Τουρισμός

17/02/2018 - 12:01

Πως θα αναστραφεί το αρνητικό κλίμα για τον τουρισμό στη Λέσβο - Τα 20 "καυτά" σημεία από τον Περικλη Αντωνίου

Π

οσα χρόνια πρέπει να περιμένουν και πόση υπομονή να διαθέτουν όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό ώστε να  αντιμετωπισθούν απο Πολιτεια και Ε.Ε. οι χρόνιες στρεβλώσεις που ταλανίζουν τον κλάδο και πριν τη Κριση και πριν το Μεταναστευτικο,απειλωντας σήμερα και με την υπερ-φορο-εισφορολογηση την επιβίωση μας εξαντλώντας τα ...όρια των επιχειρηματικών του τουρισμού.  
Ελαχιστη ανταπόκριση Πολιτειας και Ε.Ε.... εξαγγελίες μόνο!

Και δεν είναι μόνο αυτό: στη Λέσβο παρατηρούμε μια πλήρη διάσπαση... όλο δρόμο τραβάει ο Δήμος, άλλο η Περιφερεία, άλλο οι τοπικοί φορείς τουρισμού!!!
 

------
Επιστολή παρέμβαση από τον Περικλή Αντωνίου, Μέλος Δ.Σ. του ΞΕΕ - τ. Πρόεδρος ΕΞΕ Λέσβου, προς τα Μέλη των Ενώσεων Ξενοδόχων Περιφ. Βορ. Αιγαίου (ΠΒΑ)                                                                     


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 Με την ιδιότητα του Μέλους του ΣΕΤΕ και του ΔΣ του Ξενοδ Επιμ Ελλάδος, στην υπόψη συνάντηση, (στο Επιμελητήριο Λέσβου), του Προέδρου του ΔΣ του ΣΕΤΕ και των Συνεργατών του, με τους Παραγωγικούς Φορείς της ΠΒΑ, πέραν των διατυπωθέντων (και γραπτά υποβληθέντων από ορισμένους) αιτημάτων απ’ τους παρισταμένους και προσδοκώντας ο Κοινωνικός μας Εταίρος (ΣΕΤΕ) να συμβάλει στην αναστροφή της δυσμενούς κατάστασης που βιώνουμε σήμερα, προκειμένου να δημιουργηθούν προοπτικές ανάκαμψης και όχι μόνο, έθεσα (ενδεικτικά) και στην κατ’ ιδία συνάντηση υπόψη τους τα παρακάτω:

1. Στην αρχή της τοποθέτησής μου, αναφέρθηκα στο σχόλιο που έκανε προ 3ετίας, αντιπροσωπία ξένων διεθνών ΜΜΕ (τηλεοπτικών, έντυπων και ηλεκτρονικών), που επισκέφθηκαν τη Λέσβο, κατά την αναχώρησή τους: ‘’Σας ευχαριστούμε, μας δημιουργήσατε την εντύπωση ότι επισκεφθήκαμε ολόκληρη την Ελλάδα, είσθε ολόκληρη η Ελλάδα!’’

2.  Πρώτιστα ενδιαφέρουν τα έσοδα/τουριστικές εισπράξεις και ο εξορθολογισμός της φορο-εισφορο-λόγησής τους για να προκύπτουν λογικά περιθώρια κέρδους, επιτρέποντας τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, με συνεχή βελτίωση και εμπλουτισμό των υπηρεσιών τους, εξασφαλίζοντας το Value for Money και πολύ λιγότερο ο πολυδιατυμπανιζόμενος από πολλούς αριθμός… αφίξεων. Και τούτο διότι φέτος ως χώρα ‘’πιάσαμε τα  30 εκατομ. περίπου αφίξεις με €13,5 δις έσοδα, όσα δηλ. είχαμε και με τα… 14 εκ. αφίξεις

3. Με ‘’αγωνία’’ περιμένουμε την έναρξη του Πιλοτικού Προγράμματος VISA στα νησιά μας, με υποστήριξη της απρόσκοπτης λειτουργίας του στη συνέχεια (για να μην επαναληφθούν τα ‘’προβλήματα’’ του 2016), προτείνοντας την παράταση ισχύος του έως και τη 1η εβδομάδα του επόμενου έτους (2019), λόγω της αθρόας προσέλευσης των εξ ανατολών επισκεπτών μας στην περίοδο των Εορτών/Πρωτοχρονιάς, εξισορροπώντας σ’ ένα βαθμό τις μειώσεις CHARTERS/Εσόδων/Απασχόλησης της τελευταίας 2ετίας.

