Τουρισμός

24/10/2018 - 06:49

Ολοκλήρωση συμμετοχής Λέσβου, στην “Έκθεση Πολιτισμού, Τουρισμού Γαστρονομίας & Οίνου”.

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της Λέσβου στην “Έκθεση Πολιτισμού, Τουρισμού Γαστρονομίας & Οίνου”, που διοργανώθηκε από τη “Mact Media Group” στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας (19 – 21 Οκτωβρίου 2018),  παράλληλα και στους ίδιους χώρους, με το “16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας”.    

Καθοριστικό ρόλο στις εργασίες τόσο του συνεδρίου όσο και της έκθεσης, είχε το     Chef’s Club of Attica “Acropolis” (Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής “Ακρόπολις”), το οποίο κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών, εξασφάλισε την πραγματοποίηση του συνέδριου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή επαγγελματιών με τους συνοδούς τους από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. 

Στόχος τόσο του συνεδρίου, όσο και της έκθεσης, ήταν η διασύνδεση της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής με τον τουριστικό τομέα, ενώ από τους συμμετέχοντες προβλήθηκε και αναδείχθηκε η ιστορική κληρονομιά με τον τοπικό γαστρονομικό πολιτισμό και τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε περιοχής. Στην παράλληλη έκθεση πολιτισμού, τουρισμού, γαστρονομίας & οίνου, συμμετείχαν αποστολές Πρεσβειών διαφόρων χωρών, Περιφέρειες, Δήμοι, Επιμελητήρια, επαγγελματικές οργανώσεις και μεμονωμένες επιχειρήσεις, που παρουσίασαν τη γαστρονομική τους παράδοση, τα διατροφικά τους προϊόντα και τα τουριστικά χαρακτηριστικά τους.

Προκειμένου να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία προώθησης της τουριστικής και γαστρονομικής φυσιογνωμίας της Λέσβου, σε ένα μεγάλου εύρους κοινό της Αθήνας και κυρίως στους 400 Ευρωπαίους εξειδικευμένους συνέδρους, ο Δήμος Λέσβου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λέσβου, την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου και την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων Λέσβου, ανέλαβαν την οργάνωση της συμμετοχής του νησιού στο σημαντικό αυτό εμπορικό γεγονός, με μία δυναμική κοινή εμφάνιση του τουριστικού και του γαστρονομικού τομέα, προσφέροντας τη δυνατότητα συμμετοχής στο ενιαίο περίπτερο, τόσο φορέων όσο και επιχειρήσεων.  Το κόστος συμμετοχής καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από χορηγικές συνεργασίες, χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά κανένας από τους παραπάνω φορείς.    
  
Μεγάλοι χορηγοί της συμμετοχής, ήταν οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” & “HELLENIC SEAWAYS”, που συνδέουν σε καθημερινή βάση τη Λέσβο με την Αττική, ενώ καθοριστικής σημασίας ήταν η συνεισφορά και η ποικιλόμορφη συνδρομή ορισμένων κατά τόπους τουριστικών και επαγγελματικών  φορέων του νησιού, Λεσβιακών Συλλόγων της Αττικής, καθώς και μεμονωμένων δημοτών και απόδημων Λέσβιων της πρωτεύουσας.     

Στην εν λόγω παρουσία της Λέσβου, εφαρμόστηκε για ακόμη μία φορά η γνωστή πλέον μεθοδολογία που έχει καθιερωθεί εδώ και δύο χρόνια στα festivals και στις εκθέσεις μεγάλων πόλεων του εσωτερικού. Συγκεκριμένα, εντός του ενιαίου περιπτέρου 60 τ.μ. της Λέσβου, φιλοξενήθηκαν όλοι οι γεωγραφικοί τουριστικοί προορισμοί του νησιού, δηλαδή Μυτιλήνη, Θερμή – Μανταμάδος, Γέρα – Ευεργέτουλας – Αγιάσος, Πλωμάρι, Πολιχντίτος – Καλλονή – Αγία Παρασκευή, Πέτρα – Μήθυμνα και Δυτική Λέσβος (Ερεσός, Σίγρι, Μεσότοπος, Άντισσα, Άγρα, κ.ο.κ.), ώστε να προωθηθούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο τα ποικίλα και διαφοροποιημένα τουριστικά και γαστρονομικά “προϊόντα” τους. Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα παρουσίας επιχειρηματιών από την κάθε περιοχή, προκειμένου να προβούν σε απευθείας πωλήσεις των προϊόντων τους στο ευρύ κοινό της Αθήνας που επισκέφθηκε την έκθεση, αλλά και να κλείσουν εμπορικές συμφωνίες με τους Έλληνες και Ευρωπαίους συμμετέχοντες στις εργασίες του Συνεδρίου.       

