Τουρισμός

21/08/2018 - 05:51

Πότε θα βγει το Βόρειο Αιγαίο από τα "μνημόνια του τουρισμού;" - Αποκαλυπτική μελέτη - Παρέμβαση Π. Αντωνίου

Μ

ελέτη στην οποία αναλύεται ο εισερχόμενος τουρισμός ανά Περιφέρεια και ανά αγορά το 2017, εκπόνησε το ΙΝSΕΤΕ Intelligence» με τίτλο “ Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;”. Σύμφωνα με την μελέτη, οι Περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ροές εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης είναι η Κεντρική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο, η Αττική, η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά.

Το Βόρειο Αιγαίο παραμένει στις τελευταίες θέσεις  με ποσοστό 1,2%  (ή 364.000 επισκέψεις) επί του συνόλου των επισκέψεων  και κατέχει το ίδιο ποσοστό στις εισπράξεις με 167 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά τα στοιχεία φαίνονται στους παραπάνω πίνακες.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη εδώ (αρχείο pdf 102 σελίδες)

Εντυπωσιακή είναι η παρουσία της γερμανικής αγοράς σε όλες τις Περιφέρειες (πλην Βορείου Αιγαίου), ειδικά με όρους διανυκτερεύσεων και εισπράξεων, ακολουθούμενη από τη βρετανική αγορά που εμφανίζεται στη πλειοψηφία των Περιφερειών.

Από την ανάλυση των βασικών δεικτών: δαπάνη ανά επίσκεψη, δαπάνη ανά διανυκτέρευση και μέση διάρκεια παραμονής, προκύπτει ότι οι Περιφέρειες που κατά κύριο λόγω δέχονται τουρισμό «Ήλιος και Θάλασσα», δηλαδή το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά έχουν τις υψηλότερες τιμές και στους τρεις δείκτες.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αίγαιου πρωτιά στις επισκέψεις κατέχουν οι Τουρκοί αλλά την πρωτιά βάση του αριθμού των εισπράξεων κατέχουν οι Βρετανοί. Ανάλογη είναι η εικόνα και στον αριθμό των διανυκτερεύσεων. Οι Βρετανοί μένουν περισσότερο...

Ασφαλώς και αυτή η εικόνα δεν διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια. Εϊναι παθογένειες ετών και δεν προέκυψαν από το προσφυγικό.

Ζητήσαμε από τον κ. Περικλή Αντωνίου  ( Μέλος ΔΣ του ΞΕΕ και εκπρόσωπός του στην Περ. Βορ. Αιγ. (ΠΒΑ)  και Μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΠΒΑ, ως εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ ) να μας σχολιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης.  To πρώτο του σχόλιο ήταν να καλέσει τον Πρωθυπουργό να διαβάσει τη μέλετη.

"Η μελέτη αποδεικύει αυτό που όλοι ξέρουμε: Τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει τα τελευταία χρόνια (και με ευθύνη Κυβερνήσεων προηγούμενων δεκαετιών)"  μας είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αντωνίου μας τόνισε ότι προτάσεις υπάρχουν και έχουν κατατεθεί αλλά δυστυχώς δεν ακούγονται! 

Σε ερώτησή μας τι θα είχε να πει στον Πρωθυπουργό μιας και σήμερα είναι ημέρα εορταστική (έξοδος από τα Μνημόνια...) τόνισε:

"Αξιότιμε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,

Με αφορμή το τέλος τους τρίτου και τελευταίου Προγράμματος Προσαρμογής / Μνημόνιο και του ανασχηματισμού πρόκειται ν' ακολουθήσει καθώς και η τελευταία μελέτη που εκπόνησε το  INSETE σας καλώ να διαβάσετε τις προτάσεις - αιτήματά μας πάντα επίκαιρα , διαχρονικά με θετικό κοινωνικό πρόσημο - δημοσιονομικά ουδέτερα αν όχι και θετικά - βελτίωση της καθημερινότητας και αναστροφής της δυσμενής κατάστασης στην οποία περιήλθαμε τα τελευταία χρόνια (και με ευθύνη προηγούμενων δεκαετιών) που ανάγλυφα παρουσιάζονται στην μελέτη  καλώντας σας να λάβετε υπόψη τα προαναφερθέντα στοιχεία και τις προτάσεις ώστε να εξαγγείλετε ανακουφιστικά μέτρα ελπίζοντας στην άμεση δρομολόγησή τους.

