Ύστατη έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα
ΠΕΡΙΚΛΗΣ Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜ/ΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
τ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ (ΕΞΕΛ)
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Κο ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
Μυτιλήνη 16/12/2017
Θέμα : Ύστατη έκκληση
Αξιότιμε Κε Πρόεδρε,
Ευχόμενοι καλές γιορτές σε Σας και στην Οικογένειά σας, προσβλέπουμε στην από μέρους σας προσωπική παρέμβαση, με θετική έκβαση, τόσο για την επ΄ αόριστο διατήρηση (αν όχι επιστροφή στους ισχύοντες πριν το Σεπτ.2017) συντελεστές ΦΠΑ, όσο και για την απόσυρση του φόρου διαμονής στα ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ (κατά τ’ άλλα) νησιά, της ( με βαρύ τίμημα) προσφυγόπληκτης Περιφ. Βορ. Αιγαίου (ΠΒΑ).
Υπέρ των προαναφερθέντων συνηγορούν , μεταξύ άλλων και τα παρακάτω (γνωστά στους περισσότερους) :
- Το από 4-2-2016 Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών (2015/3014 (RSP).
- Το άρθρο 174 (και 175) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), που αναγνωρίζει τα μόνιμα μειονεκτήματα των νησιών, που οφείλονται στη φυσική και γεωγραφική τους θέση - δυσχεραίνοντας τη φυσική τους κατάσταση και παρακωλύοντας την επίτευξη Οικονομικής, Κοινωνικής κι Εδαφικής Συνοχής – τα οποία και συνιστούν την ειδική τους κατάσταση, πέραν των διαφορών, μειονεξιών και ιδιαιτεροτήτων τους, επομένως και της ανάγκης για ειδική αντιμετώπιση, όπως επιβάλλουν και οι Συνθήκες Άμστερνταμ και Λισσαβόνας.
- Την οδηγία του Συμβουλίου αριθ. 2006/112/ΕΚ, ‘’σύμφωνα με την οποία έχουν χορηγηθεί σ’ ορισμένα ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ νησιά (συμπεριλαμβάνονται και της Π.Β.Α.;;;) ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις ως αντιστάθμισμα στα μόνιμα φυσικά, γεωγραφικά και δημογραφικά τους μειονεκτήματα, ζητώντας οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σ’ εκείνα τα Κράτη Μέλη που υπάγονται / βρίσκονται σε Προγράμματα Οικονομικής Προσαρμογής’’, με την άποψη των οποίων απόλυτα συμφωνούν και συνηγορούν στις κυβερνήσεις, υπέρ της μείωσης των φόρων, Διεθνείς Θεσμικοί Οργανισμοί (ΠΟΤ, WTTC κα)
- Τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, με θέμα «Ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά» (1229/2011).
- Την ερώτηση προς την Επιτροπή σχετικά με τη Νησιωτικότητα (0-000013-Β8-0106/2016), καθώς και την κατοχύρωσή της στη Χώρα μας, απ’ το άρθρο 101 του Συντάγματος.
- Την Κοινοτική Οδηγία 2009/49/EC, που ενθαρρύνει την εξαίρεση απ’ τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ την ΕΣΤΙΑΣΗ, ως κλάδου ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ιδιότητα που χαρακτηρίζει απόλυτα κι εντονότερα το Ξενοδοχειακό Κλάδο της Τουριστικής Βιομηχανίας, που συν τοις άλλοις είναι ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ, ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΦΟΡΟΣ, ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΠΑΓΙΩΝ (πέραν της ΕΡΓΑΣΙΑΣ), δίχως όμως να απολαμβάνει τα προνόμια της Βιομηχανίας και των Εξαγωγών.
- Την έκτη ΄Εκθεση της Επιτροπής για την Οικονομική, Κοινωνική κι Εδαφική Συνοχή (COM (2014) 0473).
- Tις διατάξεις του Ν4150/2013 εφαρμογής «Ρήτρας Νησιωτικότητας».
- Τους ιδιαίτερα χαμηλούς (μέχρι και μηδενικούς) συντελεστές ΦΠΑ (Γενικού, Διαμονής, Εστίασης) Περιφερειών της Ε.Ε. και της γείτονάς μας Χώρας (Τουρκίας), καθιστώντας μας ακόμα λιγότερο ανταγωνιστικούς, ίσως και μη βιώσιμους, αναπάντεχο δώρο στους Ανταγωνιστές μας.
- Τους Εθνικούς λόγους, που υπαγορεύονται τόσο απ’ τις ανιστόρητες αναφορές των γειτόνων μας, όσο κι απ’ τις συχνές εντάσεις, που αναίτια προκαλούν κι όχι μόνο…..
- Το χωρο-χρονικό «ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ» των τουριστικών εσόδων, στις 5 (απ’ τις 13) Περιφέρειες, αγγίζοντας το Α΄ εξάμηνο του 2017 το……. 89%, με την Π.Β.Α. να ‘ναι περίπου στο…. 1% και η Χώρα να φθάνει το 70% των συνολικών τουριστικών εσόδων στο 4μηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.
- Στη Συνθήκη Προσχώρησης των Κρατών Μελών της Ε.Ε., που μεταξύ άλλων προέβλεπε ειδικά καθεστώτα μειωμένων συντελεστών, δικαιώματα που καμιά Χώρα δεν απεμπόλησε μέχρι σήμερα, που κι αν δεν προβλέπεται για τη Χώρα μας – που όντως δεν προβλέπεται (για τη Χώρα μας), αφού προσχώρησε στην ΕΟΚ το 1979 ως ενιαία οντότητα (νησιωτικός και χερσαίος χώρος μαζί) – δυνάμεθα να την «παρακάμψουμε αδεία Ε.Ε.», ζητώντας έκτακτα μέτρα γι’ αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, λόγω του ότι βρισκόμαστε σε Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής και συγχρόνως βιώνουμε το προσφυγικό / Μεταναστευτικό.
- Την Αρχή της Αναλογικότητας κι Ανταποδοτικότητας και τέλος
- Τον τεράστιο αριθμό Μεταναστών / Προσφύγων διερχομένων και διαμενόντων επί μακρόν κι ό,τι τούτα συνεπάγονται για εκείνους και για μας – ξεπερνώντας κατά πολύ τη Φέρουσα Ικανότητα των Φυσικών κι Ανθρωπογενών συστημάτων – με τις Τοπικές Διοικήσεις ανήμπορες ν’ αντιμετωπίσουν την κατάσταση, καθόλου συμβατή με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, σε συνδυασμό και σύγκριση με τα μεγέθη, δείκτες, ευκαιρίες, δυνατότητες, υποδομές κλπ, άλλων Περιφερειών, λόγοι (κι όχι μόνο αυτοί) για τους οποίους, Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε, προτείνουμε την ικανοποίηση των λογικών και δικαίων αιτημάτων μας.
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Στην «απίθανη» και δυσάρεστη περίπτωση αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ , η αύξησή τους πρέπει να ‘ναι ήπια / σταδιακή π.χ. μισή ή μία ποσοστιαία μονάδα ανά 2-3ετία, όχι μεγάλη και ξαφνική – κάτι που και η Φύση αποστρέφεται – κι η οποία συνιστά «βίαιη αναπροσαρμογή» μ’ απρόβλεπτες συνέπειες στην Οικονομία / Κοινωνία των νησιών της Π.Β.Α. Παράδειγμα προς μίμηση ο Τραπεζικός Τομέας μ’ εξαιρετικά μικρές αυξομειώσεις επιτοκίων της τάξεως του 0,25 – 0,50% ανά μεγάλες χρονικές περιόδους.
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Υπενθυμίζουμε, προτείνοντας να ισχύσει, την πρόσφατη πρόταση του Προέδρου του ΣΕΤΕ κου Γιάννη Ρέτσου, σύμφωνα με την οποία η διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων να εισπραχθούν εσόδων απ’ την επιβολή του Φόρου Διαμονής (καθόλου αναλογικού, ούτε ανταποδοτικού, επιβαλλόμενου παράλληλα και συγχρόνως μαζί με, ήδη προϋφιστάμενο για την ίδια αιτία και Υπηρεσία της Διαμονής, το τέλος επιτηδεύματος), όπως προβλέπονται στο Σχέδιο του Προϋπολογισμού ανερχόμενα στα 74 εκατομμ. ευρώ και των εκτιμούμενων, απ’ τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ, να προκύψουν εσόδων ύψους 200 εκατομμ. ευρώ – κατά τη γνώμη μας θα ξεπεράσουν τα 250 εκατομμ. ευρώ – να διατεθούν για την επ’ αόριστον διατήρηση (αν όχι μείωση) των συντελεστών ΦΠΑ των πολύπαθων νησιών του Αιγαίου, εξαιρώντας τα συγχρόνως κι απ’ τη ν επιβολή του επαχθούς (ενδεικτικά για τις μικρές π.χ. κάτω των 50 δωματίων και χαμηλού μέσου ετήσιου τιμήματος διανυκτέρευσης π.χ. μέχρι 100 ευρώ, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις), Φόρου Διαμονής.
Θα ‘ταν προς τη σωστή κατεύθυνση (και στα πλαίσια «εκσυγχρονισμού» της Ε.Ε.) η θεσμοθέτηση ΡΗΤΡΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ κι ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ / ΤΑΜΕΙΟΥ, που θ’ αναπληρώνει απ’ τους δικούς του πόρους τις μειώσεις εισροών στα Δημόσια κι Ασφαλιστικά Ταμεία της Χώρας Μέλους της Ε.Ε., όταν η Χώρα Μέλος «αναγκάζεται», απ’ το ισχύον καθεστώς της Ε.Ε., ν’ αυξήσει ή και να επιβάλει νέους φόρους. Θ’ αποφευχθεί έτσι να «ξαναχαρατσωθούν» τα ίδια «υποζύγια», που δίχως δική τους ευθύνη, όντας συνεπείς, απώλεσαν εισόδημα κι απασχόληση, πρακτική που θα ενθαρρύνει ή και θα υποχρεώσει την Ε.Ε. να στραφεί περισσότερο σ’ έξυπνες Πολιτικές Μεταρρυθμίσεων με άμβλυνση της Γραφειοκρατίας / Πολυνομίας (Μητέρας των παθών μας) και λιγότερο στις εύκολες λογικές της υπερ-φορο-εισφορο-λόγισης, «στριμώχνοντας « έτσι και τους ασυνεπείς / μπαταχτσήδες που ‘ναι πάντα στο …. απυρόβλητο κι όχι μόνο !