Υγεία

15/11/2021 - 17:23

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου: 85 κρούσματα στη Λέσβο - Ανοιχτή η συζήτηση για τα νέα μέτρα

6.950 νέα κρούσματα και 72 θάνατοι – Στους 551 οι διασωληνωμένοι

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19)/// Δεδομένα έως 15 Νοεμβρίου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.950 , εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 838.824 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 105 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.727 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.838 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 551 (61.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 460 (83.48%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 91 (16.52%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.404 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 365 (ημερήσια μεταβολή -12.89%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 410 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 

Στη Λέσβο

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στη Λέσβο σήμερα  Δευτέρα 15 Νοεμβρίου έχουμε 85 νέα κρούσματα. 

Ο Μέσος Όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 61,14  ενώ ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι  98,34

Τα κρούσματα του Νοεμβρίου στο νησί μας:

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου: 81 κρούσματα

Τρίτη 2 Νοεμβρίου:  88  κρούσματα 

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου: 76 κρούσματα

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου: 84  κρούσματα

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου: 91 κρούσματα

Σάββατο 6 Νοεμβρίου: 83 κρούσματα

Κυριακή 7 Νοεμβρίου: 52 κρούσματα 

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου: 57 κρούσματα

Τρίτη 9 Νοεμβρίου: 106  κρούσματα

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου: 59 κρούσματα

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου: 47 κρούσματα

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου:  66 κρούσματα

Σάββατο 13 Νοεμβρίου:  54 κρούσματα

Κυριακή 14 Νοεμβρίου: 42 κρούσματα

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου: 85 κρούσματα

 

Σημεία μαζικών δειγματοληψιών από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ (Τρίτη 16/11)

  1. Λέσβος, ΚΥ Μυτιλήνης, 08:30-15:45
  2. Λέσβος, Αμπέλικο, 10:00-12:00
  3. Λέσβος, Πλωμάρι, 12:30-15:00

 

Νέα κρούσματα σε σχολεία της Λέσβου

38 είναι τα συνολικά κρούσματα που δηλώθηκαν σήμερα σε σχολεία της Λέσβου. 18 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 20 στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 

 

Αναζήτηση νέων μέτρων 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες καθώς και άλλα τα οποία εφαρμόστηκαν στη χώρα μας, κατά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Επίσης, θα αναλυθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα που προέκυψαν μετά την επέλαση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Μέτρα και για τους εμβολιασμένους

Στο τραπέζι των συζητήσεων δεν είναι μόνο μέτρα τα οποία θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους πολίτες, αλλά είναι πολύ πιθανό να αγγίζουν και τους εμβολιασμένους, προς εκτόνωση των αντιδράσεων, αλλά και γιατί το τελευταίο διάστημα αρκετοί είναι και οι εμβολιασμένοι που καταφεύγουν με συμπτώματα κορωνοϊού στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, εφόσον το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρεθεί στην «άκρη του γκρεμού», θα βρεθούν και οι εμβολιασμένοι απέναντι σε μέτρα τα οποία θα περιορίζουν ορισμένες από τις ελευθερίες τους. 

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η επιστροφή στο κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να περιοριστεί η κίνηση τις ώρες αιχμής, ο περιορισμός του συγχρωτισμού σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους χώρους, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για παράδειγμα, θα υπάρχει σύσταση για χρήση διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Στοχευμένα lockdowns

Σε επόμενο στάδιο συζητείται ένα άτυπο lockdown για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, όπως συνέβη, άλλωστε, και στην Αυστρία. Δηλαδή, να αποκλειστούν όλοι οι πολίτες άνω των 12 ετών, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. απ' όλους του χώρους, πλην σουπερμάρκετ και φαρμακείων.