Δεν θα αποφύγουμε τον πειρασμό να αναφερθούμε στην δεσπόζουσα άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Πολιτών  για τα κυβερνητικά σχήματα / πολιτικές ηγεσίες της Χώρας μας, τουλάχιστον από εδώ και πέρα: Να αφουγκράζεστε μάθετε οι Κυβερνώντες/ Διαχειριζόμενοι τα της Γης / της Χώρας / των Πολιτών παραφράζοντας την Ευαγγελική ρήση “Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης…”

 

-----------------

Προτάσεις :

Περικλής Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Μέλος ΔΣ του ΞΕΕ και εκπρόσωπός του στην Περ. Βορ. Αιγ. (ΠΒΑ)                        Μυτιλήνη, 21.07.18
Μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΠΒΑ, ως εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ                                                         ΑΠ 022
Προς: Υφ. Ναυτιλίας και Νησ. Πολ. κο. Νεκτάριο Σαντορινιό                                                                                 
            Γ.Γ. Βιομηχανίας κο. Στρατή Ζαφείρη
            Γ.Γ. Αιγ. και Νησ. Πολ. κο. Γιάννη Γιαννέλλη
            Προέδρους Δ.Σ. ΣΕΤΕ, ΞΕΕ και ΠΟΞ
Θέμα: Προτάσεις για τα προσφυγόπληκτα νησιά της ΠΒΑ, μετά την έξοδο της Χώρας μας απ΄ τα Μνημόνια

