Υγεία

27/11/2013 - 18:45

Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα για τα προβλήματα υγείας στη Λέσβο

yle="text-align: justify;">Την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013, στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής, πραγματοποιήθηκε κοινή συνέλευση γιατρών και εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του νησιού, καθώς και εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Σωματείων: 1) ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ, 2) ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ, 3) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Είχε ως θέμα τις επερχόμενες αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  και το μέλλον των Κέντρων Υγείας της Λέσβου και των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ).

Εμείς που συμμετείχαμε στη συνέλευση αυτή αποφασίσαμε πως είναι επείγουσα ανάγκη να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες για τα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας για την υγεία και να πάρουν θέση πριν είναι αργά.

Συγκροτήσαμε ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα για τον συντονισμό της δράσης μας, στην οποία καλούμε να συμμετάσχουν και τα άλλα Σωματεία εργαζομένων στην υγεία και γενικότερα, οι Σύλλογοι ασθενών, οι κοινωνικοί φορείς και οι συλλογικότητες και όποιος άλλος μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες με μας.

Προτείνουμε να γίνουν λαϊκές συνελεύσεις στις κωμοπόλεις – έδρες των κέντρων υγείας, για να ενημερωθούν οι πολίτες και να πάρουν θέση. Στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι η διοργάνωση ενός μεγάλου συλλαλητηρίου για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας, στη Μυτιλήνη από κοινού με άλλους κοινωνικούς φορείς. Συμμετέχουμε στους αγώνες που γίνονται με παρόμοιο περιεχόμενο.

Παραμένουμε σε εγρήγορση για να αντιδράσουμε άμεσα, μαζικά και αποφασιστικά σε ενδεχόμενο κλείσιμο ή υποβάθμιση Κέντρου Υγείας ή των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ.




Ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση - απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων και των γιατρών στα Κέντρα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

η Επιτροπή Αγώνα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το τελευταίο διάστημα το δημόσιο σύστημα υγείας έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της τρόικας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Η επίθεση ξεκίνησε με το κλείσιμο 6 νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και συνεχίζεται με την διάλυση των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, υπολειτουργούν λόγω των τραγικών ελλείψεων σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, σε γιατρούς ειδικούς, ειδικευόμενους και αγροτικούς και με ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα. Αντί για τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και την ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, έχουμε προσωπικό σε διαθεσιμότητα, μετακινήσεις εργαζομένων και γιατρών, απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες και ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας των μονάδων, ενώ αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Με τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ από πάροχο σε αγοραστή υγείας και την υπαγωγή των πρώην πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ στις Περιφέρειες, που θα είναι υπεύθυνες για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους, το κράτος αποσύρεται ακόμα περισσότερο από την υποχρέωση να προσφέρει δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Task Forse και τις δηλώσεις του Υπουργού και του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται η μείωση των 550 δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας και πολυϊατρεία ΕΟΠΥΥ) σε περίπου 360. Προβλέπονται Κέντρα Υγείας που θα καλύπτουν κατά μέσο όρο 50.000-100.000 πληθυσμό, ενώ σχεδιάζεται η παραχώρηση Κέντρων Υγείας σε ιδιώτες. Το προσωπικό των δομών που θα καταργηθούν ή θα αλλάξουν ρόλο θα βγει σε διαθεσιμότητα και πολλοί από αυτούς θα απολυθούν. Θα υπάρξει βίαιη επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων που θα παραμείνουν στο σύστημα, πολλοί από τους οποίους θα αναγκαστούν να αλλάξουν τόπο διαμονής.

Αν εφαρμοστούν οι προτεινόμενες κατευθύνσεις στη Λέσβο από τα 4 Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), δεν θα μείνουν ανοιχτά πάνω από 2. Τα υπόλοιπα στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μετατραπούν σε οικογενειακά ιατρεία, χωρίς 24ωρη λειτουργία και εφημερία, χωρίς εργαστηριακή υποδομή, χωρίς υποστήριξη από ειδικευμένους γιατρούς του νοσοκομείου και χωρίς ασθενοφόρο. Οι συνέπειες στους ασθενείς – χρήστες της υγείας θα είναι ακόμα χειρότερες: Θα στερηθούν τις υπηρεσίες τους την ώρα του επείγοντος, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η πρόσβαση σε ειδικό γιατρό και εργαστήρια και κυρίως θα πληρώνουν από την τσέπη τους ακόμα μεγαλύτερα ποσά για γιατρούς και εξετάσεις. Στις κωμοπόλεις όπου τα Κέντρα Υγείας θα κλείσουν το πλήγμα στην οικονομική και κοινωνική ζωή θα είναι μεγάλο και θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και την ερημοποίηση της υπαίθρου.

Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε.

Δεν δεχόμαστε να θυσιάσουμε τις ζωές μας, το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας, για να σωθούν οι τοκογλύφοι, για τα συμφέροντα της τρόικας. Με ενωτικό παλλαϊκό ξεσηκωμό μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική τους. Με αγώνες στηριγμένους στις συνελεύσεις των εργαζομένων, σε συντονισμό με τους χρήστες υγείας και τις τοπικές κοινωνίες να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο σωτηρίας και υπεράσπισης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Κανένα Κέντρο Υγείας ή Πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ να μην κλείσει και ούτε να υποβαθμιστεί. Κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών.

Ολοκληρωμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενταγμένο στο ΕΣΥ. Ίδρυση Κέντρων Υγείας αστικού τύπου με 24ωρη λειτουργία στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ενίσχυση του οικογενειακού γιατρού ως βασικής, όχι όμως αποκλειστικής πύλης στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Όχι στις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού, όχι στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, όχι στις συγχωνεύσεις κλινικών. Καθιέρωση θετικών κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών και προσωπικού σε μονάδες απομακρυσμένων περιοχών. Αποσύνδεση και πλήρη αυτονομία του Νοσοκομείου Λήμνου από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Ενιαίες εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς για τους εργαζομένους στην υγεία, με μονιμότητα και γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατάργηση όλων των απαράδεκτων χαρατσιών στην υγεία. Δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ και ΓΙΑΤΡΩΝ στα ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ και τον ΕΟΠΥΥ

Μοιράσου το άρθρο!