Τουρισμός

27/11/2014 - 11:06

Του ποδαριού δουλειές... στη Λέσβο!

Άγνωστο αν τελικά η Λέσβος θα συμμετάσχει στην Τουριστική Έκθεση της Σμύρνης, που θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 7 Δεκεμβρίου, καθώς ο κατακερματισμός της συνοχής και της συνεργασίας, ο υποσκελισμός των καθ' ύλην αρμοδίων, χαρακτηριστικά της λεσβιακής αντίληψης, νοοτροπίας και αντιμετώπισης πολλών θεμάτων, οδηγούν στη διάλυση και στο μηδενικό αποτέλεσμα.
Ενώ η Χίος και η Σάμος έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι φορείς της Λέσβου με το αιτιολογικό τού μη ορισμού της Περιφερειακής Αρχής, ενεργοποιήθηκαν μόλις προ ημερών, χωρίς, όμως, να μπορούν να βρουν κοινό σημείο συνεννόησης.

Στη σύσκεψη που έγινε με τηλεδιάσκεψη και πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λέσβου, συμμετείχε η Ένωση Ξενοδόχων, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Σωματείο Οδηγών Ταξί, εκπρόσωπος του Δήμου και της Περιφέρειας.
Στο αίτημα του Επιμελητηρίου προς την Περιφέρεια και το Δήμο Λέσβου για το στήσιμο του περιπτέρου, η Περιφέρεια παρουσίασε προσφορά 12 χιλ. ευρώ, εκ των οποίων 5 χιλιάδες θα καλύψει η ίδια και άλλα 2,5 χιλ. ο Δήμος Λέσβου.
Υπολείπονται άλλα 4 χιλιάρικα περίπου, τα οποία το Επιμελητήριο ευελπιστεί να συγκεντρώσει.
 
ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
Ηχηρή η απουσία από τη σύσκεψη των Ταξιδιωτικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων. Ο Πρόεδρός τους Γ. Σαμιώτης, ήταν απόλυτος και αμετακίνητος στη θέση του:
«Δεν δεχόμαστε πλέον ερασιτεχνισμούς. Αυτές οι καταστάσεις έχουν τελειώσει για μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να εκτεθούμε για μια ακόμα φορά, όπως πέρυσι που παρουσιαστήκαμε ως φτωχοί συγγενείς. Επίσης, δεν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τα χρήματα των συνδημοτών μας και των συμπολιτών μας. Οι εκθέσεις αυτές δεν είναι ταξίδι αναψυχής. Ως ειδικοί, δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα μας ένα άθλιο περίπτερο, τη στιγμή που η Χίος και η Σάμος έχουν προετοιμαστεί και θα παρουσιαστούν με αξιοπρέπεια. Και γιατί να χρειάζονται «εργολάβοι και μεσάζοντες», τη στιγμή που υπάρχουν θεσμικοί φορείς;
Προ διετίας δε, για ένα περίπτερο 100 τ.μ. καθ' όλα πλήρες, διατέθηκε το ποσό των 10 χιλιάδων, ενώ σήμερα απαιτούνται 12 χιλιάδες για ένα περίπτερο 30 τ.μ., τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στα οικονομικά δεδομένα της γείτονος χώρας και ότι εξακολουθεί να είναι φτηνή σε τέτοιου είδους διοργανώσεις».
Η σύγκριση και τα δεδομένα, εξάλλου, θέτουν ενδοιασμούς στους εν δυνάμει συμμετέχοντες, που αδυνατούν να δώσουν τον οβολόν τους, που υπολογίζεται γύρω στα 250 ευρώ.
 
ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΤΕΘΩ
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, για τη στάση εκείνων που αρνούνται να συμμετάσχουν και εκθέτουν τον θεσμό, δηλώνει με πείσμα ότι η Λεσβιακή αντιπροσωπεία θα δώσει το «παρών» στην έκθεση και πάση θυσία θα συγκεντρωθεί το απαιτηθέν ποσό.
«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε δεχθεί το περασμένο καλοκαίρι 10 χιλιάδες κόσμο από τη Σμύρνη και τα απέναντι παράλια, να έχουμε επωφεληθεί όλοι από την παρουσία τους στο νησί μας και μεις να μην εμφανιστούμε καν στην τουριστική αυτή διοργάνωση.
Τα χρήματα θα συγκεντρωθούν, θα ζητήσω από ιδιώτες, θα βρω τον τρόπο. Δεν θα εκτεθώ», κατέληξε.

 

πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!