Υγεία

20/03/2013 - 10:41

Δωρεάν εξετάσεις για διαταραχές ύπνου από το Ι.Α.Σ.Υ.Ν και την Interamerican

Δωρεάν εξετάσεις για διαταραχές ύπνου από το Ι.Α.Σ.Υ.Ν και την Interamerican

yle="text-align: justify;">    Ο Ι.Α.Σ.Υ.Ν. και η INTERAMERICAN συνδιοργανώνουν από 6 έως 12 Απριλίου, εκδήλωση σε ότι αφορά διαταραχές ύπνου(άπνοιες) και συνωδά νοσήματα.
    Στις 6 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ομιλία στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με θέμα: Ύπνος και Υγεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
    Στις 18.00 χαιρετισμός του Δημάρχου Λέσβου κ. Βουνάτσου
            18.05 χαιρετισμός του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου
            18.15 χαιρετισμός του Περιφερειακού Διευθυντή Βορείου και Κεντρικής Ελλάδος της INTERAMERICAN κ. Παπαδόπουλο Αναστάσιο.
Θα ακολουθήσει παρουσίαση – ομιλία από τον παθολόγο, συντονιστή Διευθυντή Παθολογικής Κλινικής κ. Βλαχογιάννη.
    Στις 19.00 θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση με το κοινό.


    Κατά την διάρκεια της ομιλίας η INTERAMERICAN θα δωρίσει από έναν υπολογιστή στο Αστυνομικό Σώμα της Μυτιλήνης και στο Λιμενικό Σώμα. Επίσης θα δωρίσει έναν απιδινωτή στο Δήμο της Λέσβου για το δημοτικό Κολυμβητήριο. Τέλος, θα κληρώσει τρία Tablets για το κοινό που θα παρευρίσκεται στην ομιλία.  


    Από τις 8 έως τις 12 Απριλίου  2013 θα γίνουν μετρήσεις των κατοίκων του νησιού στο ξενοδοχείο Silver Bay από εξειδικευμένο προσωπικό, με επικεφαλή τον κ. Βλαχογιάννη, από τις 09.00 έως τις 19.30.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για μετρήσεις- εκτιμήσεις των κατοίκων από 8 έως 12 Απριλίου, κατόπιν ραντεβού στο τηλ: 6970073006.


 

ΑΠΝΟΪΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΝΟΙΩΝ κατά τον ΥΠΝΟ

Ε. Γρ. Βλαχογιάννης, Πρόεδρος του Ι.Α.ΣΥ.Ν. & τ. Συντονιστής Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής & Εργαστηρίου Ύπνου

 

     Στένωση ή και πλήρης απόφραξη της διόδου του αέρα στους πνεύμονες αποτελεί για μια ομάδα ατόμων ένα σημαντικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

     Αποτέλεσμα της στένωσης ή της απόφραξης είναι οι άπνοιες. Άπνοια μεγαλύτερη ή ίση των 10 δευτερολέπτων θεωρείται παθολογική.

     Άπνοιες περισσότερες των 5 ανά ώρα δημιουργούν διαταραχές της αρχιτεκτονικής του ύπνου και Απνοϊκό Σύνδρομο κατά τον ύπνο.

     Ένας διαταραγμένος ύπνος έχει πολλαπλούς κινδύνους, όπως ο αιφνίδιος θάνατος κατά τον ύπνο, η αρτηριακή υπέρταση, η υπερινσουλιναιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία και μάλιστα η σπλαχνική παχυσαρκία, ο πολλαπλάσιος κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.ά. .

     Ένας διαταραγμένος ύπνος επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα της, οικογένεια, κοινωνικές σχέσεις, εργασία, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα από τα κύρια αίτια ατυχήματος.

     Πόσο συχνό είναι; Το 25-27% του ενεργού ανδρικού πληθυσμού και το 9-11% του γυναικείου πληθυσμού πάσχει από το Σύνδρομο. Ένα Σύνδρομο που δεν «ξεχνά» και τα παιδιά όπου η συχνότητα είναι 1-3%.

     Πως κάποιος ή το περιβάλλον του θα καταλάβει ότι πιθανόν έχει Απνοϊκό Σύνδρομο;

     Το ροχαλητό, οι άπνοιες ή η πνιγμονή κατά τον ύπνο, οι βραδυνές ανάρροιες, η χωρίς άλλη παθολογική αιτία συχνή αφύπνιση για ούρηση, το πρωινό ξύπνημα με αίσθηση κόπωσης ή «βαρύ» κεφάλι ή κεφαλαλγία, η ξηρότητα του στόματος, η δυσθυμία ο επηρεασμός της σεξουαλικής συμπεριφοράς κ.ά. αποτελούν μερικά από τα συνήθη σημεία εύκολου εντοπισμού.

     Με ποιο τρόπο προσεγγίζουμε το Σύνδρομο; Η πολυυπνογραφία είναι η μέθοδος εκτίμησης του Συνδρόμου που πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα εργαστήρια από εξειδικευμένο προσωπικό.

     Πριν τη μελέτη του ύπνου προηγείται αξιολόγηση της ποιότητας του από εξειδικευμένο προσωπικό με τη βοήθεια πιστοποιημένων ερωτηματολογίων. Ο τρόπος αυτός αποτελεί και το μοναδικό εργαλείο μελέτης μεγάλων ομάδων πληθυσμού σε μικρό χρονικό διάστημα.

     Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί πολλές φορές στην πλήρη θεραπεία και συνίσταται από έλεγχο του σωματικού βάρους, του καπνίσματος, της χρήσης αλκοολούχων ποτών, από πιθανή οδοντιατρική ή ωτορινολαρυγγολογική παρέμβαση και από τον μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό.

     Αντιμετώπιση του Συνδρόμου και συνεργασία του ασθενούς σημαίνει σημαντικότατη ελάττωση της νοσηρότητας και θνητότητας, σημαντικότατη βελτίωση της ποιότητας ζωής και σημαντικότατο επηρεασμό της οικονομίας της υγείας και όχι μόνο.

  

 

Μοιράσου το άρθρο!