Υγεία

10/10/2012 - 20:05

Αντίδραση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου για τη μετακίνηση παρασκευαστή από το Πολιχνίτο

Αντίδραση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου για τη μετακίνηση παρασκευαστή από το Πολιχνίτο

Από μέρα σε μέρα η κατάσταση στο Βοστάνειο και στα Κέντρα Υγείας χειροτερεύει. Οι περικοπές και οι ελλείψεις υλικών αγγίζουν μέχρι και τα πιο στοιχειώδη: σύρριγγες, βαζελινούχες γάζες, χαρτική ύλη, αντιδραστήρια εργαστηρίων κτλ. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, λόγω των συνεχών αποχωρήσεων και το πάγωμα των προσλήψεων οξύνουν τα προβλήματα στη λειτουργία τμημάτων του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας. Γίνεται προσπάθεια οι ανάγκες να καλυφθούν μέσω συμβάσεων με μπλοκάκι, με εξευτελιστικές αμοιβές και ασαφείς όρους εργασίας. Προχωράει η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του νοσοκομείου όπως η καθαριότητα, η σίτιση, το κλείσιμο ραντεβού στα ιατρεία.

 
Μετακινούνται υπάλληλοι να καλύψουν τις ολοένα και μεγαλύτερες τρύπες του συστήματος, με συνέπεια να προκαλούνται μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται αντιμετωπίζονται. Πριν λίγες μέρες είχαμε την παράλογη εντολή μετακίνησης του ενός εκ των δύο αναισθησιολόγων, στη Λήμνο για να καλύψει τις ανάγκες του Νοσοκομείου Λήμνου. Κάτι τέτοιο θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
 
Την ίδια ώρα μετακινείται στο Βοστάνειο ο μοναδικός παρασκευαστής που λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο του Κέντρου Υγείας Πολυχνίτου. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια ο πληθυσμός της περιοχής (περίπου 5.000 κάτοικοι) να μην μπορεί να κάνει ούτε τις πιο απλές εξετάσεις αίματος και ούρων στο Κέντρο Υγείας, οι γιατροί να μην μπορούν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς, αλλά να τους παραπέμπουν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για εργαστηριακές εξετάσεις.
 
Θεωρούμε ότι τέτοιες «μετακινήσεις» δεν γίνονται τυχαία. Στόχο έχουν την υποβάθμιση και την συρρίκνωση των λειτουργιών των Κέντρων Υγείας. Επιχειρείται η σταδιακή μετατροπή των Κέντρων Υγείας σε Αγροτικά Ιατρεία, μέσω της κατάργησης βασικών λειτουργιών και παρεχόμενων υπηρεσιών. Με τις ελλείψεις και τις παράλογες μετακινήσεις εργαζομένων επιχειρείται να καταργηθεί η εικοσιτετράωρη εφημερία στα Κέντρα Υγείας, η εικοσιτετράωρη κάλυψη με ασθενοφόρο, η καθημερινή λειτουργία μικροβιολογικού και ακτινολογικού εργαστηρίου, η λειτουργία οδοντιατρείου και παιδιατρικού ιατρείου και οι ταχτικές επισκέψεις ειδικευμένων ιατρών (ορθοπεδικού, γυναικολόγου κτλ).
 
Καλούμε του πολίτες του νησιού να υπερασπίσουν τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο. Να εμποδίσουν τη συρρίκνωση τους και την υποβάθμισή τους. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί, τα σωματεία εργαζομένων, οι σύλλογοι ασθενών, οι τοπικές κοινωνίες για την ανατροπή της ανθυγιεινής πολιτικής κυβέρνησης και τρόικας.
 
ΝΑ ΜΗ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΥΧΝΙΤΟΥ – Να ανακληθεί η μετακίνηση του εργαζομένου στο εργαστήριο.
 
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ.
 
ΠΡΟΣΛΗΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.
 
ΔΗΜΟΣΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
 
 
 ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!