Skip to main content
|

Ο τουρισμός στο Β. Αιγαίο: Αύξηση των Ευρωπαίων, μείωση των Τούρκων τουριστών

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Τα τουριστικά αποτελέσματα του 2018 κατέγραψε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,  στο πλαίσιο του σχεδιασμού της τουριστικής της στρατηγικής για το προσεχές έτος, αποτυπώνοντας τα αριθμητικά στοιχεία αφίξεων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.
Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί και αφορούν στις αφίξεις πτήσεων charter , παρουσιάζουν συνολικά βελτιωμένες επιδόσεις σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.
Σε ό,τι αφορά στους επισκέπτες από την Τουρκία, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα τελωνεία, καταγράφεται σημαντική πτώση, που σχετίζεται με την οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η Τουρκία και στη σημαντική πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, γεγονός που καθιστά τα νησιά έναν ακριβό προορισμό για τους Τούρκους επισκέπτες.

Στατιστικά αφίξεων ανά νησί για το 2018:
Τα στοιχεία αφορούν τις αφίξεις τουριστών μέσω πτήσεων εξωτερικού και μέσω τελωνείου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους Κρατικούς Αερολιμένες των νησιών της Περιφέρειας, τα στατιστικά στοιχεία των απευθείας πτήσεων εξωτερικού είναι τα εξής:

Στη Λέσβο, έφτασαν το 2018 με απευθείας πτήσεις εξωτερικού 62.647 επισκέπτες, αριθμός που σε ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει αύξηση από την προηγούμενη χρονιά της τάξης του 43,17%. Οι επισκέπτες προέρχονταν από 11 χώρες και συγκεκριμένα: Μ. Βρετανία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία και Φινλανδία. Επισημαίνεται ότι σε σχέση με το 2014 - τελευταία χρονιά πριν το προσφυγικό ζήτημα και τις έντονες επιπτώσεις στις τουριστικές αυξήσεις – η μείωση στις αφίξεις το 2018 περιορίζεται στο -18,68%, δεδομένου ότι το 2016 – την χειρότερη χρονιά στις αφίξεις – η πτώση σε σχέση με το 2014 ήταν της τάξης του -58,92%. Τα ανωτέρω ποσοστά παρουσιάζουν μια ανοδική πορεία στις τουριστικές αφίξεις της Λέσβου που φαίνεται αργά και σταθερά να ανακάμπτει.

Στη Σάμο, έφτασαν το 2018 με απευθείας πτήσεις εξωτερικού 140.598 επισκέπτες, αριθμός ρεκόρ αφίξεων για τη Σάμο σε σύγκριση με τις αφίξεις από το 2000 και μετά – καλύτερη χρονιά ήταν το 2008 με 133.869 επισκέπτες. Οι επισκέπτες προέρχονταν από 17 χώρες και συγκεκριμένα: Μ. Βρετανία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ισραήλ, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Σερβία, Τσεχία, Φινλανδία και Κύπρο. Η ποσοστιαία τιμή του 2018 παρουσιάζει αύξηση από την προηγούμενη χρονιά της τάξης του 12,19%, ενώ επισημαίνεται ότι σε σχέση με το 2014 -τελευταία χρονιά πριν το προσφυγικό ζήτημα και τις έντονες επιπτώσεις στις τουριστικές αυξήσεις όπου το 2016 παρουσιάζεται μείωση των αφίξεων στη Σάμο της τάξης του -20,58-σημειώνεται αύξηση στα ποσοστά των αφίξεων της τάξης του 14,69%.

Στη Χίο, έφτασαν το 2018 με απευθείας πτήσεις εξωτερικού 2.466 επισκέπτες, αριθμός που σε ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει αύξηση από την προηγούμενη χρονιά της τάξης του 221,5%, ποσοστό που ωστόσο δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα της τουριστικής κίνησης της Χίου, καθώς το 2017 υπήρξε η χειρότερη χρονιά αφίξεων όλων των εποχών για το νησί, με τη μείωση στα ποσοστά των αφίξεων σε σχέση με το 2014, να φτάνει στο -90,66%. Η ανωτέρω αύξηση οφείλεται στην είσοδο της αγοράς της Πολωνίας στη Χίο, αυξάνοντας τις αγορές από μία που ήταν το 2017 (Σλοβενία) σε δύο. Το 2018 η μείωση στις αφίξεις σε σχέση με το 2014 φτάνει το -70% που είναι στα ίδια επίπεδα με αυτήν του 2016.

Στη Λήμνο, έφτασαν το 2018 με απευθείας πτήσεις εξωτερικού 8.594 επισκέπτες, αριθμός που σε ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει μείωση από την προηγούμενη χρονιά της τάξης του -2,58%. Οι επισκέπτες προέρχονταν από 2 χώρες και συγκεκριμένα από τη Μ. Βρετανία και την Τσεχία.

Οι αφίξεις επισκεπτών μέσω τελωνείων από την Τουρκία, προς στα νησιά της Περιφέρειάς Β. Αιγαίου σύμφωνα με τα στοιχεία από τις θαλάσσιες πύλες εισόδου - Τελωνεία των νησιών από την αρχή του χρόνου έως και τον Οκτώβριο του 2018, παρουσιάζει σημαντική μείωση. Η μείωση αυτή  όπως αναφέρει το tornonews.gr οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η Τουρκία και στη μεγάλη πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, γεγονός που καθιστά τα νησιά έναν ακριβό προορισμό για τους Τούρκους επισκέπτες.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία αφίξεων δεν συνθέτουν τη συνολική εικόνα, καθώς δεν καταγράφεται ο εσωτερικός τουρισμός και οι διεθνείς αφίξεις που πραγματοποιούνται μέσω των τακτικών πτήσεων εσωτερικού και των ακτοπλοϊκών γραμμών εσωτερικού.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία