Τουρισμός

05/07/2019 - 14:49

Στις 4 Ιουλίου οι δρόμοι του τυριού μας οδήγησαν στον Μανταμάδο

Ο Ανθρωπιστικός-Φυσιολατρικός Σύλλογος Μανταμάδου «Ηλιαχτίδα» μας μύησε στα μυστικά της τυροκόμισης και μας περπάτησε στους δρόμους του τυριού.

Με αφετηρία τα σύγχρονα τυροκομεία Μυστακέλλη, Κουτσαμπάση, Αδαλή και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μανταμάδου  ακολουθήσαμε ένα πρωινό οδοιπορικό που κατέληξε στην Πλατεία του χωριού, όπου είχε στηθεί ένα εργαστήρι που έμαθε στα παιδιά πως να παρασκευάσουν το δικό τους τυρί και δίδαξε στους μικρούς τυροκόμους πως οι αγνές πρώτες ύλες αποτελούν τον βασικό άξονα μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Το απόγευμα ξεκίνησε με γευσιγνωσία ούζου και τοπικών προϊόντων με παράλληλα θεατρικά δρώμενα  που μας αφηγήθηκαν την ιστορία του τυριού στον ευλογημένο αυτόν τόπο. Τέσσερις άξιες Μανταμαδιώτισες νοικοκυρές μας έδειξαν πως θα διατηρήσουμε το τυρί Μανταμάδου στο λάδι, έφτιαξαν τυροκούλουρα, μας τηγάνισαν κολοκυθολούλουδα, ενώ οι ντόπιοι παραγωγοί μας κέρασαν ούζο και τυροκομικά Μανταμαδιώτικα προϊόντα.

 Στη συνέχεια ο σεφ Κωστής Κωστάκης πάντρεψε παραδοσιακά φύλλα από όλη την Ελλάδα με μίγματα εκλεκτών τυριών και προϊόντων από τον Μανταμάδο, και μας μαγείρεψε με τα πιο υγιεινά συστατικά βάσει έρευνας του σχολείου της Άγρας.  

H βραδιά έκλεισε στην πλατεία του χωριού με ένα παραδοσιακό γλέντι με ουζάκι, πολύ κέφι και χορό!

Η φρέσκια μυζήθρα, η διαχρονική φέτα, η άλλοτε γλυκιά και άλλοτε πικάντικη γραβιέρα και φυσικά το φημισμένο λαδοτύρι ήταν οι πρωταγωνιστές αυτού του γευστικού ταξιδιού με δράσεις άρτια οργανωμένες από τον  Ανθρωπιστικό-Φυσιολατρικό Σύλλογο Ηλιαχτίδα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων «Η Ομόνοια», τον Αγροτικό Σύλλογο Μανταμάδου, τον Σύλλογο Γυναικών Μανταμάδου, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Ταξιάρχης» και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Νηπιαγωγείου Μανταμάδου και την υποστήριξη πολλών χορηγών και εθελοντών.

Σήμερα Τετάρτη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας μαγείρεψε το πρωί με τους μικρούς μας φίλους γκιουζλεμέδες γλυκούς και μας περιμένει για παραδοσιακά κεράσματα με "κουταλάκια" και  live μαγειρέματα με τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου στην Πλατεία Ηρώου στις 19:30.

 

Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ ανά περιοχή και μείνετε συντονισμένοι για ειδήσεις, παράλληλες δράσεις, εκπλήξεις και καλεσμένους στο www.lesvosfoodfest.com!

 

 

Το Lesvos Food Fest οργανώνεται για 3η χρονιά από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την ΓΣΕΒΕΕ, έχει την ευγενική υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, χρυσό χορηγό την μπύρα Άλφα και αργυρό χορηγό τις Ελληνικές Αλυκές και πλαισιώνεται και στηρίζεται δυναμικά από διάφορους φορείς και χορηγούς.

Μοιράσου το άρθρο!