Υγεία

24/10/2019 - 11:36

Δημιουργούνται 5 νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) στη Λέσβο

Νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) δημιουργεί τελικά το υπουργείο Υγείας παρά τις αρχικές προθέσεις για συγχώνευση των υπαρχόντων ή ακόμη και κατάργησή τους.
Με βάση απόφαση του υπουργού Υγείας, συστήνονται 14 νέες ΤΟΜΥ στο Βόρειο Αιγαίο (2η Υγειονομική Περιφέρεια), όπου και θα προσληφθούν 168 ιατροί, νοσηλευτές και επιστήμονες διαφόρων επαγγελμάτων.

Βασική προϋπόθεση για τη σύσταση των νέων ΤΟΜΥ, όπως προβλέπει η απόφαση Κικίλια, θα πρέπει να υπάρξει προσέλκυση ενδιαφέροντος από τους επιστήμονες και να γίνου οι σχετικές προσλήψεις που απαιτούνται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) από τις 5 Π.Ε. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Που θα γίνουν οι νέες ΤΟΜΥ

Η συγχρηματοδότηση (εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι) των 14 νέων ΤΟΜΥ είναι για 3 χρόνια όπως σημειώνεται στην απόφαση, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται 31/12/2023.

Στο Βόρειο Αιγαίο όπου θα δημιουργηθούν υπάρχουν ήδη δύο ΤΟΜΥ που λειτουργούν (2η ΥΠΕ) με Κέντρο Υγείας Αναφοράς αυτό της Χίου και της Μυτιλήνης.

Οι 14 νέες ΤΟΜΥ θα γίνουν στη Λέσβο (5), στη Λήμνο (2), στη Σάμο (2), στη Χίο (4) και (1) στην Ικαρία.

Ο συνολικός Προϋπολογισμός όπως αναφέρει το healthreport.gr για τη δημιουργία των νέων ΤΟΜΥ ανέρχεται σε 12.852.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Μοιράσου το άρθρο!