Υγεία

27/01/2016 - 15:36

Ε. Μπαϊραμίδης: Ο νευροχειρουργός που έκανε πρωτοποριακή επέμβαση στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Π

ριν από τέσσερα χρόνια βρέθηκε στο νοσοκομείο της Λέσβου, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, σε ένα νησί με το οποίο δεν τον συνέδεε τίποτα. Είχε ήδη σπουδάσει Ιατρική στην Αθήνα, είχε ακολουθήσει μετεκπαιδεύσεις στο εξωτερικό κοντά σε διακεκριμένους χειρουργούς και είχε πάρει ειδικότητα στον Ευαγγελισμό.

 
"Ήθελα να δουλέψω σε δημόσιο νοσοκομείο και παράλληλα να έχω την αυτονομία να χαράξω δική μου επιστημονική πορεία. Ήμουν από τους λίγους που είχα δηλώσει επαρχία ενώ καταγόμουν από την Αθήνα, όμως  ήθελα να βοηθήσω. Και αισθάνομαι ότι δικαιώθηκα", λέει. Δεν έχει άδικο. Γιατί ο ίδιος είναι πλέον ο γιατρός που πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση bypass εγκεφάλου σε δημόσιο νοσοκομείο της Ελλάδας.
 
Μια πρωτοποριακή και εξειδικευμένη επέμβαση- από τις δυσκολότερες στη νευροχειρουργική- που μέχρι σήμερα γινόταν αποκλειστικά σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο της χώρας  με κόστος απαγορευτικό για τον μέσο
ασθενή... Ο κ. Ευριπίδης Μπαϊραμίδης, ένας 39χρονος συμβασιούχος από το Βοστάνειο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, συμβολίζει την Ελλάδα που διακρίνεται παρά τις αντίξοες συνθήκες της κρίσης....  
 
"Ο ασθενής στον οποίο πραγματοποιήσαμε την επέμβαση bypass είχε υποστεί πολλαπλά μικρά εγκεφαλικά λόγω στένωσης στην έσω καρωτίδα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σοβαρά από την εκδήλωση μεγαλύτερου επεισοδίου. Με την επέμβαση ενισχύσαμε την κυκλοφορία του εγκεφάλου μηδενίζοντας σχεδόν την πιθανότητα νέου σοβαρού εγκεφαλικού. Το bypass είναι μια επέμβαση αγγειακής παράκαμψης με την οποία ενισχύουμε την αιμάτωση του εγκεφάλου με αντλία", εξηγεί ο κ. Μπαϊραμίδης μιλώντας στο Έθνος.  "Αυτού του είδους οι επεμβάσεις απαιτούν μεγάλη προετοιμασία και στο εργαστήριο και σε επίπεδο παρακολούθησης δίπλα σε έμπειρους γιατρούς. Για την συγκεκριμένη περίπτωση προετοιμάστηκα επί ένα έτος. Συζήτησα  με τον ασθενή καθώς μια επέμβαση που γίνεται για πρώτη φορά κουβαλά πάντα ένα ρίσκο. Και το άγχος το έχει και ο ασθενής αλλά και ο χειρουργός."
 
Ο ίδιος νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει την διοίκηση του νοσοκομείου για την στήριξη που του παρείχε σε επίπεδο εργαλείων και υλικών. Κάτι που σήμερα δεν θεωρείται αυτονόητο για τα δημόσια νοσοκομεία. "Οι οικονομικοί παράγοντες αναστέλλουν συχνά το έργο, όμως με επιμονή μπορείς να καταφέρεις αρκετά. Το δημόσιο σύστημα Υγείας θα πρέπει να βολιδοσκοπήσει τους ανθρώπους που έχουν πάθος. Και να τους δώσει τα μέσα για να δημιουργήσουν. Χωρίς πάθος η επιστήμη δεν προχωρά. Κι έπειτα οι νέοι άνθρωποι να αφήνονται ελεύθεροι και να ενισχύονται", λέει.
 
Αισθάνεται, όμως, αδικημένος ένας γιατρός που δίνει τα πάντα για την δημόσια Υγεία, ενώ το κράτος δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα της μόνιμης εργασίας; "Σαφώς η μεγαλύτερη ικανοποίηση που έχω αισθανθεί μέχρι σήμερα προέρχεται από την αγάπη του κόσμου. Αν υπάρχει αυτό και ικανοποίηση από την δουλειά σου ο μισθός ωχριά. Θα προτιμούσα να συνεχίσω να εργάζομαι ως επικουρικός επιμελητής όπως είμαι τώρα και να απολαμβάνω τις συνθήκες εργασίας που έχω για παράδειγμα τη δυνατότητα να λαμβάνω πρωτοβουλίες επιστημονικά και να έχω την στήριξη της διοίκησης του νοσοκομείου. Όμως αυτό δεν ωραιοποιεί τηνκατάσταση. Όταν ένας άνθρωπος δουλεύει πολύ, όταν ένας άνθρωπος στηρίζει την δημόσια Υγεία το υπουργείο θα πρέπει να τον ανταμείβει".
 
Ο κ. Μπαϊραμίδης θέλει να συνεχίσει να ασχολείται με το τελειότερο όργανο που, όπως λέει, χάρισε ο Θεός στον άνθρωπο, τον εγκέφαλο.
 
"Θέλω να ασχοληθώ με τις εξελίξεις γύρω από τους όγκους και τα ανευρύσματα για να ανακουφιστεί ο κόσμος ο οποίος βρίσκεται σε αδιέξοδο. Δυσκολίες υπάρχουν, όμως με επιμονή ξεπερνιούνται. Και σε όσους έχουν πάθος για την Ιατρική αλλά σκέφτονται τον Γολγοθά που τους περιμένει και διστάζουν, θέλω να πω ανεπιφύλακτα να ασχοληθούν γιατί χωρίς εμπόδια δεν γίνεται τίποτα, για κάθε καλό πρέπει πρώτα να περάσεις μια μικρή κόλαση...".
 
Κατερίνα Ροββά / εφημερίδα ΕΘΝΟΣ
 
-------------
 
Διαβάστε εδώ την δημοσίευση του Lesvosnews.net που έγινε viral σε όλη την Ελλάδα (με πάνω απο 12.000 κοινοποιήσεις στα social media)

Μοιράσου το άρθρο!