Τουρισμός

06/07/2018 - 13:48

Με τραχανά και παστές σαρδέλες Καλλονής ξεκίνησε το Lesvos Food Fest

Στο γραφικό χωριουδάκι της Λαφιώνας στη βόρεια Λέσβο, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία  οι δράσεις της 1ης μέρας του Lesvos Food Fest. Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαφιώνας «Αγιος Αλέξανδρος» που οργάνωσε την εκδήλωση με τη συνεργασία του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, κεντρικού οργανωτή του Lesvos Food Fest.


Στο προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής με θέα το Αιγαίο και Τον εμβληματικό βράχο της Παναγιάς της Πέτρας οι εθελοντές του Συλλόγου έφτιαξαν τραχανά «στο πυρομάχ'» (η φωτιά στην οποία τοποθετείται το καζάνι όπου παρασκευάζεται ο τραχανάς), τον οποίο ανακάτευαν με φροντίδα με το «τουκμάκ'» (ειδικό ξύλο ανάδευσης τραχανά). Ενώ κέρασαν τραχανά με το ξυνόγαλο, δίπλες πασπαλισμένες με ζάχαρη και μυρωδάτη κανέλα και το απαραίτητο ουζάκι από τη ντόπια ποτοποιία της Πέτρας «Κουρομιχάλη». Στη συνέχεια οι οικοδεσπότες μύησαν τους συμμετέχοντες στις δράσεις της πρώτης μέρας στο τοπικό γλέντι με πολύ χορό. «Ένα γραφικό, πεντακάθαρο χωριό με ζεστούς και γλετζέδες ανθρώπους που θα μας μείνει αξέχαστο!» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου Νίκος Μόλβαλης.


Παρούσες και η γευσιγνώστης Ιωάννα Σταμούλου καθώς και η Αυστραλέζα παραγωγός Ellen Dedes η οποία έκανε γυρίσματα τηλεοπτικής γαστρονομικής εκπομπής.


Σήμερα Παρασκευή τη σκυτάλη παίρνει ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής που οργάνωνει μια μέρα γεμάτη αλμυρές εκπλήξεις και σαρδέλα για τους επισκέπτες του Lesvos Food Fest στη Σκάλα Καλλονής!
Η μέρα ξεκίνησε με πρωινή βαρκάδα στον κόλπο της Καλλονής, γνωστό και ως «λίμνη του Αριστοτέλη» και επίδειξη της διαδικασίας παστώματος της ονομαστής σαρδέλας Καλλονής σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις και το Σύλλογο Αλιέων Σκάλας Καλλονής.


Θα ακολουθήσουν μαγειρέματα από τον Λέσβιο chef Χάρη Κατρακάζα, τον πρώην καθηγητή μαγειρικής Χαρίλαο Θεοδωρέλλη και τον Σύλλογο Μικρασιατών Καλλονής, και έπειτα βραδινή μουσικοχορευτική εκδήλωση από τοπικούς συλλόγους.
Το Σαββατοκύριακο ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού ταξιδεύει τους επισκέπτες από το χθες στο σήμερα με μουσικές και τοπικές γεύσεις.
Το Σαββάτο, στην κεντρική πλατεία της Ερεσού θα παρουσιασθούν δημιουργίες υψηλής μαγειρικής από τον αγαπημένο μας γευσιγνώστη Ηλία Μαμαλάκη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ερεσιωτών «Φανίας», με πρώτη ύλη το βράσμα από τα περίφημα σύκα Ερεσού.


Την Κυριακή το απόγευμα στην παραλία της Σκάλας Ερεσού με κιθάρες και τραγούδι, καρπούζι και τουλουμοτύρι οι συμμετέχοντες θα θυμηθούν απλές παλιές αλλιώτικες βραδιές.
Παράλληλα στην Ερεσό θα παρουσιαστεί το Ερεσιώτικο πρωινό: Σχεδιασμένο με μεράκι, βασίζεται σε τοπικά προϊόντα και συνταγές της περιοχής. Θα πραγματοποιηθούν πλωτά μαγειρέματα. Μαγειρική με τοπικά προϊόντα της Λέσβου στις εξέδρες του Γιαλού από τη σεφ Ελένη Ψυχούλη και την Ιωάννα Σταμούλου.
Ας σημειωθεί ότι το φετινό 2ο Lesvos Food Fest πραγματοποιείται φέτος από 5 έως 15 Ιουλίου.

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!