Τουρισμός

26/09/2012 - 06:07

Τα προβλήματα του τουρισμού στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Επιμελητηρίου Λέσβου

Τα προβλήματα του τουρισμού στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Επιμελητηρίου Λέσβου

Τα προβλήματα του τουρισμού στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Επιμελητηρίου Λέσβου

Ο

τουρισμός, τα προβλήματα και οι προοπτικές του, απασχόλησαν έντονα τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου τη Δευτέρα το απόγευμα, όπου είχαν κληθεί και συμμετείχαν φορείς απ’ όλη τη Λέσβο.

 

Στη συνάντηση εκτός από τον Πρόεδρο κ. Καλογρίδη και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Α. Βαμβουρέλλη, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, ο Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους κ. Ν. Ζούρος, τα Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων, της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, των Εμπορικών Συλλόγων, αλλά και εκπρόσωποι ενώσεων και φορέων, καθώς και ιδιώτες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό.

 

Ο κ. Καλογρίδης ανοίγοντας τη συζήτηση, υπενθύμισε πως στρατηγικός στόχος της Διοίκησης του Επιμελητηρίου από την αρχή, ήταν να ασχοληθεί με δύο θέματα: τον τουρισμό και τα τοπικά μας προϊόντα, που όπως χαρακτηριστικά είπε: «αυτά τα δυο σημεία είναι η ατμομηχανή που θα μας βγάλει από την  κρίση και από τα προβλήματα υποανάπτυξης. Βασικός μας στόχος από τη πρώτη στιγμή ήταν ο συντονισμός όλων των φορέων και κλάδων, ανεξαρτήτως οικονομικής δραστηριότητας. Κανένας δεν πρέπει να μείνει έξω από το τραίνο του τουρισμού που χρειάζεται η Λέσβος. Πρώτο μας μέλημα είναι η διατήρηση και αύξηση του τουριστικού ρεύματος των υφιστάμενων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς και της ελληνικής και κυπριακής αγοράς».

Ως ενθαρρυντική και ελπιδοφόρα, χαρακτηρίστηκε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Τουρκία, που τόνισε όμως, πως πρέπει να τη διαχειριστούμε με υπευθυνότητα, επαγγελματισμό και σοβαρότητα, κατακτώντας την επιθετικά και συντονισμένα. Ο κ. Καλογρίδης επισήμανε ακόμα δυο αγορές στόχους όπως,  της Ρωσίας και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και του Ισραήλ, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού για την επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις, προβληματισμοί και προτάσεις από τους εκπροσώπους των φορέων, οι οποίοι έθεσαν θέματα όπως το ωράριο λειτουργίας της αγοράς, τις τιμές των τουριστικών πακέτων, τον ανταγωνισμό που επικρατεί στις τιμές των καταλυμάτων, την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ερωτηματολογίου για τους επισκέπτες του νησιού μας, την έλλειψη τουριστικής συνείδησης από πολλούς «επαγγελματίες» και μια σειρά προβλημάτων που πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν με μεγάλη προσοχή.

Έντονα ήταν τα παράπονα που εξέφρασαν οι παρευρισκόμενοι στην αντιδήμαρχο τουρισμού για την κατάσταση του Δήμου και ειδικότερα της καθαριότητας. Η κα Βαμβουρέλλη παραδέχτηκε πως υπάρχουν προβλήματα λόγω οικονομικής δυσχέρειας και ζήτησε πίστωση χρόνου για την επίλυσή τους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επαναλειτουργία του Γραφείου Τουρισμού, ως ένα πρώτο θετικό βήμα από πλευράς του Δήμου.

Για το θέμα της τουριστικής μας προβολής, αποφασίστηκε για το 2012 να συμμετάσχουμε  σε συγκεκριμένες εκθέσεις, όπως στη FILOXENIA, τη Σμύρνη, τη Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο και την Ουτρέχτη, με λιγότερα περίπτερα αυτή τη φορά λόγω αδυναμίας των φορέων του δημοσίου τομέα. Για τον λόγο αυτό ο κ. Καλογρίδης, πρότεινε την οικονομική συμβολή όλων των φορέων που θα συμμετάσχουν. Ο προγραμματισμός συμμετοχής μας σε εκθέσεις για το 2013 θα καθοριστεί σε επόμενη συνάντηση.

Ο Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους, ανακοίνωσε και επίσημα την ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, εξηγώντας τη σημασία της έννοιας «γεωπάρκο» και τονίζοντας πως έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε μια διάκριση με παγκόσμια εμβέλεια και να διαφοροποιηθούμε από τους ανταγωνιστές μας. «Πρέπει όμως να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Αν δεν το κάνουμε, απλά σε 4 χρόνια αυτό το σήμα ποιότητας θα χαθεί» επισήμανε ο κ. Ζούρος, εκφράζοντας την άποψη ότι μπορούμε να κρατήσουμε το Brand name, αρκεί να δουλέψουμε συντονισμένα και χωρίς αντιπαραθέσεις, αναλαμβάνοντας ο καθένας τις δικές του ευθύνες για το τελικό αποτέλεσμα.

Το γεγονός πως ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας έγινε κοινώς αποδεκτό,  ενώ θεωρήθηκε ομόφωνα, απαραίτητη και επιβεβλημένη η σύσταση της Τουριστικής Εταιρείας Προβολής και Προώθησης της Λέσβου, για μια δυναμικότερη παρουσία στις αγορές που μας ενδιαφέρουν.

Τέλος αποφασίστηκε, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, να πραγματοποιήσει άμεσα συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Γιακαλή και τον Δήμαρχο κ. Βουνάτσο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη συμμετοχή και των δυο αυτών φορέων στο σχήμα και να συντονιστούν οι περαιτέρω δράσεις τους.

Μοιράσου το άρθρο!