Υγεία

02/10/2012 - 09:00

Με επιτυχία η ενημερωτική ημερίδα για τη Στοματική Υγεία στη Μυτιλήνη

Με επιτυχία η ενημερωτική ημερίδα για τη Στοματική Υγεία στη Μυτιλήνη

&n

bsp;

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ενημερωτική Ημερίδα για το πρόγραμμα Αγωγής Στοματικής Υγειάς σε 800 Ολοήμερα και 150 Δυσπρόσιτα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, που έλαβε χώρα στη Μυτιλήνη στο ξενοδοχείο Heliotrope (Αίθουσα Τερψιχόρη).

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λέσβου κος Π. Λαμπούσης, ο οποίος ουσιαστικά «καλωσόρισε» το Πρόγραμμα στην Λέσβο. Επίσης ο κύριος Λαμπούσης τόνισε τη σημασία τέτοιου είδους Προγραμμάτων ειδικά για το μαθητικό πληθυσμό της περιφέρειας και τα οφέλη που αναμένονται να αποκομιστούν. Κλείνοντας, διαβεβαίωσε την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία για την έμπρακτη στήριξη που πρόκειται να παρέχει ο Ο.Σ. Λέσβου στο Πρόγραμμα μέσω της κινητοποίησης των τοπικών Οδοντιάτρων.

Ακολούθησε η κυρία Ε. Ζαφείρη, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού (CMT Προοπτική ΕΠΕ) που προχώρησε σε μία αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Αγωγής Υγείας στα παιδιά, πως το πρόγραμμα «Γερά Δόντια, Χαρούμενα Παιδιά» αφορά στην εξέλιξη και εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος αγωγής Στοματικής Υγείας σε μαθητές/ τριες Β’ τάξης 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων και 150 σχολείων απομακρυσμένων περιοχών. Το σύνολο των μαθητών και μαθητριών που θα συμμετέχουν είναι περίπου 30.000 μαθητές και μαθήτριες. Η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σχολικό χώρο, με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, των οδοντιάτρων των τοπικών Κέντρων Υγείας, των προληπτικών ιατρείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των κατά τόπους οδοντιατρικών συλλόγων. Στόχος του προγράμματος είναι όχι μόνο η ενημέρωση των παιδιών σχετικά με την προστασία και διατήρηση της στοματικής τους υγείας, αλλά και η διαμόρφωση συνηθειών προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, μέσω της καταγραφής των ευρημάτων από την κλινική εξέταση των παιδιών θα μπορούν οι γονείς να αναλάβουν δράση σε περίπτωση προβλήματος. Τέλος, η κα Ζαφείρη αναφέρθηκε αναλυτικά στην Διαδικασία Υλοποίησης του Προγράμματος και στην Υποστήριξη Εκπαιδευτικών και Οδοντιάτρων που θα γίνεται μέσω του Γραφείου Συντονισμού.

Η Ημερίδα συνεχίστηκε με την εισήγηση της κας Σ. Κουλατζίδου (Παιδοδοντίατρος – Διευθύντρια Οδοντ. Τμήματος Νοσοκομείου Παίδων – Αγ. Κυριακού). Η κα Κουλατζίδου αναφέρθηκε στην αξία της πρόληψης και τις διαπιστωμένες ανισότητες στην Στοματική Υγεία (πρόληψη, θεραπεία, κατάσταση στοματικής υγείας). Η εισήγηση της κας Κουλατζίδου ολοκληρώθηκε με πρακτικές οδηγίες εφαρμογής του προγράμματος για τους οδοντιάτρους και την επίσκεψή τους στα σχολεία.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κας Μιχαηλίδου  (Εκπαιδευτικός – MSc Υγειονολόγος Οδοντίατρος ΕΣΔΥ). Η κα Μιχαηλίδου στην ομιλία της εστίασε στην Παιδαγωγική Προσέγγιση του Προγράμματος. Επίσης, αναφέρθηκε στον τρόπο της πρακτικής εφαρμογής ενός προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της Στοματικής Υγείας στον Μαθητικό πληθυσμό. Με την ανάλυση των διάφορων μαθησιακών μοντέλων και με έμφαση στηνΕνεργητική Βιωματική Μάθηση, η κυρία Μιχαηλίδου έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν οι δάσκαλοι στην υλοποίηση τέτοιου είδους προγραμμάτων.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων  με έμφαση στην διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος στα σχολεία και με συγκριμένες ερωτήσεις, μεταξύ των οδοντιάτρων και των εκπαιδευτικών που ήταν παρόντες από την Λέσβο. Τέλος διαπιστώθηκε από όλους τους παρευρισκομένους, η ανάγκη επιτυχίας τέτοιου είδους προγραμμάτων καθώς επίσης και η ανάγκη συνέχισης και καθιέρωσης αντίστοιχων δράσεων σε μόνιμη βάση.

Μοιράσου το άρθρο!