Κε Υπουργέ,
    Σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού και της συζήτησης που ακολούθησε τόσο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.), όσο και για πολιτικές και μέτρα στη μεταμνημονιακή εποχή, αναφερόμαστε αναλυτικότερα, στα όσα περιληπτικά θέσαμε υπόψη σας στη σύσκεψη της 20.07.18.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, στη μεταμνημονιακή εποχή για τα προσφυγόπληκτα και όχι μόνο… νησιά μας, η συντριπτική πλειοψηφία των όποιων (προτάσεων) ανήκουν στις αρμοδιότητες πολλών Υπουργείων.
   Α.Αναγκαία, μέτρα και Πολιτικές, με θετικό δημοσιονομικό Ισοζύγιο (εισροές μείον εκροές), σε συνδυασμό με τονεοθεσπιθέν Μεταφορικό Ισοδύναμο Μ.Ι. και τα Προγράμματα Χρηματοδότησης Συνδιαφήμισης (ΠΡΟ ΧΡΗ ΣΥΝ)του ΕΟΤ/ΔΙΤΕΞ με τους TourOperators (T.O.), το κόστος των οποίων μπορεί να καλυφθεί κι από δημοσιονομικά ισοδύναμα προϊόντων και δραστηριοτήτων ‘’μη φιλικών’’ στο Περιβάλλον και στην Υγεία και Ασφάλεια των Πολιτών
Α.1Χρηματοδότηση της αναστροφής της αρνητικής εικόνας των νησιών μας και με τη συμβολή της Marketing Greece, που αναίτια και δίχως ευθύνη τους ‘’μεταλλάχθηκαν’’ τελευταία από Τουριστικά σε… Προσφυγικά.
   Α.2 Αποζημιώσεις στους μη προσληφθέντες εργαζομένους του Τουριστικού Κλάδου (κυρίως του Ξενοδοχειακού, το 2016) και στις πληγείσες επιχειρήσειςτου, λόγω Μεταναστευτικού, καθώς και λόγω φυσικών καταστροφών και ακραίων καιρικών φαινομένων.
   Α.3 Επέκταση της εφαρμογής του Μ.Ι. στους επισκέπτες (μας), με την προϋπόθεση, από μέρους τους, της εξασφάλισης VOUCHER 7-10 διαν/σεων τουλάχιστον ή δίχως VOUCHER με προεξόφληση του καταλύματος για αντίστοιχες δια/σεις, μεπροοπτική εφαρμογής του και στις αεροπορικές συγκοινωνίες, με τις ίδιες προϋποθέσεις (VOUCHERή προεξόφλησης), στις οποίες αεροπορικές τα ναύλα είναι αποτρεπτικά, αν όχι απαγορευτικά και λόγω του μόνο – ολιγο-πωλειακού τους χαρακτήρα, κάτι που η μεν Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού… ‘’παραβλέπει’’ μέχρι και σήμερα, η δε Πολιτεία δεν φαίνεται έτοιμη να… αντιμετωπίσει.
   Α.4 Προσέλκυση περισσότερων CHARTERS, συμπεριλαμβάνοντας, π.χ. Ειδική Ρήτρα, για τα νησιά της ΠΒΑ στα ΠΡΟ.ΧΡΗ.ΣΥΝ (φέτος δόθηκαν   ̴̴ €6,5 εκ., πέρυσι   ̴̴̴ €5,5 εκ.) του ΕΟΤ/ΔΙΤΕΞ με τους Τ.Ο.
Α.5 ΠροσέλκυσηLowCostCarriers (L.C.C.: χαμηλού ναύλου πτήσεις), με χρηματοδότηση, δίκην συνδιαφήμισης, απ’ ταΠΡΟ.ΧΡΗ.ΣΥΝ, €10 -12 ανά επισκέπτη τους, επιστρέφοντας δηλαδή στους Τ.Ο. τωνLCC €10 -12 απ’ τις εκατοντάδες ευρώ, που ‘ναι η μέση τουριστική του δαπάνη, ενισχύοντας συγχρόνως τον Ανταγωνισμό μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών και συνακόλουθα συμβάλλοντας στη μείωση των ναύλων, ανακουφίζοντας και τους ακρίτες νησιώτες.
   Α.6 Παραπέρα ενίσχυση του Κοινωνικού Τουρισμού, επεκτείνοντας το Μ.Ι. στους δικαιούχους του/επισκέπτες μας, με την προοπτική, στο βαθμό που ‘ναι εφικτό, να ισχύσει (το Μ.Ι.) και στα αεροπορικά τους ναύλα.
