Skip to main content
|

Πρώτη συνάντηση για την ίδρυση του “DE.M.M.O. Μυτιλήνης & Χερσονήσου Αμαλής”.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017, από τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης και την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού του Δήμου Λέσβου, με αθρόα συμμετοχή δημοτών και επιχειρηματιών της πόλης και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, η πρώτη προγραμματισμένη ανοιχτή σύσκεψη – διαβούλευση, για τη δημιουργία διαφόρων οργάνων διαβούλευσης – εξειδικευμένων ομάδων εργασίας, με προεξέχον θέμα την ίδρυση του Συνδέσμου Τουριστικής Ανάπτυξης Μυτιλήνης & Χερσονήσου Αμαλής.

 

Ενός Συνδέσμου, κατά τα πρότυπα άλλων αντίστοιχων φορέων, που έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένες περιοχές του νησιού, με την προοπτική να μετεξελιχθεί στον “Οργανισμό Διαχείρισης / Marketing Προορισμού Μυτιλήνης & Χερσονήσου Αμαλής” (“Destination Management / Marketing Organization of Mytilene & Amali Peninsula”).  

 

Η διεθνής πρακτική έχει αποδείξει ότι τα “DE.M.M.O.’s”, σε όποιες πόλεις έχουν εφαρμοστεί, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα σχήματα επιτυχούς τουριστικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο. Τα “DE.M.M.O.’s” είναι σε θέση να διαμορφώσουν συνεκτικές και αποτελεσματικές αναπτυξιακές πολιτικές και πρακτικές, ενώ ο κομβικός συντονιστικός τους ρόλος συμβάλλει στον αποτελεσματικό σχεδιασμό, εφαρμογή και έλεγχο των εκάστοτε αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και δράσεων.     

 

Άλλωστε, η δημιουργία του οργάνου αυτού, επιβάλλεται από το γεγονός, ότι η ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, δεν υπήρξε ποτέ οργανωμένος τουριστικός προορισμός. Όπως δε κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί δημοσίως, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι η μοναδική πόλη του Αιγαίου, ίσως και της Μεσογείου, που δεν έχει ούτε την υποτυπώδη τουριστική οργάνωση και προσανατολισμό, ενώ δεν διαθέτει ούτε τη στοιχειώδη τουριστική υποδομή, σε όλες τις εκφάνσεις της.  

 

Η πρώτη αυτή συνάντηση, ξεκίνησε με την παρουσίαση της εισήγησης του Προέδρου της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου, γύρω από το συγκεκριμένο θέμα της αναγκαιότητας σύστασης των παραπάνω οργάνων στην ευρύτερη περιοχή της  Χερσονήσου της Αμαλής. Ακολούθησαν τοποθετήσεις των παρισταμένων επιχειρηματιών, επαγγελματιών, εκπροσώπων φορέων, Προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων και δημοτών, τόσο επί γενικότερων θεμάτων που άπτονται της τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Μυτιλήνης, όσο και για το ρόλο που θα διαδραματίσει ο υπό ίδρυση Σύνδεσμος στη δημιουργία μιας ισχυρής τουριστικής οικονομίας προς όφελος των κατοίκων της.  

 

Στο τέλος της διαβούλευσης και προκειμένου να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες ίδρυσης του εν λόγω φορέα τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, ορίστηκε μία ολιγομελής ειδική επιτροπή και εξουσιοδοτήθηκε να διαχειριστεί άμεσα όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Σύνδεσμος, στον οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι τουριστικές, εμπορικές και συναφείς επιχειρήσεις της Μυτιλήνης και της Χερσονήσου Αμαλής, όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά γραφεία, εστιατόρια, café bars, αστικό ΚΤΕΛ, επαγγελματίες ταξί, κ.ο.κ., καθώς και ανεξάρτητοι δημότες, να λάβει νομική μορφή και να ξεκινήσει τη λειτουργία του.  

 

Λόγω του περασμένου της ώρας, τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, πέραν των αρχικών διαδικασιών ίδρυσης του “DE.M.M.O. Μυτιλήνης & Χερσονήσου Αμαλής”, δηλαδή η συγκρότηση: α) των 12 τοπικών – συνοικιακών συμβουλίων της πόλης, β) της Επιτροπής Πολεοδομικής – Χωροταξικής Ανάπτυξης Μυτιλήνης, γ) των  επιτροπών επεξεργασίας και υλοποίησης διαφόρων εποχιακών και θεματικών project brands (υφιστάμενων και νέων), και δ) της Επιτροπής διαβούλευσης απόδημων “σοφών” και του Συμβουλίου Προσωπικοτήτων της διασποράς, αναβλήθηκαν και θα επανεξετασθούν στην αμέσως επόμενη συνάντηση των επιχειρηματιών και εν γένει των δημοτών.

 

 

Ο Πρόεδρος Μυτιλήνης,                                              Ο Γραμματέας του Συμβουλίου

   

 

  Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                               Γιώργος Καρίνος 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία