Φίμωση ή συντονισμός; Η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου “μαζεύει” μετά την κατακραυγή
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση της εγκυκλίου του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστου Ροϊλού, η οποία, όπως αναφέρθηκε αρχικά, απαγόρευε στους γιατρούς και τα στελέχη του ΕΣΥ να παρέχουν πληροφορίες ή να παραχωρούν συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους χωρίς προηγούμενη έγκριση.
Η κατακραυγή ήρθε από γιατρούς, κοινωνικούς φορείς και πολιτικούς, που μίλησαν για «απόπειρα φίμωσης» και «επιστροφή σε σκοτεινές εποχές», ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν επίσημες ερωτήσεις στη Βουλή για τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα της οδηγίας.
Οι διευκρινίσεις της 2ης ΥΠΕ:
Με νέα ανακοίνωσή της, η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα:
- Προς ποιους απευθύνεται η εγκύκλιος: Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το έγγραφο «Παροχή Οδηγιών» αφορά μόνο τους Επιστημονικά Υπεύθυνους των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΜΠΦΥ). Η Διοίκηση διευκρινίζει ότι η καθοδήγηση αυτή εντάσσεται στις αρμοδιότητες της, καθώς οι Επιστημονικά Υπεύθυνοι είναι οριζόμενοι από τη Διοίκηση.
- Σκοπός της ενημέρωσης: Η 2η ΥΠΕ ζητάει να ενημερώνεται πριν από τη δημοσιοποίηση υπηρεσιακών στοιχείων και δεδομένων. Η πρόθεση δεν είναι να ελέγχει προσωπικές απόψεις, αλλά να αποφεύγεται η ανακριβής ή πρόωρη πληροφόρηση, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα θέματα υγείας.
- Συντονισμός λόγω χωροταξικής διασποράς: Η ανακοίνωση εξηγεί ότι λόγω της γεωγραφικής εξάπλωσης των ΜΠΦΥ στα νησιά του Αιγαίου, είναι απαραίτητος ο κεντρικός συντονισμός των συνεντεύξεων και των ανακοινώσεων, ώστε να υπάρχει ενιαία διαχείριση θεμάτων που αφορούν το προσωπικό και τους ασθενείς.
- Δεν πρόκειται για φίμωση: Η Διοίκηση υπογραμμίζει ότι δεν περιορίζεται η ελευθερία έκφρασης των εργαζομένων και ότι η εκ των προτέρων γνώση των δημοσιογραφικών συναντήσεων αποσκοπεί αποκλειστικά στην προστασία ευαίσθητων δεδομένων ασθενών και στην αποφυγή εσφαλμένης πληροφόρησης.
Από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν φαίνεται ότι η 2η ΥΠΕ προσπαθεί να αποκαταστήσει την εικόνα της, μετά την πολιτική θύελλα και τις αιχμηρές δηλώσεις βουλευτών. Η αρχική διατύπωση της εγκυκλίου δημιούργησε την εντύπωση αυταρχισμού και φίμωσης, κυρίως λόγω λέξεων όπως «δεν θα δίνεται καμία συνέντευξη» και «πιστή τήρηση».
Οι νέες διευκρινίσεις εστιάζουν στο ότι πρόκειται για διαδικαστικό μέτρο συντονισμού, όχι περιορισμό ελευθερίας λόγου, και περιορίζουν την εφαρμογή της εγκυκλίου σε συγκεκριμένα πρόσωπα (Επιστημονικά Υπεύθυνους). Η αλλαγή αυτή δείχνει ότι η Διοίκηση προσπαθεί να μαζέψει την κατάσταση και να αποφύγει περαιτέρω πολιτικό κόστος.
Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν η νέα διατύπωση θα καταφέρει να καθησυχάσει τους γιατρούς και να απαλύνει τις πολιτικές αντιδράσεις. Το γεγονός ότι η ανακοίνωση επιμένει στην ανάγκη προκαταρκτικής ενημέρωσης των δημοσιογραφικών δραστηριοτήτων μπορεί ακόμα να θεωρηθεί περιοριστικό από ορισμένους.
Η 2η ΥΠΕ δείχνει να επιχειρεί στροφή ή μερική υποχώρηση μετά την κατακραυγή, παρουσιάζοντας την εγκύκλιο ως εργαλείο συντονισμού και προστασίας ευαίσθητων δεδομένων. Η επιτυχία αυτής της επικοινωνιακής στροφής θα κριθεί από την αποδοχή των γιατρών και των κοινωνικών φορέων. Εάν συνεχιστεί η αίσθηση ότι υπάρχει «προκαταρκτικός έλεγχος» σε δηλώσεις που αφορούν δημόσιο συμφέρον, η ένταση πιθανώς να συνεχιστεί.
Η υπόθεση παραμένει κρίσιμη, καθώς αφορά όχι μόνο την ελευθερία του Τύπου και των λειτουργών της Υγείας, αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσεων και υποστελέχωσης στα νησιά του Αιγαίου.