Το περίπτερο της Λέσβου και τα stands των γεωγραφικών προορισμών, πλαισίωσαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης και σύμβουλος marketing της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Λέσβου Πάνος Πίτσιος, ο οποίος εκπροσώπησε το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό καθώς και τους παραπάνω φορείς, ο εκπρόσωπος των παραγωγικών – διατροφικών επιχειρήσεων του νησιού Ταξιάρχης Ξενέλλης, ο σύμβουλος του Δημάρχου Λέσβου Δημήτρης Παραδέλλης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μηθυμναίων Αθήνας & μέλος του Δ.Σ. της Ο.Λ.Σ.Α. Ευστρατία Καρυοφύλλη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Πετρανών Αθήνας Μαριάνα Θωμά, τα μέλη του Συλλόγου Μηθυμναίων Αθήνας Μυρσίνη Ανδριώτη, Σοφία Μεσσηνέζη, Ειρήνη Σερέτη, Σταύρος Σταυρίδης, Στέλλα Κανδύλη και Άννα Κουνιάρη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής “Βενιαμίν ο Λέσβιος” Βασίλης Βαλάκος, o Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Πλωμαρίου Γαβριήλ Χαλδέζος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου “Το Πόλιον” Μυρσίνη Βαρτή – Ματαράγκα, τα μέλη του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής “Βενιαμίν ο Λέσβιος” Ειρήνη Ζαχαρίου, Ειρήνη Στελλάτου – Γεωργαντέλλη,  Σουλτάνα Ρεπάνη, Κώστας Χαλδέζος, Διονύσης Ματαράγκας, Σωτήρης Μαλλιαρός, Ζαχαρούλα Πιτσιλαδή και Γιώργος Πιτσιλαδής, οι επιχειρηματίες από το Πλωμάρι Βάγια Βαρβαγιάννη, Γιάννης Βαρβαγιάννης, Ειρήνη Φρυδά, Μαρία Ραφτέλλη – Πρωτούλη, Ιωάννα Καραπατάκη και Ανδρέας Μπιλίρης, τα μέλη του Συλλόγου Μανταμαδιωτών Αθήνας Βασίλης Βεμβέτσος και Βάσω Βεμβέτσου, το μέλος του Παγγεραγωτικού Συλλόγου και του Δ.Σ. της Ο.Λ.Σ.Α. Θεόδωρος Αποστόλου, η επιχειρηματίας από τη Γέρα Άννα Μούκα, οι ανεξάρτητοι απόδημοι εθελοντές από την Κεντρική Λέσβο (Καλλονή, Πολιχνίτο, Αγία Παρασκευή) Γιάννης Χαλκοδαίμων και Ευστρατία Καραγεώργη, οι ανεξάρτητοι απόδημοι εθελοντές από τη Δυτική Λέσβο (Ερεσό, Σίγρι, κ.ο.κ.) Νίκος Καρύδης, Σταύρος Καρύδης, Βάλια Ασημακοπούλου και ο Ερέσιος Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιώργος Ασημακόπουλος, η επιχειρηματίας από τη Δυτική Λέσβο Μαρία Τιρπιντίρη, καθώς και οι ανεξάρτητοι εθελοντές – απόδημοι Μυτιληνιοί στην Αθήνα Μάρκος Πίτσιος, Ευφορία Μούκα και Αλέξανδρος Αργυρίου. Την παρουσία της  Λέσβου συνέδραμαν επίσης, το μέλος του Δ.Σ. της Ο.Λ.Σ.Α. Νεκτάριος Βακάλης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληνιών Αμαρουσίου & όμορων Δήμων Πελαγία Χατζηβαγιάννη, ο Αντισσαίος πρώην Δήμαρχος Φιλοθέης Θεόφραστος Οικονομίδης, καθώς και πολλοί Λέσβιοι απόδημοι της Αθήνας.  

