Υγεία

22/10/2023 - 16:12

Από τον Ασώματο του 1965 το πιο δυνατό μήνυμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού

Ο  Οκτώβριος καθιερώθηκε ως Μήνας Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Πολλές οι εκδηλώσεις, κεντρικά κτίρια φωτίζονται στο χρώμα του ροζ.

Ο Μιχάλης Πολυπαθέλλης στέλεχος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και  π. Δήμαρχος Ευεργέτουλα με την σημερινή του ανάρτηση στέλνει ίσως το πιο δυνατό μήνυμα από τη Λέσβο για την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού.

 

Αναφέρει: 

1965 στον Ασώματο, ένας επισκέπτης αγροτικός γιατρός, πριν ξεκινήσει το ιατρείο του, μοίρασε στους θαμώνες του καφενείου ένα μικρό έντυπο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ένας αγρότης, έβαλε στην τσέπη του ένα από αυτά. Όταν επέστρεψε στο σπίτι του έδωσε ντο έντυπο αυτό στη γυναίκα του. Εκείνη, ακολουθεί τις οδηγίες και ψάχνει, σύμφωνα με αυτές το στήθος της. Εντοπίζει κάτι και ενημερώνει τον σύζυγό της.

Την άλλη μέρα κατέβηκαν στη Μυτιλήνη για επίσκεψη σε γιατρό ώστε να αξιολογήσει και εκείνος το "εύρημα". Ο γιατρός τους ενημερώνει για το εύρημα και προτείνει επέμβαση η μετάβαση στην Αθήνα. Όντως η επίσκεψη στην Αθήνα έγινε άμεσα. Το ογκίδιο ήταν όντως καρκίνος. Η γυναίκα εισήχθη σε νοσοκομείο και χειρουργήθηκε, με τα μέσα και τις τεχνικές της εποχής. Ακολουθεί ένας κύκλος θεραπείας και επισκέψεις στο γιατρό για επανέλεγχο, διαδικασία που συνεχίστηκε για κάποια χρόνια με πλήρη ίαση.

Η τότε 36 ετών γυναίκα έζησε μέχρι τα 70 της και έφυγε με άλλα αίτια , όχι από την νόσο αυτή.

Ο αγροτικός γιατρός που έφερε το σωτήριο έντυπο στο χωριό μας ήταν ο γνωστός Αχιλλέας Καραχάλιας που τότε ξεκινούσε την σταδιοδρομία του, η γυναίκα που σώθηκε ήταν η μητέρα μου!!! Χάρηκα την αγκαλιά της μητέρας εξαιτίας αυτής της συγκυρίας. Δεν είναι μάθημα, είναι εμπειρία ζωής.

Σήμερα, που η ιατρική επιστήμη έχει κάνει άλματα, σήμερα που έχει στη διάθεσή της πάμπολλα μέσα, τεχνικές, θεραπευτικά και. διαγνωστικά μέσα είναι κρίμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή έστω και μιας γυναίκας εξ αιτίας αυτής της νόσου.

Είναι τόσο απλό και τόσο εύκολο να προλάβουμε τα χειρότερα. Γυναίκες μην αφήνετε τις ζωές σας στην τύχη. Κάνετε τις απλές εξετάσεις πρόληψης, σας χρειαζόμαστε δίπλα μας υγιείς.

 

Μοιράσου το άρθρο!