4.1.   Επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης των δικαιούχων του Προγράμματος του Κοινωνικού Τουρισμού, του καλύτερου που είχαμε ποτέ, με επιδότηση των ναύλων τους, το ύψος των οποίων για όλους μας είναι απαγορευτικό (ιδιαίτερα στην αλλαγή ημερομηνιών τους), γεγονός που αποδεικνύεται απ’ τη χαμηλή προσέλευσή τους, φέτος και πέρυσι.

4.2. Θα ‘ταν επίσης ευπρόσδεκτη, λόγω των υπερβολικά υψηλών ναύλων μας, η όποια χορήγηση κινήτρων/ελαφρύνσεων/διευκολύνσεων για την ενίσχυση του ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, που πριν την Κρίση ήταν σημαντική πηγή εσόδων και απασχόλησης, αμβλύνοντας την εποχικότητα και τα μείον της γεωγραφικής μας θέσης.

5. Σ’ ερώτηση του Γεν. Δ/ντή ΣΕΤΕ κου Γεωργίου Αμβράζη ποια ζητήματα (π.χ. 2-3 στον αριθμό) θα θέλαμε να προτάξουμε, αναφερθήκαμε στα εξής:

5.1. Αναστροφή της αρνητικής μας εικόνας με κάθε μέσο ή και με τη συμβολή της Marketing Greece ( MG) της οποίας η Γεν. Δ/ντρια κα Ιωάννα Δρέττα ήταν παρούσα, ευχαριστώντας την για τη μέχρι σήμερα, και με τα τρία VIDEO, ανιδιοτελή υποστήριξη/προσφορά της, αν και πεποίθησή μας είναι ότι μια Προγραμματική Σύμβαση της ΠΒΑ με τη MG π.χ. 3ετούς διάρκειας (στα πρότυπα αντίστοιχης που έγινε με την Περιφ. Νοτ. Αιγ.) θα ‘ταν πιο αποτελεσματική, με χρηματοδότησή της, π.χ. απ’ το €1εκ. που εξασφάλισε η ΠΒΑ από Ευρωπαϊκούς πόρους για τη Τουριστική προβολή.

5.2. Επίσης, με τη συμβολή του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), του οποίου ο Γεν. Δ/ντής κος Ηλίας Κικίλιας ήταν παρών, την ΑΝΑΔΕΙΞΗ των Εναλλακτικών μορφών Τουρισμού, όπως π.χ. του Γαστρονομικού, Πολιτιστικού/Θρησκευτικού, Γεωτουρισμού, Birdwatching, Ιαματικού και άλλων… ων ουκ εστίν αριθμός, με την αυτονόητη υποστήριξη των Ειδικών υποδομών τους, καθώς και των Προγραμμάτων Κατάρτισης.

Κοινή διαπίστωση επώνυμων ξένων επισκεπτών μας, που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο Τουρισμό, είναι ότι διαθέτουμε πραγματικούς φυσικούς (και ανθρωπογενείς) πόρους, όπως π.χ. πουλιά, αλλά στερούμεθα ικανοποιητικών ειδικών υποδομών, όπως π.χ. παρατηρητήρια, σκαίαστρα, καταφύγια, καθιστικά, σήμανση κ.α.

5.3. Προσέλκυση των Low Cost Carriers, με χρηματοδότησή τους 12 ευρώ ανά  άτομο, τουλάχιστον στον 1ο ή και το 2ο χρόνο της συνεργασίας μας. Δεν είναι λογικό, στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα (ως Χώρα και ως Περιφέρεια) ν’ απεμπολούμε το δικαίωμα εισροής στα νησιά μας κάποιων εκατοντάδων ευρώ ανά επισκέπτη, διότι αρνούμαστε απ’ αυτά τα χρήματα να επιστρέψουμε τα 12 ευρώ κατ’ άτομο, όταν στη γείτονα μας Χώρα η κάθε πτήση Charter επιδοτείται με $ 7.800 και $ 6.000 πριν το πραξικόπημα! Μια τέτοια πρακτική, για τα πολύ λίγα να χάνουμε τα πολλά, δεν είναι υπέρ του Δημοσίου συμφέροντος.

6. Η Προώθηση Οικονομιών Κλίμακας στις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις διαμονής, εστίασης, ψυχαγωγίας, μεταφορών, υπηρεσιών, εμπορίας, προμηθειών κλπ, οι περισσότερες Μέλη του ΣΕΤΕ που ασχολούνται με το Τουρισμό, θα μειώσει θεαματικά το κόστος λειτουργίας, βελτιώνοντας την Ανταγωνιστικότητά τους, που ‘ναι και το ζητούμενο.

7. Υιοθέτηση με την υποστήριξη της Πολιτείας βέλτιστων πρακτικών Ανταγωνιστριών μας Χωρών / Προορισμών (και των εντός της Χώρας μας). Παράδειγμα προς μίμηση οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του Δήμου Τρικάλων, της Περιφ. Θεσσαλίας και του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Τυχόν… υιοθέτησή τους θα βελτιώσει την Ποιότητα Ζωής μας, εξοικονομώντας πόρους, χρόνο, φαιά ουσία και θα ενισχύσει την Αναγνωρισιμότητά μας.

8. Ανάδειξη των χρόνιων και τρέχοντων προβλημάτων μας στα Όργανα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, με τα οποία πρέπει να ‘ χουμε στενή και διαρκή συνεργασία, στους Διεθνείς Θεσμικούς Φορείς και στους Θεσμούς, με παράλληλη νομική υποστήριξη / διεκδίκηση, όπου είναι επιβεβλημένη. Μείζον ζήτημα είναι και των συντελεστών ΦΠΑ (για Λέσβο, Χίο, Σάμο), μη αποκλείοντας ακόμα και τους μηδενικούς συντελεστές  στα τοπικά προϊόντα των ακριτικών Προορισμών, για…. Εθνικούς κι όχι μόνο, λόγους !

9. Κατάργηση του Φόρου Διαμονής και μέχρι τότε μείωση ,μ’ επέκτασή του σ’ όλο το φάσμα των Επιχειρήσεων του Τουρισμού, αναλογικά εφαρμοζόμενου και μόνο στην υψηλή σεζόν.

10. Αποκέντρωση των Ανεξάρτητων Αρχών, όπως π.χ. του Συνηγόρου του Πολίτη κ.α., στις έδρες των Περιφερειών, με παραρτήματά τους στις έδρες των Δήμων / Νομών.

11. Εν όψει του «νέου Καλλικράτη», θεσμική εκπροσώπηση των Παραγόντων του Τουρισμού στα Περιφερειακά / Δημοτικά Συμβούλια, Επιτροπές, ΄Οργανα  κλπ.

12. Να δοθεί τέλος στο άδικο και προνομιακό καθεστώς άνισης μεταχείρισης, βάσει του οποίου επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στο 2βάθμιο συνδικαλιστικό τους ΄Οργανο (π.χ. Π.Ο.Ξ.), να μην έχουν υποχρέωση τήρησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ανταγωνιζόμενες ΑΘΕΜΙΤΑ τις άλλες που ανήκουν, δημιουργώντας έτσι επιχειρήσεις κι εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων!

13.1 Αντιστοίχιση των πάσης φύσεως επιβαρύνσεων, ιδιαίτερα των επαχθών εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, προστίμων, Συγγενικών Δικαιωμάτων κ.α., με τη φέρουσα πλουτοδοτική μας ικανότητα, τους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες των Προορισμών μας και με τα όσα απολαμβάνουμε ή στερούμαστε, πάντα στα πλαίσια της Αρχής της Ισότητας, της Αρχής Αναλογικότητας κι Ανταποδοτικότητας και του από 4.2.2016 Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών (2015/3014(RSP)).

13.2 Εξορθολογισμός των Τιμολογίων του Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Τραπεζών, Ναύλων κλπ ή και πιλοτική εφαρμογή ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ – προκειμένου μεταξύ άλλων να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στις επιχειρήσεις και πιο φιλικοί στις επενδύσεις - ,όπως π.χ.

·         Η τιμολόγηση του νερού (κοινωνικού αγαθού) απ’ τις ΔΕΥΑ είναι αυθαίρετη άδικη, παραβιάζει την Αρχή της Ισότητας στερούμενη λογικής, ΄΄ίσως΄΄, λόγω του μονοπωλιακού χαρακτήρα και της δεσπόζουσάς θέση τους στην Αγορά. Το κόστος του, π.χ. στα καταλύματα Μυτιλήνης είναι απ’ τα υψηλότερα στη Χώρα, όταν η διαμονή δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο το 10% της κατά κεφαλή τουριστικής δαπάνης, με τους άλλους Κλάδους να προσεγγίζουν συνολικά το 90% αυτής.

·         Η τιμολόγηση της ΔΕΗ, με τις υπέρ τρίτων επιβαρύνσεις , εξακοντίζει στα ύψη τη τιμή της κιλοβατώρας, 2,5-3 φορές στα καταλύματα και ακόμα περισσότερο στα μικρά νοικοκυριά.

·         Τα κόστη έκδοσης Οικοδομικής Άδειας ή Συμβολαίου αγοραπωλησίας π.χ. κτηρίου, ανεξάρτητα των χρόνο-ψυχο-βόρρων διαδικασιών τους, είναι αδικαιολόγητα υψηλά, αναντίστοιχα με την αξία του.

·         Το ύψος επιβαλλόμενων προστίμων ή και αρκετών Τιμολογίων, συχνά ΄΄πλαφοναρισμένων΄΄ δεν συναρτάται ούτε απ’ το ύψος της ενδεχόμενης… ΄΄ζημιάς΄΄ του Δημοσίου, ούτε απ’ τη τυχόν… ΄΄ωφέλεια΄΄ ή συνέπεια ή και την πλουτοδοτική ικανότητα των Φυσικών/Νομικών Προσώπων, ούτε τέλος απ’ τους αναπτυξιακούς δείκτες του κάθε προορισμού.

14. Πρόβλεψη χρηματοδότησης των Δημοτικών μας Οργανισμών Τουριστικής Ανάπτυξης (ΟΤΑ) όπως π.χ. του νεοσυσταθέντος ΟΤΑ Λέσβου, π.χ. από το 1 εκατομμ. Ευρώ, που εξασφάλισε η Π.Β.Α. από Ευρωπαϊκούς πόρους για την προβολή των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου ΟΤΑ δίχως πόρους και στελέχωση θα ‘ ναι ΟΤΑ δίχως έργο!

15. Πρωτοβουλίες άμβλυνσης των χωρο-χρονικών ανισοτήτων, λόγω του υπερβολικού «συνωστισμού» των τουριστικών εισπράξεων σε συγκεκριμένους προβεβλημένους αναγνωρισμένους προορισμούς, ορισμένους μήνες  (κυρίως Ιούνιο – Σεπτέμβριο) το χρόνο, η προβολή των οποίων (και μόνο αυτών) συγχρηματοδοτείται απ’ την Πολιτεία με εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας τους άλλους προορισμούς εκτός Νυμφώνα.

16. Εξομοίωση της εξωστρεφούς, συναλλαγματοφόρου, Εντάσεως Εργασίας και Παγίων, Τουριστικής Βιομηχανίας με τη Βιομηχανία και Βιοτεχνία – ιδιαίτερα με την εξαγωγική Βιομηχανία – σε όλα (Νομοθετήματα / Τιμολόγια, υποχρεώσεις / δικαιώματα κλπ) ή και θεσμοθέτηση Χειμερινών Τιμολογίων/Ειδικών Ελαφρύνσεων/Χαμηλών Επιτοκίων…

17. Επιδότηση θέσεων εργασίας και στα ετήσιας λειτουργίας καταλύματα, τουλάχιστον των νησιών μας Λέσβου, Χίου, Σάμου, στα οποία συχνά το εργατοασφαλιστικό κόστος ξεπερνά το τζίρο τους στη χαμηλή σεζόν, κυρίως στα εκτός του Κέντρου της Πόλης καταλύματα!

18. Εκλογίκευση νομοθετικών πλαισίων, με σεβασμό στην ουσία και τη φιλοσοφία που υπηρετούν, όπως π.χ.

18.1.Με τον Αντικαπνιστικό Νόμο «να πληρώνει ο ρυπαίνων/ καπνίζων », έστω περισσότερα του «ρυπαινόμενου» / επιχείρησης, που ‘ναι κι ο/η τελευταίος/α που θα υπερασπιζόταν το κάπνισμα, αφού όλες τις συνέπειες / ζημιές κλπ, τις υφίστανται οι εργοδότες κι οι εργαζόμενοι τους, πέρα των ΄΄απειλών και όχι μόνο΄΄, που καθημερινά δέχονται από…΄΄ευέξαπτους΄΄.

18.2.Άρθρο 5, Ν429/1976, αφορά στην καταβολή απ’ τα καταλύματα, τελών καθαριότητας και φωτισμού στους Δήμους, για τους μήνες που λειτουργούν και μόνο (παράγοντας απορρίμματα), ανεξάρτητα αν ηλεκτροδοτούνται όλο το χρόνο. Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις καταστρατήγησης του Νόμου και της Αρχής της Ισότητας, με συνευθύνη της Πολιτείας και των Δήμων.