Το περίπτερο της Λέσβου, τίμησαν με την παρουσία τους, η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά η οποία πραγματοποίησε την επίσημη έναρξη του 16ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γαστρονομίας, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. Χαράλαμπος Καρίμαλλης, οποίος εγκαινίασε την παράλληλη έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο. Επίσης το περίπτερο της Λέσβου επισκέφθηκαν ομαδικά και μεμονωμένα, όλοι οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες σύνεδροι που συμμετείχαν στο Συνέδριο καθώς και πλήθος επισκεπτών από όλη την Αθήνα, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, όσο και για τη λεσβιακή γαστρονομία.    

Εντός του περιπτέρου της Λέσβου και στο ειδικά διαμορφωμένο stand μαγειρικής, όλες τις ημέρες της έκθεσης διεξαγόταν συνεχής ζωντανή μαγειρική με λεσβιακές συνταγές από τη Μολυβιάτισα μαγείρισσα Μυρσίνη Ανδριώτη, που βασιζόταν σε αγνά κρεατικά και τυροκομικά προϊόντα Λέσβου (προσφορά των κρεοπωλείων “Μανταμάδος” του Βασίλη Βεμβέτσου στο Νέο Κόσμο και του Αριστείδη Κλάβα στη Μυτιλήνη, της εταιρείας παραγωγής κρεάτων “Σελάχας”, των τυροκομικών επιχειρήσεων “Αγροτικός Συνεταιρισμός Μανταμάδου”, “Αιολικός A.E.B.E.T.”, “Lesvigal”, “Σαντζιλιώτης”, “Κουτσουκτώνης” και του πτηνοτροφείου Μυτιλήνης “Μανώλης Χατζέλης”), καθώς και στα άλλα προϊόντα των λεσβιακών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έκθεση (ελαιόλαδο, ελιές, σάλτσες, παξιμάδια, κ.ο.κ.). Οι γευστικές προτάσεις – ουζομεζέδες της Μυρσίνης Ανδριώτη, τις οποίες απολάμβανε το κοινό της έκθεσης, συνοδεία ούζου Μυτιλήνης, Αγίας Παρασκευής, Γέρας, Πέτρας και Πλωμαρίου, ήταν: α) γκιουζλεμέδες με φέτα, β) λουκάνικα γεμιστά με λαδοτύρι, γ) λουκάνικα χωριάτικα, δ) λουκάνικα μοσχαρίσια, ε) ομελέτα με λουκάνικα, στ) συκώτι μοσχαρίσιο τηγανιά, ζ) κοτόπουλο τηγανιά με πιπεριές, η) παστουρμάς με αυγά, θ) σφουγγάτο Μυτιλήνης, κ.ο.κ. Ιδιαίτερη τιμή με την ανάρτηση ειδικής τιμητικής ετικέτας στο stand μαγειρικής, αποδόθηκε προς την απόδημο μαγείρισσα από το Μεσότοπο Χρύσα Καρδαρά που συμμετείχε ενεργά με τη μαγειρική της στις προηγούμενες συμμετοχές της Λέσβου σε εκθέσεις της Αθήνας και η οποία πριν λίγους μόνο μήνες έφυγε εντελώς απρόοπτα από τη ζωή.   

Επιπλέον, σε ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα, είχαν τοποθετηθεί δείγματα των χαρακτηριστικότερων προϊόντων της Λέσβου, μαζί με τα αντίστοιχα προϊόντα όλων των περιοχών της Ελλάδος που συμμετείχαν στην έκθεση, τα οποία παρουσιάστηκαν σε  ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες τηλεοπτικές εκπομπές διαφόρων καναλιών εθνικής εμβέλειας της χώρας. Επίσης οι εκπρόσωποι της Λέσβου, είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν μέσω συνεντεύξεων σε αρκετά Μ.Μ.Ε. της χώρας, τόσο την τοπική γαστρονομία, όσο και τα τουριστικά θεματικά προϊόντα του νησιού.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του 16ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γαστρονομίας και στην ελληνική ενότητα “Αγροδιατροφή και Τουρισμός” που διοργάνωσαν η “Mact Media Group” και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής “Ακρόπολις”, δόθηκε η ευκαιρία στον Πρόεδρο της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνο Πίτσιο, να παρουσιάσει με μία σύντομη ομιλία τη γαστρονομία και τα χαρακτηριστικά προϊόντα της Λέσβου. Στην ίδια εκδήλωση, αντίστοιχες παρουσιάσεις έγιναν από τους εκπροσώπους του Λιβάνου, της Φθιώτιδας και της Λευκάδας.  

