Skip to main content
|

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό - Αναλυτικές λεπτομέρειες

Credit: George Vitsaras / SOOC

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
8'

Τους τέσσερις τρόπους με τους οποίους οι πολίτες των άνω των 85 ετών μπορούν να ζητήσουν να εμβολιαστούν, εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας για τα ραντεβού των πολιτών για τον εμβολιασμό Covid-19, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας στις έξι το απόγευμα. Οι επιλογές για τους πολίτες είναι είτε μέσω γραπτού μηνύματος, είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης, είτε μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ, είτε μέσω της σχετικής πλατφόρμας, στη σελίδα emvolio.gov.gr.

 

Ο προγραμματισμός των ραντεβού εμβολιασμού μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

-Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.

-Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.

-Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.

-Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο. Οι αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τον προγραμματισμό ραντεβού στα φαρμακεία θα παρασχεθούν άμεσα.

 

Μέσω της πλατφόρμας

Εφόσον οι πολίτες έχουν ελέγξει τη δυνατότητα και προτεραιότητα εμβολιασμού την τρέχουσα περίοδο, ακολουθούν το σύνδεσμο (emvolio.gov.gr/app) στον οποίο τους παραπέμπει η πλατφόρμα, για να προγραμματίσουν το ραντεβού. Συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET. Αφού συνδεθούν επιτυχώς, οι πολίτες επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά. Οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις.

Πώς γίνεται ο προγραμματισμός ραντεβού. Επιλέγω το εμβολιαστικό κέντρο και την ημερομηνία που με εξυπηρετεί για την πρώτη δόση του εμβολίου. Τότε στην οθόνη εμφανίζεται ένας πίνακας με τις κοντινές ημερομηνίες στην επιλεγμένη και οι ζώνες ώρας μαζί με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει - πράσινο για πολλά διαθέσιμα ραντεβού, κίτρινο για αρκετά, πορτοκαλί για λίγα και γκρι για μη διαθέσιμα ραντεβού.

Αφού επιλέξω ποια ζώνη ώρας με εξυπηρετεί, επαναλαμβάνω τη διαδικασία και για το δεύτερο ραντεβού: πρώτα εμβολιαστικό κέντρο, μετά ημερομηνία και τέλος ζώνη ώρας. Ασφαλώς, στο δεύτερο ραντεβού το σύστημα δεν μου επιτρέπει να επιλέξω ημερομηνίες πέρα από την ενδεδειγμένη απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων.

Όταν επιλέξω τα στοιχεία και των δύο ραντεβού, στην οθόνη εμφανίζονται όλα τα στοιχεία και των δύο ραντεβού για τελικό έλεγχο και επιβεβαίωση. Τα επιβεβαιώνω οριστικά και εμφανίζεται η σελίδα επιτυχούς ολοκλήρωσης, με τα στοιχεία των ραντεβού, τον κωδικό εμβολιασμού και ένα QR code. Αυτή τη σελίδα την εκτυπώνω ή σημειώνω τον κωδικό εμβολιασμού. Με αυτόν τον κωδικό και την ταυτότητά του, πηγαίνω στο ραντεβού και εμβολιάζομαι.

Άυλη συνταγογράφηση μέσω SMS

Τα μηνύματα της άυλης συνταγογράφησης έχουν αρχίσει ήδη να βρίσκουν τους παραλήπτες που είναι πάνω από 50.000 πολίτες άνω των 85 ετών, όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης. Αν είναι κάποιος εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβει μέσα στις επόμενες ώρες δύο SMS που θα περιέχουν τα εξής στοιχεία: κωδικό εμβολιασμού, ημέρα, ώρα και τόπο για το ραντεβού. Αυτά είναι τα στοιχεία της προ-κράτησης με βάση τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στην άυλη συνταγογράφηση. Σε αυτά τα μηνύματα αναγράφεται ένας κωδικός, τον οποίο στέλνει μέσα σε 72 ώρες στο 13034, εφόσον το ραντεβού είναι επιθυμητό για εκείνον. Τι γίνεται αν δεν επιβεβαιώσω την προ-κράτηση μέσα στις 72 ώρες ή αν τα στοιχεία που προτείνονται δεν τον εξυπηρετούν; Ακολουθεί τη διαδικασία που θα έκανε αν δεν ήταν εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, δηλαδή είτε με φυσική παρουσία, είτε ηλεκτρονικά.

