. Λύση στο πρόβλημα ίσως έδινε η προσέγγιση άλλης εταιρίας με μικρότερα αεροσκάφη πράγμα εξαιρετικά δύσκολο για φέτος.

Τέλος, οι αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και η απώλεια των εισοδημάτων των τελευταίων ετών εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν για μία ακόμα χρονιά σοβαρά τον εσωτερικό τουρισμό χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ποσοστό της μείωσης των επισκεπτών. Ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: «Η φετινή χρονιά προμηνύεται δύσκολη. Η Λέσβος έμεινε εκτός από δύο μεγάλες εταιρείες, πράγμα που συνεπάγεται απώλεια 14.000 επισκεπτών. Είναι σχεδόν δύσκολο να αναπληρώσουμε αυτή την απώλεια».

πηγη: Ηλίας Μαραβάς / ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!