Τουρισμός

16/01/2013 - 11:04

Βόμβα στον τουρισμό των νησιών του βορείου Αιγαίου - Επιστολή Ηλ. Γιαννίρη

Βόμβα στον τουρισμό των νησιών του βορείου Αιγαίου - Ανακοίνωση  Ηλ. Γιαννίρη

yle="text-align: justify;">Επιστολή προς τον περιφερειάρχη κ Ν. Γιακαλή απέστειλε ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Γιαννίρης σχετικά με τα δημοσιεύματα του τύπου, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει στην επαναφορά του μέτρου επιβολής βίζας σε επισκέπτες από Τουρκία και Ρωσία στη χώρα μας.

Η απόφαση αυτή θα έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση των νησιών μας. Από το καλοκαίρι του 2010, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή της κατάργησης βίζας για όσους έχουν «πράσινο διαβατήριο», χιλιάδες Τούρκοι επισκέφτηκαν τα νησιά του Βορ Αιγαίου, εκμεταλλευόμενοι το μέτρο. Τα «πράσινα διαβατήρια», που δίνουν τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα μας χωρίς βίζα σε έναν αριθμό Τούρκων -περίπου 2 εκατ. άτομα-, ξεπερνώντας τις απαγορεύσεις Σένγκεν, έδωσαν ανάσα στον τουρισμό στα νησιά του βορείου Αιγαίου, ενώ χιλιάδες Ευρωπαίοι που πέρασαν ή περνούν τις διακοπές τους στα τουρκικά παράλια βρήκαν ευκαιρία, με την αύξηση των δρομολογίων, για μια εκδρομή στα νησιά μας. Οι επισκέψεις Τούρκων στη Χίο το 2012 έφτασαν τις 35,000, στη Λέσβο τις 26,000 ενώ γύρω τις 9,500 στη Σάμο, ισοσκελίζοντας πολλές φορές τις επισκέψεις των Ελλήνων στα απέναντι μικρασιατικά παράλια. Η τονωτική αυτή ένεση κάλυψε τις απώλειες εσόδων των εμπλεκομένων στον τουρισμό από την κρίση.

Τα νησιά μας προσδοκούσαν για τα επόμενα σε αύξηση των επισκεπτών και από τη Ρωσία, εκεί αποσκοπούσε άλλωστε και η πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου για την έκδοση τουριστικών οδηγών στα Τουρκικά και Ρωσικά, ενώ πολλές συνεργασίες έχουν αναπτυχθεί από παράγοντες του τουριστικού τομέα των νησιών μας, θεωρώντας δεδομένο ότι το μέτρο της κατάργησης της βίζας θα συνεχιστεί.

Με την επιστολή μας ζητάμε από την περιφερειακή αρχή να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις πρωτοβουλίες που θα λάβει ώστε να επιτευχθεί το πάγωμα της επαναφοράς του μέτρου της βίζας σε επισκέπτες από Τουρκία και Ρωσία. Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο θα σταθεί αρωγός σε κάθε συλλογική προσπάθεια για το καλό των νησιών μας.

Ηλίας Γιαννίρης

Περιφερειακός Σύμβουλος

Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο

Μοιράσου το άρθρο!