Υγεία

20/01/2016 - 11:21

Εμβόλιο HPV για ανασφάλιστες γυναίκες του Δήμου Λέσβου

Η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του  Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, κα Αναστασία Αντωνέλη, κάνει γνωστά τα  εξής:


    Στο Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Λέσβου, παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε ανασφάλιστες γυναίκες με το εμβόλιο για το HPV, τον υιό που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, κονδυλώματα κ.λ.π.  Είναι άλλη μια δράση του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, στα πλαίσια της πρόληψης και της μάχης κατά του καρκίνου.


Πιο συγκεκριμένα: όσες γυναίκες είναι ανασφάλιστες, ωφελούμενες του Κοινωνικού Ιατρείου Δήμου Λέσβου και έχουν την σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου τους, με παραπεμπτικό του, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον εμβολιασμό - μέχρι εξαντλήσεως των εμβολίων - στο τηλέφωνο του Οργανισμού μας, 22510-27501 και 22510-45202, εσωτερ. 2 στην υπεύθυνη κοινωνικό λειτουργό κα Μαρία Βούρου, από αύριο Πέμπτη 21  μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.


Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί  από τον γιατρό, κ. Σίμο Χαραλάμπους, Αντιπρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου.


Δύο λόγια για τον εμβολιασμό:
     Ο HPV εμβολιασμός αποτελεί σε όλο τον κόσμο τη σύγχρονη ιατρική πρακτική της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το HPV εμβόλιο δεν εμπεριέχει τον ίδιο τον ιό ή τμήμα του και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό.
    Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμού όλα τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες από 12 έως 26 ετών μπορούν να εμβολιασθούν με το HPV εμβόλιο το οποίο παρέχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών . Τα δύο διαθέσιμα εμβόλια χορηγούνται σε τρεις δόσεις στους μήνες 0, 1 (ή 2) και 6 με ενδομυϊκές ενέσεις .
    Τα προφυλακτικά εμβόλια προστατεύουν τον οργανισμό από τις προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας και από τον ίδιο τον καρκίνο που οφείλονται στους τύπους 16 & 18 του ιού ΗPV, επιπρόσθετα από τις προκαρκινικές βλάβες του αιδοίου και του κόλπου καθώς και από τα γεννητικά κονδυλώματα. Όλα τα επιστημονικά δεδομένα των κλινικών μελετών δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα  των  εμβολίων προσεγγίζει το 100% .
    Επειδή όμως υπάρχουν και άλλοι τύποι HPV, υψηλού κινδύνου για εκδήλωση προκαρκινικών βλαβών ή καρκίνου οι οποίοι δεν εμπεριέχονται στα  εμβόλια που κυκλοφορούν, είναι απαραίτητο να μην  παραλείπεται ποτέ ο ετήσιος κυτταρολογικός έλεγχος με το λεγόμενο τεστ  Παπ.
 

Μοιράσου το άρθρο!