Υγεία

16/10/2012 - 19:02

Μπλοκάκια και... ρουσφέτια(;) στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Μπλοκάκια και... ρουσφέτια(;) στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Α

ναβρασμός στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για άλλη μια φορά. Ξαφνικά η Διοίκηση του Νοσοκομείο αποφάσισε τη πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού με Δελτίο Παροχής Υπηρεσίων (μπλοκάκια). Οι μεγάλες ανάγκες σεπροσωπικό στο Νοσοκομείο και η απαγόρευση προσλήψεων από τη τρόικα αποτελούν το τέλειο άλλοθι για ρουσφετολογικές προσλήψεις... Αλήθεια με ποια κριτήρια θα γίνουν οι προσλήψεις έστω και με παροχή υπηρεσιών (μπλοκάκι).

Άμεση ήταν η αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

"Ασθενείς και υγειονομικοί, βιώνουμε την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση στο χώρο της υγείας. Η επίθεση συγκυβέρνησης - τρόικας εντείνεται και επίκειται ψήφιση του νέου μνημονίου. Μας οδηγούν στη χρεοκοπία, για να διασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η περικοπή δισεκατομμυρίων ευρώ από την υγεία στο όνομα του "εξορθολογισμού" έφερε αβάσταχτα δεινά σε υγειονομικούς και ασθενείς!

Με τον ΕΟΠΥΥ, οι παροχές υγείας περιορίζονται σε ένα ελάχιστο "βασικό πακέτο" και από εκεί και πέρα πληρώνει αδρά ο ασθενής προκειμένου να αγοράσει τις αναγκαίες υπηρεσίες. Περικοπή φαρμάκων και εξετάσεων, αυξημένα νοσήλια στα νοσοκομεία, πληρωμή στα νοσοκομεία ακόμα και από άνεργους, ανασφάλιστους, απολυμένους και φτωχούς.

 Ταυτόχρονα, σταμάτησαν κάθε πρόσληψη σε όλους τους κλάδους των υγειονομικών, μείωσαν τις πενιχρές αποδοχές μας πάνω από 30% και ετοιμάζουν νέα περικοπή.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας οδεύει προς πλήρη  ιδιωτικοποίηση, και μάλιστα στα Νοσοκομεία  δεν πρόκειται να γίνουν ξανά μόνιμες προσλήψεις. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως από δω και πέρα γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, αν θέλουν να εργασθούν σε δημόσιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας θα πρέπει να διαθέτουν δελτίο παροχής υπηρεσιών.                    

Αυτό σημαίνει ότι  δεν θα υπάρχει καμία μόνιμη σχέση με το νοσοκομείο, ούτε ασφαλιστική κάλυψη, αμοιβή ψίχουλα αλλά και να είναι προετοιμασμένοι πως οι εκάστοτε Διοικητές θα μπορούν να προσλαμβάνουν και να απολύουν υπαλλήλους κατά το δοκούν .

Το  ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων  καταγγέλλει  την Διοίκηση του Νοσοκομείου που σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του  και μάλιστα  μια ώρα μετά την συνάντηση του με το εργατικό κέντρο - επιτροπή υγείας  του νησιού μας και του ΔΣ του συλλόγου μας αποφάσισε την  πρόσληψη νοσηλευτριών με  δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Η ενέργεια αυτή δεν είναι μια μεμονωμένη απόφαση αλλά εντάσσεται μέσα στους μνημονιακούς σχεδιασμούς που προωθούνται και έχουν νομοθετηθεί για τον χώρο της υγεία από την τρικομματική συγκυβέρνηση . Ο ευαίσθητος τομέας της Υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις ανάγκες του σε προσωπικό με τέτοιου είδους απαράδεκτες αποφάσεις.                                                     

 Η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με την είσοδο των δελτίων παροχής υπηρεσιών στα Νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τα ιδιωτικά συνεργεία, τους επικουρικούς εργαζόμενους και το θεσμό της λεγόμενης κοινωνικής εργασίας διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό εργασιακό μεσαίωνα  στο χώρο της υγείας.                             

Ως Σύλλογος εργαζομένων και απόφασης Γενικής Συνέλευσης είμαστε αντίθετοι σε αυτού του είδους εργασιακές σχέσεις και σας καλούμε να ανακαλέσετε τη σχετική απόφαση και να προβείτε σε όλες τις ενέργειες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για  τις ανάγκες του Νοσοκομείου".

Μοιράσου το άρθρο!