Οι πολίτες ενημερώνονται μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS) από το 13034 για την προκράτηση ραντεβού, έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS, εντός 72 ωρών, διαφορετικά η θέση απελευθερώνεται και τέλος λαμβάνουν άμεσα απάντηση από το EMVOLIO σχετικά με την επιτυχή επιβεβαίωση. Σε περίπτωση που οι πολίτες επιθυμούν να το τροποποιήσουν το προκρατημένο ραντεβού, θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr

Πώς αλλάζουμε ραντεβού: όπως το κλείσαμε - φαρμακείο ή ΚΕΠ και emvolio.gov.gr. Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπορεί να γίνει αλλαγή ραντεβού αλλά μια φορά και τρεις μέρες πριν από το ορισμένο ραντεβού.

Φαρμακεία και ΚΕΠ

Μεταβαίνοντας σε ένα φαρμακείο μπορεί κανείς να κλείσει το ραντεβού για το εμβόλιο. Το ίδιο ισχύει και στα ΚΕΠ. Οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους τον ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα. Έπειτα με τον κωδικό που λαμβάνουν πηγαίνουν με αυτόν τον κωδικό και την ταυτότητά τους στο εμβολιαστικό κέντρο.

Αίτηση εξέτασης στοιχείων σε περίπτωση μη εύρεσης ΑΜΚΑ

Σε περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, τότε μεταβαίνουν στην σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων» (emvolio.gov.gr/aitisi). Κατόπιν συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή. Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

ρ

 

Συχνές ερωτήσεις για τον εμβολιασμό

1. Με ποια διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού στη χώρα μας;

Οι εμβολιασμοί ομάδων του γενικού πληθυσμού ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2021. Για την ομαλή εφαρμογή αυτής της διαδικασίας ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

  • Σύμφωνα με τα κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα προκύψει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης μία ενιαία λίστα δικαιούχων του εμβολίου. Οι δικαιούχοι αυτοί προ-κατανέμονται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τη φορολογική τους διεύθυνση, η οποία είναι η πλέον επικαιροποιημένη και τα ραντεβού τους προ-κρατούνται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Επομένως, όλα τα ραντεβού θα προκύψουν πριν ακόμα αρχίσει ο εμβολιασμός και θα οριστικοποιούνται μόνο όταν ο δικαιούχος επιβεβαιώσει την παρουσία του.
    Ο πολίτης, εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνει αυτόματα ένα sms/email με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.
  • Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην αυλή συνταγογράφηση μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα, (emvolio.gov.gr), όπου το σύστημα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.
  • Επιπλέον, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη.

2. Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για την COVID-19;

Αφού λάβουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι προστατευμένοι. Χρειάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την χορήγηση της 2ης δόσης για να αναπτυχθεί ανοσία και αυτή τη στιγμή δεν είναι ακριβώς επιβεβαιωμένο το χρονικό διάστημα που αυτή θα διαρκεί, αλλά υπολογίζεται ότι θα ξεπερνάει το ένα έτος. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να κολλήσει κάποιος ακόμη και αν έχει λάβει το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας, μέχρι να εμβολιαστεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

3. Ποιος καλύπτει το κόστος του εμβολιασμού;

Όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες θα εμβολιαστούν δωρεάν. Το κόστος του εμβολιασμού στη χώρα μας το καλύπτουν πλήρως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Κράτος.

