Skip to main content
|

Βίζα μετ’ εμποδίων - Ξεκινά η χορήγησή της στο λιμάνι Μυτιλήνης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Λέσβος

Ξεκινά η χορήγησή της στο λιμάνι Μυτιλήνης, για περιορισμένο όμως αριθμό επισκεπτών, ελλείψει υποδομών και χώρου αναμονής

Γράφει: Μαρίνα Πολλάτου / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Η ΕΛΑΣ θα επωμιστεί σχεδόν αποκλειστικά, στην πρώτη του τουλάχιστον φάση, το δύσκολο εγχείρημα της έκδοσης βίζας στο λιμάνι της Μυτιλήνης, και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες, αφού δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις αναμονής των επιβατών. Για αυτό και στην αρχή, που γίνεται τη βδομάδα που ξεκίνησε, ο αριθμός των επισκεπτών που θα εκδίδουν βίζα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, θα είναι αρκετά περιορισμένος, το πολύ 20 την ημέρα.

Οι υπαρκτές όμως δυσκολίες, που ελπίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σταδιακά να ξεπεραστούν, δεν μπορούν να επισκιάσουν την τεράστια σημασία που έχει για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού η πιλοτική εφαρμογή της έκδοσης βίζας στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, εκφράζεται η πεποίθηση ότι θα υπάρξει τεράστιο ενδιαφέρον από τουρίστες που διαφορετικά σε καμμία περίπτωση δε θα έρχονταν στο νησί, γιατί θα έπρεπε να μετακινηθούν μέχρι τη Σμύρνη ή την Κωνσταντινούπολη δύο φορές προκειμένου να πάρουν βίζα για την Ελλάδα.

Αρχή για Μυτιλήνη - Ρόδο
Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας των περιφερειαρχών Βορείου και Νοτίου Ελλάδας, όπως μας είπε ο Νάσος Γιακαλής, γίνεται απ’ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μια συστηματική προσπάθεια να ξεκινήσει άμεσα η πιλοτική εφαρμογή της έκδοσης βίζας, κατ’ αρχάς σε Μυτιλήνη και Ρόδο. Η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τον υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, Παναγιώτη Σαμαρά, το διοικητή της Ασφάλειας Μυτιλήνης, Ανδρέα Στεφάνου, και τον υπεύθυνο του Γραφείου Ελέγχου Διαβατηρίων, Στρατή Συκά, παρακολουθεί το θέμα και όλα δείχνουν πως μέχρι τη Δευτέρα, δεδομένης και της προετοιμασίας που έγινε τις προηγούμενες μέρες, θα έχει εκδοθεί η σχετική διαταγή απ’ το αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Ήδη μάλιστα έχει φτάσει ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός που απαιτείται για τους αστυνομικούς, ενώ έχει τακτοποιηθεί υπηρεσιακά και το πώς θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό που απαιτείται για την εφαρμογή του πιλοτικού μέτρου. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνουν κάποιες πρόσθετες διαμορφώσεις στο χώρο του ελέγχου, όπως η προσθήκη δύο γραφείων και η εγκατάσταση τεσσάρων ακόμη υπολογιστών, που θα συνδεθούν με το πρόγραμμα της Αστυνομίας.

Πού θα περιμένουν;
Ενώ κεντρικά η ΕΛΑΣ κάνει, όπως προκύπτει, ό,τι είναι δυνατόν για να ξεκινήσουν μαζί Βόρειο και Νότιο Αιγαίο απ’ τη Δευτέρα, και σε δεύτερη φάση να εκδίδεται βίζα σε Χίο, Σάμο και Κω, αντιμετωπίζει με απορία τη βασική διαφορά μεταξύ Μυτιλήνης και Ρόδου, τη διαφορά σε υποδομές. Γιατί το λιμάνι της Ρόδου δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να φιλοξενήσει τουρίστες που θα περιμένουν δυο - τρεις ώρες για να πάρουν βίζα -αντί μακρινών ταξιδιών σε ελληνικά προξενεία-, ενώ αντιθέτως το λιμάνι της Μυτιλήνης δεν έχει ακόμη τέτοια υποδομή.

Το μεταλλικό στέγαστρο για τη σκιά δε διαθέτει καν επαρκή αριθμό καθισμάτων, πόσο μάλλον κατάλληλες συνθήκες για αναμονή κάτω απ’ τον ήλιο του καλοκαιριού, και δεν ενδείκνυται σε καμμία περίπτωση για πολύωρη παραμονή επισκεπτών.

Έτσι, αρχικά, έχει γίνει μία συνεννόηση-ενημέρωση και με τα πρακτορεία που φέρνουν Τούρκους επισκέπτες, ώστε στην αρχή και μέχρι να φανεί στην πράξη ποιες είναι οι δυνατότητες των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, να έρχεται περιορισμένος αριθμός τουριστών χωρίς βίζα, το πολύ 20 κάθε μέρα. Ο χρόνος που θα απαιτείται για να εκδοθεί μία βίζα είναι 20 με 30 λεπτά, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια προεργασία απ’ την προηγούμενη μέρα.

Όπως λένε και στελέχη της Αστυνομίας, στην πράξη θα φανεί πώς θα αποφευχθεί η ταλαιπωρία των επισκεπτών, γιατί ζητούμενο δεν είναι μόνο να έρθουν οι τουρίστες, αλλά και να μην ανέβουν «Γολγοθά» για να εκδώσουν βίζα.

Ένα άλλο θέμα που δεν έχει ακόμη λυθεί, είναι σε σχέση με τα χρήματα της βίζας, αφού δεν είναι ξεκάθαρο αν θα τα εισπράττουν οι αστυνομικοί που θα την εκδίδουν, ή υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι υποστηρίζουν πως τα πρώτα βήματα θα είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά, ώστε να μη δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις και χαθεί ο στόχος, που δεν είναι άλλος απ’ τη διευκόλυνση των Τούρκων επισκεπτών, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που θα επιλέξουν για διακοπές τη Λέσβο.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία