Υγεία

06/06/2013 - 13:23

Απεργία Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου - Παρασκευή 7 Ιουνίου

Απεργία Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

trong>Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου: ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ 7 ΙΟΥΝΗ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΒΟΣΤΑΝΕΙΟΥ 10πμ

Το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης λειτουργεί σε οριακή κατάσταση. Το κονδύλιο των εφημεριών από 245 χιλιάδες ευρώ το μήνα το 2012 έχει μειωθεί στις 174 χιλιάδες. Τα προγράμματα εφημεριών παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις γιατρών, έχουν μετατραπεί ενεργείς εφημερίες σε ετοιμότητας και στερείται ο ασθενής τον γιατρό που χρειάζεται, την ώρα του επείγοντος.

Οι ταχτικές δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου πληρώθηκαν περικομμένες κατά 20 ως 25%. Από την περικοπή δεν γλύτωσαν ούτε οι αγροτικοί γιατροί που είδαν τις εφημερίες τους να πέφτουν κάτω από 300 ευρώ. Ενώ ψηφίστηκε τέλος Απριλίου η τροπολογία για την πλήρη αποζημίωση των εφημεριών από τον Οκτώβριο του 2012, δεν εφαρμόζεται. Για την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών πριν τον Οκτώβριο του 2012, δεν υπάρχει καμιά δέσμευση και ο εμπαιγμός από την κυβέρνηση δεν έχει τελειωμό.

Εργαζόμαστε σε απαράδεκτες συνθήκες με καθημερινές ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα και προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, οδηγοί ασθενοφόρων, φύλακες, καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι κτλ). Καμιά πρόσληψη γιατρού δεν προχωρά, εκτός ελαχίστων επικουρικών. Εκκρεμούν οι προσλήψεις 4 ειδικευμένων γιατρών από το 2010. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών κυρίως στις χειρουργικές κλινικές και οι ελλείψεις των αγροτικών γιατρών στα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας. Ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου, που αναμένεται να εφαρμοστεί οδηγεί σε συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και κλινικών, σε συρρίκνωση και υποβάθμιση του Βοστανείου. Σχεδιάζεται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας του νοσοκομείου (τμήμα προμηθειών, σίτιση κτλ).

Το Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ εκτιμά πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως θα υπάρξει επίθεση στο χώρο της υγείας μέσα στο διάστημα του καλοκαιριού. Οι σποραδικές μετακινήσεις για την κάλυψη των χιλιάδων κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα επισημοποιηθούν με νομικό μανδύα και θα λάβουν μορφή χιονοστιβάδας. Πιθανόν να υπάρξει νέα απόπειρα μείωσης των βασικών μισθών στους γιατρούς ΕΣΥ υπό το πρόσχημα παροχής δυνατότητας να ασκήσουν ιατρική σε ιδιωτικό ιατρείο, καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Θα επιχειρηθεί πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με προσπάθεια να εγκατασταθεί η στάση πληρωμών στις εφημερίες ως μόνιμη πρακτική.

Αυτή είναι η πολιτική των μνημονίων, της τρικομματικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ. Μια πολιτική που οδηγεί στη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση και την απελπισία τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, που περιορίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες και επιστρατεύει όποιον αγωνίζεται στρώνοντας το έδαφος στη φασιστική απειλή. Ο μόνος δρόμος να τους σταματήσουμε είναι η οργάνωση ενός γενικού ξεσηκωμού των εργαζόμενων και του λαού ενάντια στην τρόικα ΕΕ -ΔΝΤ – ΕΚΤ, για την ανατροπή της πολιτικής τους και των κυβερνήσεων που την υλοποιούν. Χρειάζεται συντονισμός των αγώνων των εργαζομένων πρώτα και κύρια των κλάδων που βρίσκονται σε επιστράτευση (καθηγητές, ναυτεργάτες, εργαζόμενοι σε συγκοινωνίες) και ευρύτερα όλων των αγωνιζόμενων κλάδων στην παιδεία, στην υγεία, στους ΟΤΑ, στην ΔΕΗ (που ετοιμάζεται για ξεπούλημα) και στους οργανισμούς που οδηγούνται σε κλείσιμο και απολύσεις εργαζομένων.

Με αυτές τις σκέψεις συμμετέχουμε μαζικά στην προειδοποιητική απεργία στις 7 Ιούνη και καλούμε σε κοινή συγκέντρωση γιατρών και εργαζομένων στο προαύλιο του Βοστανείου στις 10πμ. Διεκδικούμε:

Άμεση πληρωμή των περικομμένων ποσών από τις δεδουλευμένες εφημερίες. Προχωράμε και σε δικαστική διεκδίκηση τους. Κρατική χρηματοδότηση και αυξήσεις των κονδυλίων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής εφημέρευση και λειτουργία του Βοστανείου και των Κέντρων Υγείας.

Καμιά συγχώνευση κλινικών, καμιά μείωση κλινών. Να αποσυρθεί ο οργανισμός συρρίκνωσης του Βοστανείου. Όχι στην ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του Νοσοκομείου.

Να γίνουν άμεσα οι διορισμοί των γιατρών, που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών με προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Άμεσα μέτρα για την κάλυψη των κενών σε ειδικευόμενους και αγροτικούς γιατρούς. Προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Να ανακληθούν όλες οι περικοπές του ιατρικού μισθολογίου. Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθοί, στους γιατρούς και τους εργαζόμενους στην υγεία. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άνεργους και ανασφάλιστους. Κατάργηση όλων των χαρατσιών στην υγεία. Δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους.

Μυτιλήνη 4 Ιουνίου 2013

Μοιράσου το άρθρο!