4. Ποιες ομάδες του πληθυσμού θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας προσφέρει αρχικά το εμβόλιο για την COVID-19 στα άτομα που φροντίζουν την υγεία του πληθυσμού και σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο. Οι υγειονομικοί είναι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι αλλά και να είναι σε θέση να φροντίσουν την υγεία του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, θα έχουν προτεραιότητα οι εργαζόμενοι και οι τρόφιμοι σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές χρονίως πασχόντων. Στη συνέχεια, θα εμβολιασθούν τα άτομα άνω των 60 ετών, όσοι πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα καθώς και όσοι εργάζονται σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους. Στη συνέχεια το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών. Η σειρά με την οποία θα πραγματοποιηθεί το εμβόλιο στον πληθυσμό θα βασίζεται στις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

5. Αφού εμβολιαστώ θα μπορώ να ξαναγυρίσω στον προηγούμενο τρόπο ζωής μου;

Υπολογίζεται ότι θα πρέπει πρώτα να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (περίπου 7 στους 10), μέχρι να αναπτυχθεί ανοσία στην κοινότητα. Επομένως, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε με την ίδια συνέπεια τα μέτρα προστασίας, μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

6. Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν;

Μέχρι στιγμής, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της COVID-19 χωρίς να έχουν αναφερθεί σοβαρά ανεπιθύμητα συμπτώματα, πέρα από τα συνήθη που παρατηρούνται σε κάποια άτομα μετά από κάποιον εμβολιασμό. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν στη χώρα μας έχουν πάρει έγκριση για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα τους από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, τον ΕΜΑ (European Medicines Agency) και τον FDA (Food and Drug Administration) και έχουν ελεγχθεί από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Όλα τα εμβόλια θα έχουν υποβληθεί σε κλινικές μελέτες για την ανοσογονικότητα και την ασφάλεια τους και θα έχουν ελεγχθεί σε πολλά διαδοχικά στάδια (μελέτες φάσης 1 – έως 3). Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, για να δοθεί άδεια κυκλοφορίας σε ένα εμβόλιο πρέπει να πάρουν μέρος τουλάχιστον 30.000 άτομα στις μελέτες φάσης 3. Αυτή η προϋπόθεση θα τηρηθεί και για τα εμβόλια αυτά. Να σημειωθεί ότι η παρακολούθηση για τυχόν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζεται διεθνώς και μετά την έναρξη της χορήγησης τους.

7. Προκαλούν τα εμβόλια ανεπιθύμητες ενέργειες;

Οι όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να προκληθούν είναι ήπιες και παροδικές, όπως πόνος στο χέρι στο σημείο της ένεσης, πυρετός, αδιαθεσία, μυαλγίες και πονοκέφαλος. Όλα αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα, συνήθως μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Η λήψη παρακεταμόλης βοηθά στην αντιμετώπιση τους. Είναι πολύ σπάνιο για οποιονδήποτε να παρουσιάσει κάποια σοβαρή αντίδραση στο εμβόλιο (αναφυλαξία). Εάν συμβεί αυτό, συνήθως εκδηλώνεται μέσα σε λίγα λεπτά και το προσωπικό που χορηγεί το εμβόλιο είναι εκπαιδευμένο να αντιμετωπίσει τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις άμεσα.

 

 

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί. Από την Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 δόσεις έως το τέλος Μαρτίου

«Σήμερα μέχρι τις 5 η ώρα έγιναν 4.873 εμβολιασμοί και στο σύνολο από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί, που αυτό σημαίνει ότι έχουμε επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη στο 0,46% του πληθυσμού» σημείωσε ο γενικός γραμματέας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πρόοδο των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Σχετικά με τις αγορές εμβολίων που έχει προχωρήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύτηκε με τις εταιρείες και κάθε χώρα λαμβάνει την ποσότητα των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό της» ενώ «στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2,36%».

«Κάθε χώρα είχε και έχει δικαίωμα να μην προχωρήσει στην προμήθεια των δόσεων που της αντιστοιχούν. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν από όλες τις εταιρείες» υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Με βάση αυτά η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.350.000 πολιτών» εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, συμπληρώνοντας ότι «ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό είναι κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επάρκειας των εμβολίων», κίνδυνος που υφίσταται ακόμα και τώρα, από τη στιγμή που δεν έχουν, προς το παρόν, εγκριθεί όλα τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Η Ελλάδα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις. Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι ο αριθμός είναι «ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις».

«Σε αυτές τις δόσεις υπάρχει περίπτωση να προστεθούν ακόμα 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους ενώ αναμένονται οι εγκρίσεις και άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που θα αυξήσουν αντίστοιχα τις δόσεις που θα παραλάβει η χώρα μας έως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία