Τουρισμός

07/02/2019 - 06:39

Το “Πρωινό της Λέσβου”, στη “14η HO.RE.CA.” (8 – 11 Φεβρουαρίου 2019).

Ανοίγει τις πύλες της, αύριο Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2018, η εξειδικευμένη  έκθεση για ξενοδοχεία και μαζική εστίαση (hotels, restaurants & cafes) “14η HO.RE.CA” (8 – 11 Φεβρουαρίου 2019, εκθεσιακό κέντρο “Metropolitan Expo”, αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, Αθήνα), με τη Λέσβο να δίνει για μία ακόμη χρονιά δυναμικό παρόν, εντός του ενιαίου περιπτέρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο οποίο θα παρουσιαστεί το γνωστό project “Ελληνικό Πρωινό”.

Ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου (στον οποίο ως γνωστόν συμμετέχουν ο Δήμος Λέσβου, η Π.Β.Α., το Επιμελητήριο Λέσβου, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, η Ένωση Τουριστικών & Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου και άλλοι φορείς του τόπου), κατόπιν της τιμητικής πρότασης που δέχθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, έχει αναλάβει την οργάνωση της ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχής του νησιού στην κορυφαία αυτή έκθεση της χώρας, προκειμένου στο πλαίσιο του παραπάνω project, να παρουσιάσει το “Πρωινό της Λέσβου”. 

Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής της Λέσβου, είναι o Όμιλος Ακτοπλοϊκών Εταιρειών “ATTICA GROUP” (Blue Star Ferries, Hellenic Seaways, Superfast Ferries), ενώ η παρουσίαση του “Πρωινού της Λέσβου” υποστηρίζεται έμπρακτα από τις διατροφικές επιχειρήσεις του νησιού, καθώς και από το Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης & Ψυχαγωγίας Δ/Κ Μυτιλήνης “Η ΑΣΠΙΔΑ”.

Υπενθυμίζεται ότι με 1.100 περίπου ξενοδοχεία – μέλη, το “Ελληνικό Πρωινό” αποτελεί το εμπνευσμένο εγχείρημα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, να συνδέσει το γαστρονομικό πλούτο της χώρας, με την εμπειρία του επισκέπτη των ξενοδοχείων. Στόχος του είναι, αφενός η προώθηση της γαστρονομικής κληρονομιάς του κάθε τόπου, μέσα από ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να ξεχωρίσει προϊόντα και σπεσιαλιτέ από την κάθε περιοχή και αφετέρου η διασύνδεση του τουριστικού με τον πρωτογενή τομέα, ώστε τα οφέλη που προσπορίζεται ο πρώτος, να διαχέονται στο δεύτερο και γενικότερα στις τοπικές κοινωνίες. Με τη σφραγίδα πιστοποίησης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, το “Ελληνικό Πρωινό” αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία και καινοτομία.

Στη HORECA 2019, οι χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης (επαγγελματίες & ευρύ κοινό), θα έχουν την δυνατότητα στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο του “Ελληνικού Πρωινού” (Hall 4, Stand “Α18 – Β18”), να γευτούν γνήσια ελληνικά προϊόντα και να ταξιδέψουν τις αισθήσεις τους μέσα από διάφορες παρασκευές. Στο περίπτερο του Ελληνικού Πρωινού και τις τέσσερεις ημέρες της έκθεσης, θα πραγματοποιείται live cooking, με μαγειρική παραδοσιακών συνταγών πρωινού από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και οι ξενοδόχοι – επαγγελματίες εστίασης, καθώς και το ευρύ κοινό, θα μπορούν να ενημερωθούν για τις γαστρονομικές δυνατότητες, αλλά και τις διατροφικές αξίες των τοπικών προϊόντων.

Ένας  εκ των στόχων του live cooking, είναι να ενημερωθούν οι ξενοδόχοι για το πρόγραμμα, να συμπεριλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερα ελληνικά προϊόντα στο πρωινό του ξενοδοχείου τους και να γίνει και η δική τους επιχείρηση, αν δεν είναι ακόμα, μέλος του προγράμματος “Ελληνικό Πρωινό”, προσφέροντας στους επισκέπτες του καταλύματός τους, μία διαφορετική γαστρονομική εμπειρία, που θα συμβάλει σε μία γενικότερα διαφορετική εμπειρία φιλοξενίας.

Όλες τις ημέρες της έκθεσης, υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου και βραβευμένου πολλαπλώς chef Μιχάλη Μάρθα, θα πραγματοποιείται ζωντανή μαγειρική – παρουσίαση αντιπροσωπευτικών συνταγών από το “Πρωινό της Λέσβου”, η οποία μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνει παρασκευή αυγών με τοπικά τυριά και αλλαντικά, γκιουσλεμέδων, γλυκών & αλμυρών τηγανίτων, λουκουμάδων, παραδοσιακών πιτών, κ.α.  

Επιπλέον με την επιμέλεια του Λέσβιου chef Στράτου Ιωσηφέλλη, και τη συνδρομή απόδημων εθελοντών της πρωτεύουσας, θα αναδειχθεί ο γαστρονομικός πλούτος της Λέσβου, μέσα από την έκθεση και τις γευσιγνωστικές δοκιμές των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και εδεσμάτων που υποστηρίζουν το πρωινό της, καθώς και από τη διανομή των αντίστοιχων προωθητικών εντύπων, ενώ το Σάββατο, 9 και την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, στις 10 π.μ., θα παρασκευαστεί παραδοσιακή τραχανόσουπα και τραχανώτο με καβουρμά, αντίστοιχα.   

