Τουρισμός

08/09/2020 - 20:21

Όλα "μαύρα" για τον τουρισμό στη Λέσβο

O τουριστικός πράκτορας κ. Λευτέρης Καραμπλιάς σε ανάρτησή του αναλύει τη φετινή τουριστική χρονιά στο νησί μας... Είναι χειρότερη και από τις αρχικές εκτιμήσεις....

Δύσκολη μέρα η σημερινή για τον τουρισμό.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων, για τις αφίξεις το μήνα Αύγουστο στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης με πτήσεις charter, συνέπεσε με την χθεσινοβραδινή απόφαση της Ολλανδικής κυβέρνησης, να συμπεριλάβει στην ''πορτοκαλί λίστα'' όλα τα ελληνικά νησιά. Αυτό στην πράξη αποτελεί ταξιδιωτική οδηγία που αποθαρρύνει τους Ολλανδούς πολίτες να ταξιδέψουν στα νησιά, αφού στην επιστροφή τους θα είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε δεκαήμερη καραντίνα. Η οδηγία ισχύει από σήμερα 8 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση αυτή πλήττει άμεσα τη Λέσβο, μιας και οι μόνες πτήσεις charter στο νησί μας ( 4 τον αριθμό εβδομαδιαίως για το μήνα που διανύουμε ) είναι από την Ολλανδία.

Στην ουσία σημαίνει το τέλος της τουριστικής περιόδου, πολύ νωρίτερα από ότι είχε προγραμματισθεί ( 2 Οκτωβρίου ). Ήδη από σήμερα το πρωί, δεχόμαστε μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων για το υπόλοιπο του μήνα.

Λέγαμε ένα μήνα πριν, σχολιάζοντας τις αφίξεις Ιουλίου, ότι

'''' αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά ( προς το χειρότερο ) με τον COVID-19, η τουριστική σεζόν για τη Λέσβο θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και οι συνολικές αφίξεις, θα είναι κάτω από 6.000.''''

Δυστυχώς δεν είχαμε τελικά την εξέλιξη που προσδοκούσαμε και ο συνολικός αριθμός των αφίξεων θα είναι δραματικά μικρότερος.

Τον Αύγουστο είχαμε 1.506 αφίξεις, ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα οι αφίξεις ήταν 14.277. Μείωση 90%

Στο σύνολο Απριλίου - Αυγούστου οι απώλειες που μετράμε ανέρχονται σε 44.317 άτομα. Ποσοστό μείωσης 94% !!!!

Σε δύο μήνες ( Ιούλ-Αυγ ) ήρθαν 2.864 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα του 2019, είχαν έρθει 47.181 !!!.

Λίγο ως πολύ τις ίδιες ποσοστιαίες απώλειες παρουσιάζουν όλοι οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας. Ενδεικτικό της τεράστιας ζημιάς που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος, λόγω του κορωνοϊού.

Την δεδομένη στιγμή κρίνω σκόπιμο να προτείνω στις ενώσεις και τα σωματεία των επαγγελματιών του χώρου, μια ανοιχτή συνέλευση μέσα στον Σεπτέμβριο, που θα είχε σαν θέμα, τον απολογισμό της χρονιάς, τα λάθη και τις παραλείψεις που πιθανόν έγιναν και τον προγραμματισμό των κινήσεων για τον δύσκολο οικονομικά και κοινωνικά χειμώνα, που έρχεται.

Και μη ξεχνάμε, ο ιός είναι ακόμα εδώ. Μάσκα, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών. 112 κρούσματα και 8 νεκροί συντοπίτες μας, είναι πάρα πολλοί για τον τόπο μας.

Μοιράσου το άρθρο!