Υγεία

19/10/2012 - 19:34

Σκάνδαλο σε χωριό της Λέσβου με εικονικές συνταγογραφήσεις ;

Σκάνδαλο στη Λέσβο με εικονικές συνταγογραφήσεις ;

ign="justify" style="margin-left:36pt;">-Επιθεωρητής του ΕΟΠΥΥ μετέβη στην Λέσβο διεξάγοντας έρευνα ακόμα και σε σπίτια ασθενών προκειμένου να διαπιστώσει τι συναλλαγή μπορεί να κρύβεται πίσω από την περίεργη και αδικαιολόγητη συνταγογράφηση εκατοντάδων φαρμάκων σε ονόματα ασφαλισμένων

-Υπόλογοι έναντι του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα βρίσκονται δύο γιατροί και ένας φαρμακοποιός Δημοτικής Ενότητας της Λέσβου

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα  Τα Νέα της ΛΕΣΒΟΥ

Αν και μέχρι τώρα η Λέσβος "παρακολουθούσε από μακριά" την αποκάλυψη υποθέσεων σκανδάλων παράνομης συνταγογράφησης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δεν άργησε τελικά να εμπλακεί και το νησί μας, καθώς ήδη ο ΕΟΠΥΥ από τις προηγούμενες ημέρες ερευνά μία υπόθεση με οσμή σκανδάλου σε συγκεκριμένη Δημοτική Ενότητα. Πρόκειται για τη συνταγογράφηση εκατοντάδων σκευασμάτων  στη μικρή κοινωνία δύο χωριών που γινόταν από δύο γιατρούς ενώ τα φάρμακα αγοραζόταν από συγκεκριμένο φαρμακείο. Η ερεύνα για την υπόθεση που αποκαλύπτουν σήμερα τα "Νέα της Λέσβου" βρίσκεται σε εξέλιξη και εστιάζεται στην εξακρίβωση  ενδεχόμενης συναλλαγής των εμπλεκόμενων. Ο Επιθεωρητής του ΕΟΠΥΥ που έφτασε εσπευσμένα στην περιοχή μας βρέθηκε ακόμα στα σπίτια ασφαλισμένων από τους οποίους πήρε καταθέσεις, καθώς ερευνάται και το ενδεχόμενο εμπλοκής κάποιων από αυτούς.

Από το περιεχόμενο του πορίσματος που αναμένεται να συντάξει ο Επιθεωρητής Του ΕΟΠΥΥ θα κριθεί αν ο φάκελος θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για την άσκηση ποινικών διώξεων.

Αναλυτικότερα: 

Κατεπείγουσα έρευνα στην κατεύθυνση να αποκαλύψει υπόθεση παράνομων συνταγογραφήσεων σε ασφαλισμένους ξεκίνησε στη Λέσβο ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και ήδη από τις προηγούμενες ημέρες μετέβη Επιθεωρητής στην περιοχή μας διεξάγοντας έρευνα σε βάθος.

Αν και μέχρι τώρα η Λέσβος έμενε μακριά από τα κρούσματα σκανδαλών με παράνομες συνταγογραφήσεις τα οποία αποκαλύπτονταν το ένα μετά το άλλο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τελικά δεν άργησε να "πιάσει και το νησί μας η τσιμπίδα" του ΕΟΠΥΥ ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει πλέον στη διάθεση του στοιχεία τα οποία παραπέμπουν σε υπόθεση με οσμή σκανδάλου. Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο γιατροί και ένας φαρμακοποιός Δημοτικής Ενότητας της Λέσβου τα βιβλία των οποίων έκαναν "φύλλο και φτερό" ο Επιθεωρητής ενώ δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό, καθώς έφτασε μέχρι και στις κατοικίες ασφαλισμένων στα ονόματα των οποίων φέρονται να έχουν συνταγογραφηθεί φάρμακα. Εκτός από τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων, ο Επιθεωρητής του Οργανισμού έχει πάρει καταθέσεις από όλους τους εμπλεκομένους και ήδη αναχώρησε για τα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ όπου μετά την επεξεργασία των στοιχείων θα συντάξει το πόρισμα που από το οποίο θα εξαρτηθεί αν θα διαβιβαστεί ο φάκελος στην Εισαγγελία για την άσκηση ποινικών διώξεων.

 Ένα χωριό με οστεοπόρωση!

Η έρευνα του επιθεωρητή του ΕΟΠΥΥ διεξήχθη με άκρα μυστικότητα στην περιοχή μας ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τα όσα διαπίστωσε σε Δημοτική Ενότητα του νησιού μας εφόσον το όλο θέμα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η παρέμβαση του Οργανισμού προκλήθηκε μετά τη διαπίστωση συνταγογράφησης πληθώρας σκευασμάτων τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν σε καμία περίπτωση. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο αριθμός σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης  που συνταγογραφήθηκαν σε διάστημα λίγων μηνών θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο στην περίπτωση που ένα ολόκληρο χωριό αντιμετώπιζε αυτή την πάθησή!!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σκευάσματα που συνταγογραφούνταν ανέρχονται σε κάποιες εκατοντάδες αρκετά εκ των οποίων αποτελούν ακριβά φάρμακα. Ένα ακόμα σημείο στο οποίο στάθηκε ο Επιθεωρητής του ΕΟΠΥΥ αφορά μια μερίδα ασφαλισμένων οι οποίοι ενώ φέρονται να καταναλώνουν φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, η συνταγογράφηση αυτών των σκευασμάτων διαρκεί μόνο για 2 η 3 μήνες και μετά διακόπτεται.  Στην αποκάλυψη αυτής της υπόθεσης σημαντικό ρόλο παίζουν οι μαρτυρίες των ίδιων των ασφαλισμένων από τους οποίους ο Επιθεωρητής πήρε καταθέσεις ώστε να διαπιστώσει αν η συνταγογράφηση γινόταν εν γνώσει τους ή αν εμπιστευόταν τα βιβλιάριά τους στον εμπλεκόμενο φαρμοκοποιό για να τους συνταγογραφήσει συγκεκριμένα φάρμακα αλλά συνταγογραφούνταν περισσότερα σκευάσματα χωρίς να κάνουν έλεγχο στα βιβλιάριά τους κατά την παραλαβή οι ασθενείς για να το αντιληφθούν.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης

Πάντως ι κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το θέμα αυτό έγινε αντιληπτό από συγγενή  μιας ασφαλισμένης η οποία και ενημέρωσε κεντρικά των Οργανισμό αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κύκλοι του ΕΟΠΥΥ  ανέφεραν στην εφημερίδα ότι οι ύποπτες συνταγογραφήσεις σε συγκεκριμένη περιοχή του νησιού εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια του ελέγχου που γίνεται πλέον σε όλη την Ελλάδα από τον Οργανισμό  προς ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας. Μάλιστα κατά τις ίδιες πληροφορίες, η περιοχή του νησιού μας όπου εστιάζεται η έρευνα του ΕΟΠΥΥ συγκαταλέγεται σε λίστα περιοχών της χώρας μας όπου το Υπουργείο Υγείας διαπίστωσε τη συνταγογράφηση αδικαιολόγητα υπερβολικού αριθμού φαρμάκων τους προηγούμενους μήνες.

Μοιράσου το άρθρο!