Οι χορηγοί – παραγωγικές επιχειρήσεις παραδοσιακών τοπικών προϊόντων του περιπτέρου της Λέσβου στην “Έκθεση Πολιτισμού, Τουρισμού Γαστρονομίας & Οίνου” (ανά stand γεωγραφικής περιοχής), ήταν: 


1. ΜΥΤΙΛΗΝΗ 

• “ΑΙΓΕΑΣ” Μ. ΓΑΝΕΛΛΗΣ – Τ. ΧΩΝΑΚΗ Ο.Ε.: ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
• “ΕΛΠΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΑΡΙΣΒΑ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “MYTILANA” & “CRYSTAL”
• “ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ” & “LESEL S.A.”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ “LESVOS GOLD”
• “ΕΠΟΜ Α.Β.Ε.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΟΥΖΟ “ΜΙΝΙ” 
• “ΕΠΤΑ ΒΟΥΝΑ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΧΑΤΖΕΛΗ
• “ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “BLACKBIRD”
• “ΚΛΑΒΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
• “ΛΕΒΑ Α.Ε.”: ΕΛΙΕΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
• “ΛΕΣΒΙΑΚΑ ΟΡΗ” Δ. ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ – Ι. ΦΩΤΙΟΥ Ο.Ε.: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “AEOLION” 
• “ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΓΗ”: ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΜΠΗΛΑ
• “LESVOS GOURMET”: ΣΥΝΕΡΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
• “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΛΕΣΒΟΥ
• “ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ”: ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΛΕΣΒΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗ
• “ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗ”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ & ΣΑΛΤΣΕΣ 
• “OLIVEWOOD HANDICRAFT”: ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΑ ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
• “ΣΠΕΝΤΖΑΣ Γ. & ΣΙΑ Ο.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΟΥΖΟ “VETO”
• “ΧΑΤΖΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Α.Ε.”: ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ  


2. ΘΕΡΜΗ – ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ

 “ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 
 “APIS FABRICCA”: ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
 “ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ” ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΜΒΕΤΣΟΣ: ΚΡΕΑΤΑ, ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚA ΠΡΟΪΟΝΤA ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ
 “SAPFO”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΧΑΡΑΛ. ΠΑΠΑΔΕΛΛΗ 
 “ΣΑΝΤΖΙΛΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΕΡΜΗΣ 


3. ΓΕΡΑ – ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑΣ – ΑΓΙΑΣΟΣ

• “GERAS”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΛΙΓΛΗ 
• “ΜΟΔΟΥΣΑ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ     
• “ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΑΡΑ Α.Β.Ε.Ε.”: ΟΥΖΟ ΣΑΜΑΡΑ
• “STALOS”: EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
• “ΣΟΥΣΑΜΛΗ Μ. Ο.Ε.”: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΑΓΙΑΣΟΥ   
• “ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΑΛΛΟΙΣ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ  
• “ΤΡΙΧΩΝΑΣ Π. & Θ Ο.Ε.”: ΟΥΖΟ “ΑΙΓΑΙΟ”    


4. ΠΛΩΜΑΡΙ

• “ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ 
• “ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΕΛΛΗΣ ΜΙΧ.” ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
• “ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Α.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
• “ΠΕΡΙ ΛΕΣΒΟΥ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΛΕΣΒΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ, ΑΘΗΝΑ)
• “ΡΑΦΤΕΛΛΗ – ΠΡΩΤΟΥΛΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “AEGEAN GOLD”  


5. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ (ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΣ, ΚΑΛΛΟΝΗ & ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) 

