Τουρισμός

16/03/2016 - 19:39

Προτάσεις από το Σύλλογο Ξενοδόχων Πλωμαρίου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Σ

τη συνέχεια του από 22/2/2016 εγγράφου μας , με τίτλο « οι πρόσφυγες φέρνουν την καταστροφή στον τουρισμό στη Λέσβου » , επανερχόμαστε προκειμένου να κάνουμε προτάσεις και πιο συγκεκριμένα αιτήματα, με στόχο την αντιστάθμιση των αρνητικών συνεπειών που έχει για τον τουρισμό του νησιού το προσφυγικό πρόβλήμα .

Κοινή πεποίθηση όλων μας είναι ότι η διέλευση των προσφύγων από το νησί της Λέσβου και τα προβλήματα που δημιουργούνται από το γεγονός αυτό , θα είναι υπαρκτά για πολύ καιρό ακόμη .
Ωστόσο όμως η φιλοξενία ,ο ανθρωπισμός και η ευαισθησία για τον ανθρώπινο πόνο ,είναι μέρος της κουλτούρας του Έλληνα. Από την άλλη όμως πρέπει να καθορίσουμε, που τα όρια της προσφοράς μας αυτής, αγγίζουν τα όρια της δικής μας επιβίωσης σαν τοπική κοινωνία και της διατήρησης όσων με προσπάθειες δημιουργήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

 

Δυστυχώς ζούμε σε ένα διεθνές περιβάλλον , όπου η δημοκρατία βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα .Tο δίκαιο του ισχυρότερου και η επιβολή των εντολών των μεγάλων συμφερόντων , είναι η επικρατούσα πρακτική. Ακόμα και αυτές οι αρχές του διαφωτισμού καταπατούνται βάναυσα από αυτούς τους ίδιους που τις διακήρυξαν . Βλέπετε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται στους πρόσφυγες στο Καλαί. Τέτοια θέλουν να είναι και η δική μας συμπεριφορά απέναντί στους .
Η Ελλάδα και ο λαός της όμως , για ακόμη μια φορά ,θα δώσει παραδείγματα ανθρωπιάς και αλτρουισμού .
Είναι άμεση η προτεραιότητα όμως , να αναζητηθούν λύσεις ,τέτοιες ώστε και οι πρόσφυγες να εξυπηρετούνται και η παρουσία τους να μην επιδρά αρνητικά στα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας του νησιού και κύρια στον κλάδο του τουρισμού , που είναι ο μόνος που έχει την δυναμική να βγάλει το νησί αλλά και την Ελλάδα από την τρέχουσα οικονομική κρίση.
Και γινόμαστε πιο σαφείς .
Η φετινή τουριστική περίοδος για τη Λέσβο , με ακυρώσεις πτήσεων που φτάνουν το 80% , είναι πια χαμένη.
 
 
 
Οι διεθνείς καμπάνιες και προβολές , που προτείνονται από διάφορους , δεν είναι ικανές να αναστρέψουν το κλίμα , Τώρα πλέον το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών έχει ήδη επιλέξει τον προορισμό των φετινών του διακοπών .
Μια τέτοια καμπάνια θα είχε αποτέλεσμα αν γινόταν στην αρχή του χειμώνα.
Ας μην σπαταλούμε λοιπόν πόρους σε τέτοιες ενέργειες για φέτος .Είναι άσκοπο. Ας φροντίσουμε μια τέτοια προσπάθεια να αρχίσει το φθινόπωρο για να φέρει αποτελέσματα την τουριστική σεζόν του 2017 .
Υπάρχει όμως ακόμη χρόνος πιστεύουμε , να περισωθεί , ο τουρισμός κρουαζιέρας . Θα είναι δυνατόν να το επιτύχουμε. Απλώς πρέπει να φροντίσουμε να μην υπάρχει στο λιμάνι της Μυτιλήνης η απαίσια περυσινή εικόνα, με χιλιάδες μετανάστες να περπατούν και να κοιμούνται στο οδόστρωμα του χώρου των αφίξεων , στους δρόμους και στα πάρκα . Πρέπει με κάθε τρόπο οι πρόσφυγες , να μην είναι ορατοί από τους τουρίστες στο χώρο του λιμανιού .
Είναι απλό να επιτευχθεί αλλά και κατανοητοί οι λόγοι συμφερόντων που δεν επέτρεψαν να γίνει μέχρι σήμερα.
Ή όμως θα φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε διαχρονικά την εικόνα του νησιού σαν τουριστικό προορισμό ή εφήμερα κέρδη στους επαγγελματίες πέριξ του λιμανιού θα δώσουμε .
• Η λύση λοιπόν πιστεύουμε ότι είναι , ένα επιβατικό πλοίο να βρίσκεται αγκυροβολημένο «αρόδο» , σε κάποιο όρμο βόρεια της Μυτιλήνης . Εκεί θα πρέπει να επιβιβάζονται και να απογράφονται όλοι οι πρόσφυγες . Σε περίπτωση άφιξης μεγάλου αριθμού προσφύγων οι υπεράριθμοι μπορούν να μεταφέρονται, στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας μέχρι την αναχώρησή τους .
• Η παρουσία των ΜΚΟ και των καναλιών , πρέπει να είναι διακριτική . Ο τρόπος που λειτουργούν μέχρι τώρα ,με « υπερβάλλοντα ζήλο » πολλές φορές , συντελεί στο να διογκώνεται χωρίς λόγο το πρόβλημα και να δημιουργούνται αρνητικές εικόνες που δρουν εις βάρος του τουρισμού , γιατί πανικοβάλουν τους τουρίστες .
Υπάρχει έλεγχος για τον τρόπο που λειτουργούν οι ΜΚΟ ; Σήμερα στη Λέσβο βρίσκονται περισσότερες από 200 . Οι οποίες καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος των Κρατικών και Ευρωπαϊκών κονδυλίων που διατίθενται για την αντιμετώπιση του προσφυγικού . Ποιοι είναι και από πού προέρχονται ; Αλήθεια σε ποιο κρατικό φορέα είναι διαπιστευμένοι ποιος τους συντονίζει και ποιος τους ελέγχει;
 
• Πιστεύουμε ότι αν υπάρξει κάποιος δημόσιος φορέας διαχείρισης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πιστεύουμε ότι θα δοθούν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ( ακούγεται για ποσό ύψους των 900.000 Ε) , μπορεί να γίνει ορθολογικότερος καταμερισμός των πόρων και η καλύτερη αξιοποίησή τους . Η σωστή τους κατανομή θα δώσει τη δυνατότητα να ωφεληθεί αντισταθμιστικά του προβλήματος , ολόκληρο το νησί.
• Είναι άμεση προτεραιότητα να λειτουργήσει άμεσα με συνοπτικές διαδικασίες η πύλη εισόδου στο Πλωμάρι , ώστε μαζί με εκείνη της Πέτρας ,να αποτελέσουν εναλλακτική πύλη εισόδου στη χώρα , όσων τουριστικών σκαφών επιθυμούν να παρακάμψουν την κατάσταση που επικρατεί στη πόλη της Μυτιλήνης.
• Πρέπει να επανεκκινήσει με ένταξη στα ΕΣΠΑ και να υλοποιηθεί από τη ΜΟΜΑ , ο δρόμος Πλωμαρίου- Βατερών , ο οποίος έχει μείνει ημιτελής ώστε σε συνδυασμό με την Πύλη εισόδου , να είναι δυνατή η διοχέτευση τουριστών από το Πλωμάρι προς τα Βατερά την Καλλονή και την υπόλοιπη Λέσβο. Είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο , που θα δώσει πνοή , σε ολόκληρη τη Νότια Λέσβο.
• Πρέπεινα επισπευσθούν οι εργασίες ολοκλήρωσης του τμήματος της επαρχιακής οδού Παππάδος – Πλωμάρι , ώστε το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι .
• Να προχωρήσουν οι εργασίες της ολοκλήρωσης του φράγματος «Σεδούντα» , έργο που έχει αρχίσει και καρκινοβατεί τα τελευταία είκοσι χρόνια .
• Πρέπει να επανιδρυθεί ο Δήμος Πλωμαρίου , για να λειτουργήσει σαν Δήμος που θα προωθεί τα συμφέροντα της Νότιας Λέσβου. Η μεγάλη έκταση του νησιού και οι ανάγκες που υπάρχουν , δεν είναι δυνατόν να γίνονται γνωστές και να επιλύονται από έναν μόνο Δήμο.
• Είναι προφανές ότι το νησί προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια « έκτακτη κατάσταση », που δημιουργήθηκε από το μεγάλο κύμα προσφύγων . Κατάσταση που προήλθε λόγω της γεωπολιτικής θέσης του νησιού και εξ΄ αιτίας του ότι από εδώ διέρχεται ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που δεν έρχονται για να παραμείνουν στην Ελλάδα . Ο προορισμός τους είναι οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Είναι πρόβλημα που μας δημιουργείται σε εμάς ,εξ΄ αιτίας των χωρών αυτών . Πρέπει να τους το καταστήσουμε σαφές και να απαιτήσουμε την συνδρομή τους , για να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να απαιτήσουμε να αποζημιωθούν όλοι όσοι πλήττονται.
• Όσον αφορά στα τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται εκτός της ευρύτερης περιοχής της πόλης της Μυτιλήνης ,νομίζουμε ότι πρέπει να τύχουν κάποιας επιδότησης .Το ύψος του ποσού μπορεί να καθοριστεί , στο τέλος της τουριστικής σεζόν ,με βάσει τα επίσημα στοιχεία των αφίξεων των πτήσεων στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης . Ρεαλιστική θα ήταν μία επιδότηση του ύψους ς των 1000 Ε / κλίνη , για αριθμό κλινών αντίστοιχο του ποσοστού μείωσης των αφίξεων .( Αν η μείωση των αφίξεων π.χ. φτάσει το 80% , να αποζημιωθούν για το 80% των κλινών τους προς 1000 Ε. /κλίνη ) . Αυτή η επιδότηση φυσικά δεν θα αναπληρώσει επ΄ ουδενί την απώλεια εισοδήματος των τουριστικών καταλυμάτων . Θα είναι όμως μια βοήθεια προκειμένου οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την μείωση του εισοδήματος ,που δημιούργησε η έκτακτη αυτή κατάσταση. Είναι επιδότηση με την οποία οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους , για να πληρώσουν ,ΕΝΦΙΑ , φόρους , λογαριασμούς οργανισμών κοινής ωφέλειας και δάνεια για να μην οδηγηθούν σε χρεοκοπία , ενδεχόμενο που αρχίζει να γίνεται ορατό. Τα έξη τελευταία χρόνια τα έσοδά μας δεν είναι αρκετά για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεών μας. Το μεταναστευτικό πρόβλημα και η δυσφήμηση που έφερε στο νησί ,ενδέχεται να αποτελέσει τη ταφόπλακα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη ο κλάδος μας να τύχει υποστήριξης για να αποφευχθεί η καταστροφή του. Πρέπει να βοηθηθούμε από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρώπης . Αυτό πρέπει να τους το καταστήσουμε σαφές με κάθε δυνατό τρόπο.
 
H Λέσβος χωρίς την θέλησή της έχει γίνει το νησί « Έλις » της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας φροντίσουν να στηριχθεί η ανάπτυξή της, δίνοντάς της αντισταθμιστικά οφέλη προνόμια για να αποκατασταθεί η φήμη της .
Σύλλογος Ξενοδόχων Πλωμαρίου.

Μοιράσου το άρθρο!