«Μοντέλο Γαλλίας» για τους άνω των 65

Στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζεται και το «Μοντέλο Γαλλίας» για τους άνω των 65. Εάν, δηλαδή, οι άνω των 65 ετών δεν κάνουν την 3η δόση του εμβολίου, το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού θα έχει αυστηρά εξάμηνη διάρκεια και στη συνέχεια, οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις θα έχουν την ίδια τύχη, έναντι των μέτρων, με τους μη εμβολιασμένους πολίτες.

Τα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο

Επανήλθε το μέτρο περιορισμού των πελατών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα τροφίμων. Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, από τις 13 Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 έως τις 22 Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 θα υπάρχουν τήρηση αποστάσεων και παρουσία ενός ατόμου ανά 9 τ.μ. στα καταστήματα τροφίμων (σουπερμάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες...), στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Τι ισχύει για το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια

Για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια κ.λπ. συνεχίζει να ισχύει ότι οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον νέο κορωνοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι ηλικίας 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test). Ειδικά για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, προβλέπεται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος από πλεξιγκλάς.

Απαγόρευση προϊόντων σε σουπερμάρκετ

Από τα σουπερμάρκετ, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή - κουρέα.

Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το Σάββατο στα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων επανήλθε ο κανόνας για 1 πελάτη ανά 9 τ.μ. Δηλαδή, λιγότεροι καταναλωτές στο εσωτερικό για αποφυγή του συνωστισμού.Ανάλογα μέτρα, δηλαδή μικρότερη πληρότητα (περίπου στο 80% αντί για το 100%) τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων και για την εστίαση και τη διασκέδαση (μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα), ωστόσο η συζήτηση δεν προχωρά σε αυτήν τη χρονική στιγμή. Και αυτό, γιατί εκτιμάται ότι σε αυτούς τους χώρους, με τους ελέγχους που έχουν αυξηθεί, η συντριπτική πλειονότητα τηρεί τους κανόνες και δεν απαιτούνται άλλοι περιορισμοί που θα προκαλούσαν νέα οικονομική «αιμορραγία» στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας.

Επιστράτευση ιδιωτών ιατρών

Λιγοστεύει η «άμμος στην κλεψύδρα» για την επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών, ώστε να καλυφθούν οι ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, λόγω της επέλασης του τέταρτου και σφοδρότερου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εάν μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν δηλώθηκε επαρκής αριθμός ιδιωτών ιατρών, για τη συστράτευσή του με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτών γιατρών από σήμερα, Δευτέρα. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, δήλωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ΕΡΤ.

Τι προβλέπουν οι διαδικασίες για την επιστράτευση

Η επιστράτευση είναι η υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές. Αυτή γίνεται ύστερα από την παράδοση του «φύλλου πορείας» από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι ιδιώτες γιατροί στους Ιατρικούς Συλλόγους όπου ανήκουν. 

Το «φύλλο πορείας» υποχρεωτικά παραλαμβάνεται αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται και εκείνος με τη σειρά του πρέπει να παρουσιαστεί στο νοσοκομείο, την ημερομηνία και την ώρα που αναγράφονται.

Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του «φύλλου πορείας», προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια - ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις. Εάν, για παράδειγμα, ο ιατρός δηλώσει «κόλλημα» για λόγους υγείας και αυτό πιστοποιηθεί από ειδική υγειονομική επιτροπή.

 

Η γεωγραφική κατανομή των 6.950 κρουσμάτων Covid-19 που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

 

201 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

182 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

71 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

178 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

440 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

217 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

208 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

25 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

1.226 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στο Άγιο Όρος

147 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου

50 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

61 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

220 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

83 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

93 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

135 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

45 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

37 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

121 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

128 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

2 κρούσματα την Π.Ε. Ιθάκης

130 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

63 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

83 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

38 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

5 κρούσματα στην Π.Ε.Κέας-Κύθνου

99 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

91 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

207 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

59 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

50 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

289 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

85 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

205 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

96 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

98 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

126 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

123 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

51 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

74 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

28 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

135 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

131 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

141 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

40 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

82 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

65 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Τέλος, 141 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

Μοιράσου το άρθρο!