Υγεία

26/06/2021 - 06:35

Έρχονται νέα προνόμια για τους εμβολιασμένους: σε συναυλίες, γήπεδα, εστιατόρια

Θέμα χρόνου είναι η λήψη αποφάσεων για τα προνόμια που θα δοθούν στους εμβολιασμένους, όπως προανήγγειλε από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραπέμποντας τη συζήτηση αυτή για την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, τα κίνητρα σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα αφορούν την ψυχαγωγία και συγκεκριμένα την εστίαση, τα θεάματα και τα αθλήματα.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι διευκολύνσεις θα απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό και στους επιχειρηματίες. Ένα εστιατόριο, παραδείγματος χάριν, που θα διαλέξει οι θαμώνες του να είναι όλοι εμβολιασμένοι, θα επιστρέψει στην προ Covid εποχή, καθώς δεν θα έχει μέτρα και αποστάσεις στα τραπέζια και θα χρησιμοποιεί όλους τους χώρους του.

 

Ακόμη, 100% πληρότητα θα μπορούν να έχουν κινηματογράφοι, θέατρα, χώροι συναυλιών ή ακόμη και γήπεδα που θα επιλέξουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους θεατές. Με τον τρόπο αυτό και οι επιχειρηματίες θα κερδίσουν περισσότερη πελατεία και οι πελάτες – θαμώνες θα νιώθουν ασφαλείς.

Αντιθέτως, όσα καταστήματα ή επιχειρήσεις επιλέξουν να έχουν "μεικτούς" πελάτες, δηλαδή εμβολιασμένους και μη, θα συνεχίσουν με μειωμένες πληρότητες, κανόνες και μέτρα.

Πότε θα ισχύσουν τα νέα μέτρα

Τα μέτρα θα έχουν άμεση εφαρμογή, εντός του Ιουλίου και δεν θα υπάρξει αναμονή μέχρι τη χειμερινή περίοδο. Το ρεπορτάζ του καναλιού ανέφερε επίσης ότι ρωτήθηκε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και φαίνεται πως δεν υπάρχει εμπόδιο.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι πάντως πολλές και θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Μητσοτάκης: Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν θα δοθούν περαιτέρω διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους.

"Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Αφού φτάνουμε στο σημείο που όσοι είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν θα έχουν κάνει το εμβόλιο, πρέπει να προσεγγίσουμε συμπολίτες μας που δεν έχουν πάρει την απόφαση. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας", απάντησε και έκανε αναφορά στην εμβολιαστική κάλυψη ειδικών ομάδων, όπως κατάκοιτων που θα εμβολιαστούν με μονοδοσικό εμβόλιο.

Σε ερώτηση αν είναι εφικτός ο στόχος να μην ξανακλείσει ό,τι ανοίγει ή αν είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νέου lockdown το φθινόπωρο ή το χειμώνα, είπε πως ο στόχος είναι απόλυτα εφικτός και εξαρτάται από όλους μας.

"Πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο στόχο μας. Έχω εμπιστοσύνη την κρίση των Ελλήνων πολιτών. Καταλαβαίνω τους ανθρώπους που εξέφρασαν αρχικό ενδοιασμό για το εμβόλιο. Τους ζητώ να δουν τα στατιστικά στοιχεία, να δουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό", συμπλήρωσε.

Είπε ότι μπορεί να δεχτεί ανθρώπους που είναι ιδεολογικά αρνητές σημειώνοντας πως δεν είναι πάρα πολλοί. "Έχω μεγάλη δυσκολία με εκείνους που θεωρούν ότι θα μπορούσαν να εμβολιαστούν αλλά περιμένουν να κάνουν οι άλλοι το εμβόλιο. Είναι συμπεριφορά που δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο το κοινωνικό σύνολο αλλά πρώτα τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχει επιλογή και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στον εαυτό του και την οικογένειά του", πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι θα εξακολουθούμε να έχουμε "διαρκή επιτήρηση για να εντοπίσουμε τοπικές εξάρσεις και να τις ελέγξουμε" και επανάλαβε ότι απέναντι στη μετάλλαξη Δ ή την οποιαδήποτε μετάλλαξη υπάρχει μία απάντηση και είναι ο εμβολιασμός.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τόνισε πως δεν εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα να μπουν επιπλέον περιορισμοί στις εσωτερικές μετακινήσεις και σημείωσε: "Έχουμε όλοι συμφωνήσει στο "πράσινο" πιστοποιητικό και τονίζω ότι όσο αυξάνονται οι ρυθμοί του εμβολιασμού παντού, σε όλη την Ευρώπη, τόσο πιο ασφαλείς θα αισθανόμαστε όλο

Μοιράσου το άρθρο!