Υπενθυμίζεται ότι το “Ελληνικό Πρωινό …. στη Λέσβο”, όπως αυτό διαμορφώθηκε από την Τοπική Επιτροπή Λέσβου το 2012 – 13 μετά από σειρά διαβουλεύσεων, αποτελείται από τις ακόλουθες κατηγορίες εδεσμάτων – σκευασμάτων, που συμπεριλαμβάνονται στο μπουφέ του λεσβιακού πρωινού (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά):  

1. Ροφήματα: Τίλιο, τσάι βουνού, καϊνάρ, σουμάδα, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, ελληνικός καφές στη χόβολη.  
2. Ψωμί – αρτοσκευάσματα – κέικ: Κουλούρια, ελιόψωμο, κουλουράκια, παξιμάδια, παξιμαδάκια γλυκάνισου – μεθυσμένα, τάραμα Ερεσού, ψητές χάχλες, τσουρέκι.   
3. Μέλι τοπικό & μαρμελάδες (από τοπικά φρούτα εποχής).
4. Πίτες: Αλμυρές ή γλυκές χορτόπιτες – κολοκυθόπιτες, σφουγγάτο στο φούρνο, γκιουσλεμέδες, ελιοπιτάκια, κρεμμυδοτηγανίτες.     
5. Σούπες:  Τραχανόσουπες, ταχινόσουπες, σούπες λαχανικών. 
6. Ελιές – ελαιόλαδο: Ελιές βρώσιμες: μαύρες, κόκκινες, πράσινες τσακιστές με λεμόνι και κρίταμο, καπιράδα: φέτα ψημένου ψωμιού με ελαιόλαδο, ρίγανη & αλάτι. 
7. Τυριά – γαλακτοκομικά:  Λαδοτύρι, κασέρι, γραβιέρα, φέτα, βούτυρο, γιαούρτι, γάλα.  
8. Αλλαντικά: Τοπικά λουκάνικα, παστουρμάς με αυγά – ομελέτα.
9. Φρούτα: Τοπικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
10. Γλυκά:  Τηγανίτες με μέλι ή πετιμέζι, πλαντζέτα, αμυγδαλωτά (γεμάτα), μπαλεζές με καρύδια, μουσταλευριά, ρυζόγαλο, δίπλες, γλυκά κουταλιού.    

Οι απόδημοι καθώς και οι φίλοι της Λέσβου στην Αθήνα και την Αττική, μπορούν να επισκεφθούν το περίπτερο του Ξ.Ε.Ε. και το stand της Λέσβου (Hall 4, Stand “Α18 – Β18”), στο εκθεσιακό κέντρο “Metropolitan Expo” της Αθήνας (μετά το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”), όλες τις ημέρες της έκθεσης (από 10 π.μ. έως 7 μ.μ.). Η είσοδος για τους επαγγελματίες που διαθέτουν “barcode” ή χειρόγραφη πρόσκληση είναι δωρεάν, ενώ για τους μη επαγγελματίες – ευρύ κοινό, η είσοδος είναι 20 ευρώ (απαγορεύεται ρητά, η είσοδος σε παιδιά κάτω των 12 ετών).

Η πρόσβαση των επισκεπτών στην έκθεση, μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους ακόλουθους τρόπους:

1. Οδικά, μέσω της Αττικής Οδού ή των άλλων οδών, προς αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”. Μετά το αεροδρόμιο και σε απόσταση 2 χλμ., βρίσκεται το εκθεσιακό κέντρο. Όσοι επιλέξουν να επισκεφθούν την έκθεση με το όχημά τους, θα έχουν στη διάθεσή τους ελεύθερο parking 5.500 θέσεων. Το “Metropolitan Expo” έχει δύο χώρους στάθμευσης μπροστά από τις δύο εισόδους του. Ειδικό συνεργείο θα επιβλέπει τους χώρους στάθμευσης, ενώ παράλληλα θα προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

2. Για όσους επιλέξουν να έρθουν χρησιμοποιώντας τον προαστιακό, το metro ή όποιο λεωφορείο τερματίζει στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, μπροστά από την έξοδο “2” των αφίξεων (έναντι hotel “Sofitel”), υπάρχει η στάση του λεωφορείου με ειδική σήμανση “Εκθεσιακό Κέντρο”, απ’ όπου το shuttle bus θα τους μεταφέρει στην έκθεση. 

3. Για όσους επιλέξουν το σταθμό metro “Δουκίσσης Πλακεντίας”, κάθε 10 λεπτά τα πούλμαν της “HO.RE.CA.”, θα μεταφέρουν δωρεάν τους επισκέπτες της έκθεσης, από και προς το σταθμό. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προτείνεται ανεπιφύλακτα η επιλογή του τρίτου τρόπου (αποβίβαση στο σταθμό metro “Δουκίσης Πλακεντίας”), διότι το εισιτήριο για το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” κοστίζει 10 € / άτομο, ενώ για το σταθμό “Δουκίσσης Πλακεντίας” μόλις 1,4 € / άτομο. 

Για περαιτέρω συνεννόηση και πληροφορίες για την όλη διοργάνωση, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους:

• Πάνο Πίτσιο (συντονιστή Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε.): Τηλ. 6973 004872, email: pitsiosp1@gmail.com),

• Φώτη Ξενέλλη (εκπρόσωπο διατροφικών επιχειρήσεων Λέσβου): Τηλ. 6974 314518, email: xenelis1@otenet.gr), και

• Μυρσίνη Ανδριώτη (συντονίστρια απόδημων εθελοντών): Τηλ. 6986 701581, email: andrioth1@gmail.com

Μοιράσου το άρθρο!