   Α.7 Να εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος οι δαπάνες Διαμονής, Εστίασης, Μετακίνησης – όλες δραστηριότητες ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, που θα ‘πρεπε να ‘χουν χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ, φόρους, εισφορές κ.λπ – για εκδηλώσεις Επιστημονικού/Επαγγελματικού/Εμπορικού/Πολιτιστικού/Καλλιτεχνικού/Αθλητικού κ.λπ ενδιαφέροντος ή καιγια διακοπές Φυσικών Προσώπων, προκειμένου μεταξύ άλλων να ενισχυθεί και ο Εσωτερικός Τουρισμός, κυρίως απ’ τηΒορ. Ελλάδα (απ’ τη Θεσσαλία και πάνω, που ‘ναι και ο ζωτικός μας χώρος), που επλήγη λόγω κρίσης, αλλά και λόγωδιακοπής της ακτοπλοϊκής μας σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί ότι οι λιγοστοί (σε σχέση μ’ άλλες εποχές), πουεπιμένουν να ‘ρθουν, έρχονται μέσω Τουρκίας, (αφήνοντας δεκάδες εκατοντάδες ευρώ ανά επισκέπτη στις Αγορές της). Ενδιαφέρουσα επίσης σύνδεσή μας, ακτοπλοϊκά και αεροπορικά, θα ήταν με την γεωπολιτικά Αναβαθμιζόμενη Αλεξανδρούπολη για Εμποροβιομηχανικούς, Τουριστικούς και άλλους λόγους.
   Α.8 Ενίσχυση/εκσυγχρονισμό υφισταμένων και κατασκευή νέων, απαραίτητων εδώ και 10ετίες, υποδομών, για την βελτίωση των Γενικών (όπως π.χ. ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, WIFI, βιολογικού/ποδηλατοδρόμου/ανάπλαση παραλιών νότιας Μτιλήνης κ.α.) και υποστήριξη/εμπλουτισμό των πλούσιων Ειδικών μορφών Εναλλακτικού Τουρισμού, που διαθέτουμε και με τη συμβολή του ΙΝΣΕΤΕ, όπως π.χ. Κρουαζιέρας, Κρουαζιεροπλοίων με κατασκευή προβλήτας πρόσδεσής τους, υδροπλάνων/υδατοδρομίων, Γεωτουρισμού, Birdwatching, Ιαματικού, Γαστρονομικού, Πολιτιστικού/Θρησκευτικού, Καταδυτικού, Αεροτουρισμού/ΑΟΡΑ/Γενικής Αεροπορίας, Πυλών εισόδου και νέων Πλωμαρίου/Σιγρίου, Ναυταθλητικού, Συνεδριακού, Μοντελισμού και άλλων ων ουκ εστίν αριθμός. Ειδικότερα όσον αφορά τα Υδροπλάνα/Υδατοδρόμια είναι ‘’κολλημένα’’ εδώ και χρόνια, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες/προσπάθειες των αρμοδίων. Το φετινό καλοκαίρι είναι το έκτο κατά σειρά απ’ την έναρξη ισχύος του Ν.4643/13 δίχως Υδροπλάνα!
   Α.9 Διατήρηση (αν όχι… επιστροφή), οπόταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν στα προ του Σεπτ. του 2015 επίπεδα) των συντελεστών ΦΠΑ, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων και το από 4.2.16 ‘’Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.), σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών (2015/3014 (RSP))’’
Α.10 Επίσης όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θεσμοθέτηση (πιλοτικά στα Προσφυγόπληκτα νησιά) Ειδικών ΧειμερινώνΤιμολογίων, ιδιαίτερα π.χ. των υψηλών εργοδοτικών Ασφαλιστικών Εισφορών, Προστίμων, Συγγενικών/Πνευματικών Δικαιωμάτων κ.α. – που στη χαμηλή περίοδο καθίστανται επαχθή, όταν μόνο το εργατοασφαλιστικό κόστος (μπορεί να) ξεπερνά το τζίρο της επιχ/σης – αναλογικά με τη Φέρουσα Πλουτοδοτική Ικανότητα του Φυσικού/Νομικού προσώπου, στα πλαίσια της Αρχής της Αναλογικότητας και Ανταποδοτικότητας και του από 4.2.16 Ψηφίσματος του ΕΚ (§Ε.1.9)
