Skip to main content
|

«Προσέλκυση νέων τουριστικών αγορών» - Η αγορά της Τουρκίας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Ιουνίου στο Ξενοδοχείο ΛΟΥΣΥ στη Χαλκίδα το Επιμελητήριο Εύβοιας με θέμα «Νέες Προοπτικές –Εργαλεία και τάσεις του Τουρισμού στην Εύβοια» ο Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων ΕΟΑΕΝ Θράσος Καλογρίδης μίλησε με θέμα «Προσέλκυση νέων τουριστικών αγορών».

«Τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι το ανατολικότερο σύνορο της Ευρωπαικής Ενωσης και μπορεί να χαρακτηρισθεί ως πύλη μεταξύ Δύσης και Ανατολής. 

Από το 1998, άρχισε να συντελείται η  σταδιακή οικονομική σύνδεση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου  με τα παράλια της Τουρκίας μετά την προσέγγιση των δύο κρατών .

Βασικό ρόλο σε αυτό επαιξαν τα Επιμελητηρία των δύο πλευρων του Αιγαίου Ελλάδας Τουρκίας για την  ανάπτυξη εμπορικών και τουριστικών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με την συνεργασία των επιχειρήσεων .

Τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι από εκείνες τις περιοχές οι οικονομίες των οποίων στηρίζονται κυρίως στην εκμετάλλευση των εντόπιων πλουτοπαραγωγικών πόρων και τουΤουρισμού.

Σήμερα η οικονομία των νησιών στηρίζεται κυρίως στο τουριστικό προϊόν, για το οποίο καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες ανάπτυξης.Έτσι σήμερα προσφέρονται πολλές επενδυτικές ευκαιρίες ιδίως στα νησια του βορειοανατολικού Αιγαίου που ακόμα είναι δεν είναι τόσο τουριστικά αναπτυγμένα.
 

Όσον αφορά στον Τουρισμό,

ΑΦΙΞΕΙΣ

 

Στην Τουρκία Έλληνες

Το 2012 53.300

Το 2013 52.400

 

Στην Ελλάδα  Τούρκοι

Το 2012: 60.200

Το 2013:  83.100

το δε 2014 υπολογίζεται ότι 100.000 τούρκοι επισκέφτηκαν την Ελλάδα. 

Σε αυτό συνέβαλλε η καταργηση της βίζας στα πράσινα διαβατήρια και η δημιουργια visa center στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Η κίνηση επισκεπτών μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται σε ανοδική πορεία, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος. Μέσω κοινών τουριστικών προσφορών, οι τουρίστες από άλλες χώρες μπορούν να απολαύσουν διακοπές και στις δύο χώρες.

Ακόμη η καθιέρωση πιλοτικού προγράμματος απο το 2012 έκδοσης βίζας στις πύλες στα μεγάλα νησία του Αιγαίου (Λέσβος,Χίος Σάμος,Κω,Ρόδο) αύξησε από το 2012 θεαματικά την  άφιξη Τούρκων τουριστών (πχ Λέσβος 26.000 το 2012 και το 2013  40.000 άτομα,  το 2014 50.000 άτομα και το 2015 θα περάσουν πάνω από 60.000 άτομα. Ανάλογα είναι και στα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οι προσπάθειες μας όμως γιά την προσέλκυση Τούρκων τουριστών στα νησιά μας σκοντάφτουν στις χρονοβόρες αλλά και πολυδάπανες διαδικασίες που απαιτούνται γιά την έκδοση βίζας .

Προτείνουμε λοιπόν τα ακόλουθα :

Α) Οι επισκέψεις Τούρκων πολιτών στα νησιά μας με μικρή χρονική διάρκεια να απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης βίζας.

Β) Η έκδοση βίζας να είναι διάρκειας 6-12 μηνών (πολλαπλών ταξιδιών) ή να υπάρχει ομαδική βίζα.

Γ) Τα τουριστικά πρακτορεία που θα διακινούν τους Τούρκους  

    επισκέπτες να πιστοποιηθούν από το Ελληνικό κράτος ώστε να χρησιμοποιείται ομαδική βίζα και να έχουν κυρώσεις, σε περίπτωση δημιουργίας    λαθρομεταναστών ή φυγάδων.

Δ)Η ανάπτυξη μαθητικού τουρισμού που δεν απαιτείται βίζα.

Ακόμη  θα πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό των Προξενείων μας στη χώρα αυτή, καθώς ακόμη και όσον αφορά τις επενδύσεις όπου ο νέος νόμος για την αγορά ακινήτων ανοίγει μεγάλες προοπτικές για επενδύσεις Τούρκων στο τουριστικό τομέα .»

 

                                               

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία