Τουρισμός

14/07/2015 - 13:22

Πρώτες κινήσεις για το “άνοιγμα” της Λέσβου στην τουριστική αγορά της Ρωσίας.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη γνωριμίας & εξοικείωσης των εκπροσώπων του ρώσικου τύπου και της ομοσπονδίας των Ρώσων tour operators στη Λέσβο, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ Δήμου Λέσβου και “Intraway” (Management & Technology Consultants), με θέμα την τουριστική προώθηση του νησιού.  

 

Η εν λόγω επίσκεψη γνωριμίας & εξοικείωσης (familiarity trip), οργανώθηκε με αποκλειστικό στόχο την πρώτη ουσιαστική προσέγγιση έναρξης των διαδικασιών, για το μελλοντικό “άνοιγμα” της Λέσβου στην τεράστια τουριστική αγορά της Ρωσίας.

Τους Ρώσους επιχειρηματίες & εκπροσώπους του τύπου, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ενώ την οργάνωση της όλης υποδοχής – παρουσίας σε στενή συνεργασία με τον εκπρόσωπο της συμβαλλόμενης εταιρείας Δρ. Δημήτρη Κοκοσιούλη, είχε αναλάβει η συντονιστική ομάδα της Επιτροπής Τουρισμού, αποτελούμενη από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού & Πολιτισμού Κώστα Αστυρακάκη, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Τουριστικής Ανάπτυξης Πάνο Πίτσιο, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βαγγέλη Μυρσινιά, τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Γιάννη Σαμιώτη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Περικλή Αντωνίου.  

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί, οι Ρώσοι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τους φυσικούς και ανθρωπογενείς πόρους και τις εν γένει πολιτισμικές αξίες ολόκληρης της Λέσβου.

Ειδικότερα, κατά την τετραήμερη παραμονή τους στο νησί, οι Ρώσοι προσκεκλημένοι λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις και τις επιθυμίες της γιγαντιαίας ρώσικης αγοράς για προώθηση συγκεκριμένων θεματικών τουριστικών προϊόντων, επισκέφθηκαν αρκετά αξιοθέατα σε διαφορετικά σημεία του νησιού και ήδη η Λέσβος παρουσιάζεται σε πολλά ηλεκτρονικά μέσα και εξειδικευμένα τουριστικά έντυπα της χώρας.

Οι επισκέψεις γνωριμίας & εξοικείωσης, περιλάμβαναν περιηγήσεις – ξεναγήσεις σε ιερά – θρησκευτικά προσκυνήματα (εκκλησίες & μονές), πολιτισμικούς & αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία του φυσικού περιβάλλοντος, κεφαλοχώρια της Λέσβου, παραλίες & γαστρονομικά προπύργια και εν γένει τουριστικά sites.      

Σημαντικής σημασίας της πρώτης αυτής προσέγγισης με τη ρώσικη τουριστική αγορά, αποτέλεσε η συνάντηση εργασίας – workshop που διοργανώθηκε μεταξύ της ρώσικης αντιπροσωπείας αφενός και των επαγγελματιών του τουρισμού της Λέσβου αφετέρου. Όπως είχε προσχεδιαστεί, τα θεματικά τουριστικά είδη που έτυχαν  επεξεργασίας (χωρίς να αγνοηθούν και τα υπόλοιπα), ήταν κατά σειρά σπουδαιότητας, το “religious product”, τα “cultural projects” και το “recreational – vacational tourism”.

Κατά τη διάρκεια τόσο του workshop, όσο και της press conference που ακολούθησε, οι Ρώσοι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις θετικές εντυπώσεις τους από την “τουριστική” Λέσβο, αλλά και να επισημάνουν ορισμένες αδυναμίες που εντόπισαν, ώστε να τύχουν βελτιωτικής επεξεργασίας προς διευκόλυνση του ανοίγματος της ρώσικης αγοράς.   

Από την άλλη μεριά, οι Λέσβιοι επιχειρηματίες του τουρισμού είχαν τη δυνατότητα κατά τη συνάντηση εργασίας, να δημιουργήσουν προσωπικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες, με την απευθείας παράδοση στους Ρώσους, προωθητικού υλικού των επιχειρήσεών τους και τιμολογημένων πακέτων διακοπών.    

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αυτής προσέγγισης με τη ρώσικη τουριστική αγορά και την παρουσίαση της Λέσβου στα μέσα μαζικής & εξειδικευμένης ενημέρωσης της χώρας, το φθινόπωρο θα ακολουθήσει στη Μυτιλήνη επιχειρησιακή διαβούλευση μεταξύ των μεγάλων οίκων – διακινητών του ρώσικου τουρισμού της Ελλάδας (οι οποίοι ήδη έχουν προσκληθεί), με τους Λέσβιους επαγγελματίες του  τουρισμού.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!