   Τα προαναφερθένταθα συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην επιμήκυνση της πολύ μικρής Τουριστικής μας Περιόδου (άμβλυνση εποχικότητας/’’αργούντων παγίων κεφαλαίων’’) και συνακόλουθα στην ενίσχυση Εισοδημάτων/Τζίρων, Κατανάλωσηςκαι Απασχόλησης – αφού σε κάθε διανυκτέρευση αντιστοιχούν 1,5-2 ημερομίσθια απασχόλησης και 5-6 κιλά ιχθυογεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων – που με τη σειρά τους θα αυξήσουν τις εισροές στα Δημόσια και Ασφαλιστικά Ταμεία,υπερκαλύπτοντας το κόστος των προτεινόμενων μέτρων, θα επηρεάσουν πτωτικά τα σημερινά υψηλά Ναύλα,ανακουφίζοντας τους ντόπιους και θα βελτιώσουν την Ποιότητα Ζωής τους, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.
Β.Συμπληρωματικές προτάσεις, που συνεπικουρούν τα προτεινόμενα αναγκαία μέτρα και Πολιτικές (Α), τουλάχιστον για όσο διαρκούν οι αρνητικές καταστάσεις με τις δυσμενέστατες επιπτώσεις τους στα νησιά της ΠΒΑ:
Β.1 Στελέχωση των Δ/νσεων Τουρισμού της Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειας/Δήμων) με εξειδικευμένο προσωπικό στο Τουρισμό/Οικονομία/Management/Brandingκαι μέχρι τότε συνεργασίες με εξωτερικούς Συνεργάτες/Εταιρείες, αποδεδειγμένης υψηλής κατάρτισης και πολύχρονης (και διεθνούς) εμπειρίας
Β.2 Εκπροσώπηση στο νέο Καλλικράτη των θεσμικών οργάνων/παραγόντων του Τουρισμού (ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ/Ενώσεις, ΗΑΤΤΑ, ΓΣΕΒΕ κα) στα Συμβούλια, Επιτροπές, Όργανα κ.λπ. Περιφέρειας και Δήμων.
Β.3 Προώθηση Οικονομιών Κλίμακοςστις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις Διαμονής Εστίασης, Ψυχαγωγίας, Μεταφορών, Υπηρεσιών Εμπορίας/Προμηθείων κ.α.
Β.4 Υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών ανεπτυγμένων και καταξιωμένων τουριστικά Χωρών/Προορισμών (και Ελληνικών)
Β.5 Εξομείωση (πάγιο διαχρονικό αίτημα) της εξωστρεφούς, συναλλαγματοφόρου, ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (και παγίων) Τουριστικής Βιομηχανίαςμε τη Βιοτεχνία/Βιομηχανία, σε όλα (νομοθετικά πλαίσια, Κίνητρα/Προνόμια, Τιμολόγια κ.λπ)
Β.6 Εκλογίκευση/Απλούστευση/Κωδικοποίηση νομοθετικών πλαισίων, με σεβασμό στην ουσία, στο πνεύμα και φιλοσοφία που υπηρετούν, π.χ. ενδεικτικά:
i. Αντικαπνιστικός Νόμος: Να πληρώνει ο ρυπαίνων/καπνίζων περισσότερα του ρυπαινόμενου (μη καπνίζοντος πελάτη/εργαζομένου/εργοδότη) που ‘ναι και ο τελευταίος που θα υπερασπιζόταν το κάπνισμα, αφού αυτός υφίσταται τις όποιες… συνέπειες/ζημιές του και όχι μόνο
ii. Κολυμβητικές δεξαμενές: Αδιαπραγμάτευτη απαίτηση επισκεπτών και ιδιαίτερα της τρίτης και παιδικής ηλικίας, Οικολόγων, Αθλητών, VIP’S (υψηλής κατά κεφαλή δαπάνης), των ‘’πασχόντων’’ από μικροβιοφοβία και άλλων Κοινωνικών Ομάδων, η χρήση του θαλασσινού νερού, που επιτρέπεται στις άλλες χώρες. Στη Γαλλία μάλιστα χρηματοδοτείται με την προϋπόθεση επίταξης σε έκτακτες εκτός ελέγχου (π.χ. πυρκαγιές) καταστάσεις. Παράλληλα ανακουφίζει και τον διαρκώς υποχωρούντα υδροφόρο ορίζοντα των νησιών μας (πρόσφατο παράδειγμα τα προβλήματα της Μυκόνου). Εξάλλου είναι αδιανόητο στην κατάσταση που βρισκόμαστε να χάνουμε πελάτες και μάλιστα υψηλής εισοδηματικής (και όχι μόνο) στάθμης εξαιτίας αυτού του λόγου.
Β.7 Αντιστοίχιση των πάσης φύσεως επιβαρύνσεων με τη Φέρουσα Πλουτοδοτική Ικανότητα των Φυσικών και ΝομικώνΠροσώπων (να μην εξαιρούνται ούτε τα… χαράτσια), τους Κοινωνικοοικονομικούς Δείκτες και καταστάσεις του προορισμού τους και με τα όσα απολαμβάνουν ή στερούνται, πάντα στα πλαίσια της Αρχής της Αναλογικότητας, καθώς και του από 4.2.16 μνημονευθέντος παραπάνω Ψηφίσματος του Ε.Κ.
Β.8.1Θέσπιση έξυπνων κινήτρων, τόσο για την επιμήκυνση της Τουριστικής Περιόδου, όσο και για αποφυγή συνθηκώνυπερκορεσμού/συγκέντρωσης επισκεπτών στην υψηλή περίοδο (άμβλυνση Τουριστικών αιχμών που εκθέτουν τη Χώρα μας), όπως π.χ. με επιδότηση των ημερών αδείας των εργαζομένων, ή μια μέρα άδειας το καλοκαίρι (Ιουν-Σεπτ) ή και Χριστούγεννα/Πάσχα να λογίζεται ως μία μέρα, ενώ εκτός αυτών των περιόδων η μια μέρα να ‘’χρεώνεται’’ 0,9 ή 0,8 κ.λπ.
Επίσης να εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος του Φυσικού/Νομικού Προσώπου δαπάνες Διαμονής, Εστίασης, Μετακίνησης σε προορισμούς χαμηλής αναγνωρισιμότητας, ή ευαίσθητους/δύσκολους/προβληματικούς (π.χ. Προσφυγικούς) κ.λπ. κ.λπ.
Β.8.2 Πρόσθετα κίνητρα, διευκολύνσεις, απλουστεύσεις, ελαφρύνσεις στις Αεροπορικές και Ακτοπλοϊκές Εταιρείεςθα συμβάλλουν στη μείωση των ναύλων τους, που σήμερα είναι υψηλά, λόγω μεταξύ άλλων της γεωγραφικής μας θέσης, του μικρού όγκου διακινούμενων επιβατών, εμπορευμάτων – κάτω της κρίσιμης μάζας/όγκου τους – συγκριτικά με άλλες περιοχές και λόγω έλλειψης σοβαρού ανταγωνισμού
Β.9 Εξαίρεση των καταλυμάτων Προσφυγικών Προορισμών απ’ την υποχρέωση καταβολής του Φόρου Διαμονής
Διαφορετικά, μείωσή του κατά 63%, αφού ο εγκριθείς  απ’ τη Βουλή προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ποσό των €74 εκ. για το 2018, έναντι των αναμενόμενων (εκτιμούμενων απ’ τον ΣΕΤΕ) εσόδων του που θα ανέλθουν στα €200εκ.και μέχρι τότε επέκτασή του σ’ όλο το φάσμα των επιχειρήσεων τηςΤουριστικής δραστηριότητας, κι όχι (ως συνήθως) μόνο στα ξενοδοχεία, αναλογικά εφαρμοζόμενος και μόνο στην υψηλή περίοδο (που για τα νησιά μας είναι Ιουλ – Αυγ).
Β.10 Επιδότηση θέσεων εργασίας και στα ετήσιας λειτουργίας καταλύματα, που ‘’ματώνουν’’ να βγάλουν τη χαμηλή και μέση (  ̴̴̴ 9-10μηνης διάρκειας περίοδο), στην οποία το εργατοασφαλιστικό τους κόστους (ιδιαίτερα στα εκτός κέντρου πόλης ξενοδοχεία) μπορεί να ξεπερνά ακόμα και το… τζίρο τους!
