Τουρισμός

28/03/2013 - 19:25

Νέα Στρατηγική Τοποθέτηση του Μόλυβου (και της Λέσβου;) στην Τουριστική Αγορά.

Νέα Στρατηγική Τοποθέτηση του Μόλυβου (και της Λέσβου;) στην Τουριστική Αγορά.

Νέα Στρατηγική Τοποθέτηση του Μόλυβου (και της Λέσβου;) στην Τουριστική Αγορά.

&n

bsp;    Στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο  του Μολύβου, πραγματοποιήθηκε χθές 27 Μαρτίου η εκδήλωση του Φορέα Τουρισμού Μολύβου με θέμα:

Νέα Στρατηγική Τοποθέτηση του Μόλυβου (και της Λέσβου;) στην Τουριστική Αγορά.

     Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και οι συστάσεις μιας εξαιρετικά ευρείας και ολοκληρωμένης μελέτης για τον τομέα του τουρισμού στον Μόλυβο/Μήθυμνα και το νησί της Λέσβου.

     Η μελέτη εκπονήθηκε από ομάδα φοιτητών ΜΒΑ του Anatolia Business School του ACT, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή μάρκετινγκ του τμήματος κ. Ηρακλή Μουσιάδη. Το έργο ανέθεσε ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του ACT και περιλάμβανε ολοκληρωμένο σχέδιο μάρκετινγκ, καθώς και τη διαμόρφωση ενός σχήματος στρατηγικού branding για τον Μόλυβο/Μήθυμνα και κατ’ επέκταση την Λέσβο.

     Το έργο ξεκίνησε περίπου στα μέσα Μαρτίου 2012 με συνεχείς επισκέψεις,με την εξοικείωση της ομάδας εργασίας στο Μόλυβο, με μια διεξοδική συζήτηση με τα μέλη του Φορέα, με συνεντεύξεις κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής,  γνωριμία με την ιστορία, τη γεωγραφία, τις εγκαταστάσεις, τις επιχειρήσεις, και τους ανθρώπους της περιοχής, με συνεντεύξεις με τους επισκέπτες του νησιού.  Ολοκληρώθηκε περίπου τέλος Ιουνίου, όταν η ομάδα έκανε την παρουσίασή της στο Δ. Συμβούλιο.

     Στην παρουσίαση δόθηκε ειδική έμφαση στην νέα στρατηγική branding, σε ένα  «σύστημα» ταυτότητας που τοποθετεί τον Μόλυβο/Μήθυμνα και την Λέσβο με ένα διαφοροποιημένο τρόπο απέναντι σε ανταγωνιστικούς προορισμούς.  Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε το νέο σήμα που προτείνεται για την νέα στρατηγική, αλλά και τα μηνύματα προς τους τουρίστες και μία νέα ταυτότητα που θα βοηθήσει την περιοχή να επεκταθεί σε «νέους» τουρίστες.

     Το ολοκληρωμένο σχέδιο μάρκετινγκ περιλαμβάνει, επίσης, λεπτομερή ανάλυση εναλλακτικών κάθετων αγορών (π.χ. θρησκευτικός τουρισμός, αγροτουρισμός, τουρισμός υγείας και ευεξίας, τουρισμός δραστηριοτήτων στη φύση) με έμφαση στα χαρακτηριστικά, τα κίνητρα και τις προσδοκίες των καταναλωτών σε κάθε κάθετη αγορά, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.

   Ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, κ. Μόλβαλης Νίκος αναφέρθηκε για την συνεργασία  εδώ και ένα χρόνο με την  ομάδα του Αμερικανικού Κολλεγίου, με την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου και τόνισε:

Το Δ. Συμβούλιο του Φορέα, είχε την ευκαιρία να δει και να γνωρίσει στοιχεία τα οποία ανέδειξε η ομάδα, τα οποία εμείς, καθώς δεν διαθέταμε την εξειδικευμένη αυτή ικανότητα, δεν μπορούσαμε να τα εντοπίσουμε και να θέσουμε σε εφαρμογή. Πιστεύουμε Ακράγαντα ότι με την στήριξη των εκπονητών του έργου θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα ώστε ο Μόλυβος και η Λέσβος να πάρει την θέση που τους αξίζει στην τουριστική βιομηχανία της χώρα μας.

    Στην συνέχεια ευχαρίστησε τους συντελεστές του έργου για το σημαντικό εργαλείο που παρέδωσαν στον Φορέα Τουρισμού Μολύβου, για την ανάπτυξη της περιοχής.

    Η κα. Σεβαστή Κεσαπίδου, Διευθύντρια Μεταπτυχιακού προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (ΑCT), αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί το Κολλέγιο και  ευχαρίστησε τον Φορέα για την συνεργασία και την φιλοξενία που παρείχαν όλο αυτό το διάστημα.

    Η παρουσίαση έγινε από τους κα. Ειρήνη Τσερέπη και τον κ. Γιώργο Καρτατζή φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος και από τον επικεφαλής και καθοδηγητή της ομάδας τον καθηγητή κ. Ηρακλή Μουσιάδη, ο οποίος έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρία στο μάρκετινγκ, στον στρατηγικό σχεδιασμό, στο νέο προϊόν, στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και έχει δουλέψει με τις μεγαλύτερες εταιρείες, βιομηχανικές και υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

     Σήμερα είναι ιδιοκτήτης και Διευθυντής της ΠΡΑΞΗ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων (με έδρα το Σικάγο), που ειδικεύεται στην στρατηγική μάρκετινγκ, με ιδιαίτερη έμφαση στη στρατηγική των επιχειρήσεων, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και διαδικασιών, την εμπορευματοποίηση, την ανάπτυξη του εμπορικού σήματος και την τοποθέτηση.

      O Φορέας Τουρισμού Μολύβου, έχει προχωρήσει ήδη στην δεύτερη φάση, σε συνεργασία με την εταιρεία του κ. Μουσιάδη στην ανάπτυξη, και σχεδιασμό α) νέας στρατηγικής branding, β)των συνοδευτικών σημάτων (λογότυπο/α, tag line, κλπ), και γ) ενός λεπτομερούς εγχειριδίου για την διαχείριση της ταυτότητας του τόπου και την κατοχύρωση όλων αυτών εμπορικά και νομικά από τον Φορέα.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπερειφερειάρχης Λέσβου κ. Βερβέρης Ηρακλής, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής κ. Χρήστος Κορδώνης, ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Σαμιώτης Ιωάννης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Αντωνίου Περικλής, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κουνιαρέλης Ηλίας, η Περιφερειακή Σύμβουλος και πρώην Αντιπερειφερειάρχης Τουρισμού κ. Λύκου Αποστολία, εκπρόσωποι φορέων, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι κλπ..



Μοιράσου το άρθρο!