• “ΑΙΟΛΙΚΟΣ Α.Ε.Β.Ε.Τ.” ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ: ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ & ΓΚΙΖΑ – ΜΥΖΗΘΡΑ
• “ΑΠΟΡΕΛΛΗΣ”: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΦΙΛΙΑΣ 
• “KRYSTAL”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ &  ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ ΑΕΡΙΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ
• “LASIA”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΙΑΝΝΗ ΒΕΡΒΕΡΗ
• “LESVIGAL” ΑΦΟΙ Δ. ΡΟΔΟΥ Ο.Ε.: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΕΣΒΟΥ
• “ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΦΙΛΙΑΣ” ΑΡΤΟΠΟΙΗΜΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΡΑΚΗ
• “ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΚΡΟΝΟΣ”: ΟΥΖΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
• “ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΑΤΑΡΕΛΛΗ”: ΟΥΖΟ ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ 
• “ΣΕΛΑΧΑΣ Α.Β.Ε.Ε.: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΡΕΑΤΩΝ

6. ΠΕΤΡΑ – ΜΟΛΥΒΟΣ

• ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΗΘΥΜΝΗΣ “ΡΟΔΙ & ΣΤΑΧΥ”
• “BIO ARONIA LESVOS”: ΑΡΟΝΙΑ ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ
• “ΚΟΥΤΣΟΥΚΤΩΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΓΕΝΟΥ
• “MAKARA GROVE”: ΤΥΠΟΠΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΤΑΣΙΟΥ 
• “NISSOS” GREEK FOOD”: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΟΦΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΕΖΗ
• “ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΚΟΥΡΟΥΜΙΧΑΛΗ”: ΟΥΖΟ ΠΕΤΡΑΣ


7. ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ (ΕΡΕΣΟΣ, ΣΙΓΡΙ, ΜΕΣΟΤΟΠΟΣ, ΑΝΤΙΣΣΑ, ΑΓΡΑ)

• “ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΣΟΤΟΠΟΥ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΕΣΒΟΥ
• “ΑΛΧΗΜΕΙΑ” ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ: ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ, ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑ
• “ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΧΑΤΖΑΚΗ”: ΜΠΥΡΕΣ “ΝΗΣΙΩΠΗ” & “SEDUSA”
• “ΜΕΘΥΜΝΑΙΟΣ ΟΙΝΟΣ”: ΟΙΝΟΙ ΙΩΑΝΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ
• “ΜΕΣΑΝΤΡΑ”: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΣΥΚΑ & ΟΙΝΟΙ “ΜΥΤΙΛΟΣ” ΦΩΤΗ ΞΕΝΕΛΛΗ
• “ΜΕΛΙ ΕΝΑ”: ΜΕΛΙ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΡΔΟΥΤΗ
• “OLEVE” FAMILY ESTATE & PRODUCTS: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ


Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, που συντόνισε την αποστολή και εκπροσώπησε το Δήμο Λέσβου και τους φορείς του νησιού, μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης, δήλωσε: “Η μεθοδικά οργανωμένη συμμετοχή των διαφόρων τουριστικών και  γαστρονομικών προϊόντων της Λέσβου σε εκθέσεις και festivals μεγάλων πόλεων του εσωτερικού, είναι ιδιαίτερα σημαντική και επιβάλλεται, δεδομένου ότι ο εγχώριος τουρισμός και η ελληνική αγορά διατροφικών προϊόντων, παραδοσιακά αποτελούν τη  σπουδαιότερη πηγή εισοδήματος για το νησί. Πόσο μάλλον τώρα, που λόγω της μεταναστευτικής κρίσης των τελευταίων ετών, η ζήτηση του τουριστικού και γαστρονομικού προϊόντος της Λέσβου από την εγχώρια αγορά, έχει πληγεί καίρια και μειωθεί σημαντικά. Η αγαστή συνεργασία με αρκετούς φορείς και Συλλόγους εντός και εκτός νησιού, καθώς και με μεμονωμένους εθελοντές, επιτυγχάνει ένα άρτιο αποτέλεσμα, ενώ δημιουργούνται οικονομίες κλίμακος, μείωση του κόστους και αποτελεσματικότερη οργάνωση. Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές της Λέσβου και της Αθήνας, για την καθημερινή πολύωρη παρουσία τους στα stands του νησιού και για την ανιδιοτελή προσφορά τους. Η συνεισφορά τους στην προώθηση της κάθε περιοχής του νησιού, είναι ανεκτίμητη”.

Μοιράσου το άρθρο!