Β.11 Ουσιαστική, μεγαλόψυχη μείωση του ΕΝΦΙΑ (αν όχι κατάργησή του) και των Αντικειμενικών Αξιών. Δεν είναι λογικό, ούτε δίκαιο να αυξάνονται οι αντικειμενικές στα νησιά μας, κι ακόμα πιο άδικο σε άμεσα πληγείσες περιοχές του (όπως π.χ. Μυτιλήνη, Μόρια κ.α.)
Β.12Αν ένα ποσοστό απ’ τους ήδη αυξημένους πόρους του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος κι απ’ το πρόσφατοδιπλασιασμό των πόρων της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου της ΠΒΑ, διατεθεί (απ’ τη ΠΒΑ) τόσο για την ΑΝΑΣΤΡΟΦΗτης εικόνας μας, την ενίσχυση των Γενικών και τον εμπλουτισμό των Ειδικών Υποδομών των Εναλλακτικών μορφών Τουρισμού,συμπεριλαμβανομένης και της Κατάρτισης, όσο και για (πρώτη φόρα) προσέλκυση χαμηλού ναύλου εταιρειών – πάγιο διαχρονικό μας αίτημα- καθώς και περισσότερων CHARTERS, θ’ αναστραφεί η σημερινή δυσμενής κατάσταση, που βιώνουμε.
Β.13 Άμβλυνση των ανισοτήτων, με υιοθέτηση, στη μεταμνημονιακή εποχή, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, του Αναπτυξιακού Ισοδύναμου (ΑΝ. ΙΣΟ.), πολύ ευρύτερης, ως έννοιας, του Μ.Ι.
Και τούτο προκειμένου να αμβλυνθεί το χάσμα, που υπάρχει μεταξύ δύο επενδύσεων (π.χ. ανέγερση ξεν. μονάδων),που η μιαυλοποιείταισ’ ανεπτυγμένο προορισμό και η άλλη σε ευαίσθητο/προβληματικό προορισμό:
- Οι απαιτούμενοιχρόνοι/πόροι/φαιά ουσία/ψυχή για την ολοκλήρωση είναι πολλαπλάσιοι για την επιχείρηση του προβληματικούπροορισμού.
-Μετά την ολοκλήρωσή τους η αξία των παγίων της πρώτης είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερη της δεύτερης .
- Όταν δε λειτουργήσουν, οι τζίροι της πρώτης είναι εκατοντάδες φορές υψηλότεροι της δεύτερης,με τις ίδιες όμως υποχρεώσεις, επιβαρύνσεις κ.λπ. και η οποία δεύτερη επιχείρησηπιθανώς να υπολείπεται της πρώτης και λειτουργικά, εργονομικά, αισθητικά κ.λπ. λόγω, μεταξύ άλλων και των περιορισμένων μέσων, τεχνογνωσίας ευκολιών κ.λπ., που διαθέτει ο ευαίσθητος προορισμός της.
Β.14 Στο επισυναπτόμενο Παράρτημα παρατίθενται ορισμένα στοιχεία/δεδομένα της ΠΒΑ για να γίνει πιο αντιληπτή η αναγκαιότητα των προαναφερθέντων. Επισυνάπτονται επίσης δύο παλαιότερα υπομνήματα της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, ενδεικτικά μέρους των… αναγκών/προβλημάτων μας.
  Κε Υπουργέ,
Προσβλέποντας στη συναντίληψή σας, έστω και σ’ ορισμένα απ’ τα παραπάνω – και με την ελπίδα η παρούσα επιστολή να μην έχει τη τύχη των προηγούμενων απ’ τους προκατόχους σας κ.α. - προσδοκούμε ουσιαστικότερη υποστήριξη της ΠΒΑ, προκειμένου οι προορισμοί/νησιά της να καταστούν Αναγνωρίσιμα, με θετικό πρόσημο και Ανταγωνιστικά.

   Με ιδιαίτερη εκτίμηση,                                                                                                                
Π. Π. Αντωνίου

 

Δείτε εδώ το σχετικό παράρτημα  ( για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τις παρεμβάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου )

 

 

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Παράρτημα 1.12 MB

Μοιράσου το άρθρο!