18.3. Δεν επιτρέπεται η χρήση θαλασσινού νερού στις πισίνες, αδιαπραγμάτευτης απαίτησης των επισκεπτών μας, ιδιαίτερα των VIPS, της τρίτης και παιδικής ηλικίας, των Οικολόγων, Αθλητών,  όσων διακατέχονται απ’ το σύνδρομο της μικροβιοφοβίας κ.α. Είμαστε (ίσως) η μοναδική Χώρα στον κόσμο που απαγορεύεται η χρήση του, παρά του ότι ο υδάτινος ορίζοντας των νησιών μας κάθε χρόνο …. υποχωρεί και συχνά βιώνουμε το φαινόμενο της λειψυδρίας, στερούμενοι των Τουριστικών εσόδων συνακόλουθα και της απασχόλησης, που σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε τα έχουμε ανάγκη.

18.4. Ιδιαίτερα επίσης ενδιαφέρει:

·         Η προώθηση Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων μ’ έξυπνες/ευέλικτες/express διαδικασίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες/ιδιαιτερότητες κυρίως των Οικογενειακών/Μικρών Επιχειρήσεων, Ευαίσθητων Εθνικά (και γεωπολιτικά, γεωγραφικά/δημογραφικά) Προορισμών.

·         Η αντιμετώπιση της Χωροθέτησης και των Όρων Δόμησης των Τουριστικών καταλυμάτων μέσω της έγκρισης Νέου Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό, ενθαρρύνοντας την αύξηση των χαμηλών Συντελεστών Δόμησης, τουλάχιστον στις προς Πολεοδόμηση περιοχές. Οι σημερινές Αποφάσεις Χωροθέτησης δεν εξασφαλίζουν τις επενδύσεις, λόγω πιθανής προσφυγής του οποιουδήποτε στο ΣτΕ.

·         Η απλούστευση των διαδικασιών του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών, με αυτονόητο τον απόλυτο σεβασμό στους ιδιοκτήτες και στην ιδιοκτησία, που ΄΄σεβάσθηκαν΄΄ ακόμα και οι… κατακτητές.

·         Οι ρυθμίσεις των πάσης φύσεως οφειλών των επιχειρήσεων να είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με την πλουτοδοτική τους φέρουσα ικανότητα.

·         Η εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης και του Δημοσίου Λογιστικού, καθώς και η ταχεία απόδοση Δικαιοσύνης.

·         Ο έλεγχος των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, άρση του αθέμιτου ανταγωνισμού τους εις βάρος μας…

19. Θεσμική υποστήριξη της Πολιτείας και της Ε.Ε., μ’ έξυπνα μέτρα, κίνητρα κλπ, προκειμένου να εξασφαλιστεί τόσο η στενή και διαρκής συνεργασία μεταξύ του Δημοσίου, Αυτοδιοικητικού κι Ιδιωτικού Τομέα, καθώς κι «εσωτερικά» μέσα στον κάθε Τομέα μεταξύ των Μελών του, όσο και η εξυγίανση της Αγοράς ΄Εχουμε έλλειμμα συνεργασίας, πόρων, τεχνογνωσίας, αξιολόγησης Follow up κα ενώ διαθέτουμε περίσσεια… από ΕΘΝΟΚΤΟΝΟ Γραφειοκρατία, Πολυνομία, συν-Αν-αρμοδιότητες μη αναλογικές επιβαρύνσεις, Μπαταχτσιλίκι/Μπαταχτσήδες, που ‘ναι στο απυρόβλητο και άλλα κακά ων ουκ έστιν αριθμός!

20. Συμπερασματικά, αν ένα ποσοστό των πόρων του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, που προορίζεται για την Π.Β.Α. (εξαγγελία του κ. Χαρίτση) κι όπως μαθαίνουμε θα υπερδιπλασιασθεί, διατεθεί τόσο για την ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ της εικόνας μας ,με παράλληλη ενίσχυση κι εμπλουτισμό των ειδικών υποδομών των εναλλακτικών μορφών Τουρισμού και της Κατάρτισης, όσο και για την προσέλκυση κυρίως των LOW COST CARRIERS – πάγιο, διαχρονικό μας αίτημα – καθώς και περισσότερων CHARTERS, αναμφίβολα θ’ αναστραφεί η σημερινή δυσμενέσταη κατάσταση που βιώνουμε.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Περικλής  Π. Αντωνίου

Μοιράσου το άρθρο!