Υγεία

01/12/2013 - 00:49

«Getting to Zero» - Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS_1η Δεκέμβρη 2013

yle="text-align: justify;">Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS_1η Δεκέμβρη 2013
Το μήνυμα και της φετινής  Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS είναι “Getting to Zero”, το οποίο αντανακλά  τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου του UNAIDS για την περίοδο 2011-2015 : “Zero New HIV Infections. Zero  Discrimination. Zero AIDS Related Deaths”.

Το moto της Ενημερωτικής Καμπάνιας 2013- 2014 του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ είναι το «ΜΗΔΕΝΙΣΕ ΤΟ», μέσω της δημιουργίας διαδυκτιακού εθελοντισμού όπου οι συμμετέχοντες θα ενημερώνουν ο ένας τον άλλο σχηματίζοντας ένα κίνημα που θα διαχέετε η πληροφορία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media).


Δεδομένης της  δραματικής αύξησης των νέων λοιμώξεων από τον ιό HIV/AIDS, κατά την διετία 2010 – 2012, που παρατηρήθηκε κυρίως στις ηλικίες 25-35 ετών, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), παρουσιάζει στο κοινό μια πρωτοποριακή καμπάνια ενημέρωσης και πρόληψης απέναντι στον ιό.

Το μότο της ενημερωτικής καμπάνιας είναι το <<get it to zero – μηδένισέ το>>. Η δράση <<ΜΗΔΕΝΙΣΕ ΤΟ>> στοχεύει στην ενημέρωση και την πρόληψη μέσω του διαδικτυακού εθελοντισμού και απευθύνεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 15-45. Με την έκφραση <<μηδένισέ το>> θέλουμε να δημιουργήσουμε μια τάση, η οποία θα προτρέπει τους ανθρώπους να ενημερώνουν ο ένας τον άλλο με όποιο κοινωνικό μέσο δικτύωσης (social media) διαθέτουν.

Η βασική ιδέα της δράσης στηρίζεται στο διαδικτυακό εθελοντισμό. Οι εθελοντές της δράσης,  αφού εγγράφονται ανώνυμα στο νέο ιστότοπο getting2zero.gr, θα λαμβάνουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,  όπου θα περιλαμβάνει πληροφοριακό υλικό σε κείμενο, λογότυπα και φωτογραφίες για χρήση στα social media που διαθέτουν, καθώς και φυλλάδια σε μορφή pdf, τα οποία, εάν θέλουν, θα μπορούν να εκτυπώσουν. Η εθελοντική υπηρεσία που αυτοί καλούνται να προσφέρουν, είναι να ενημερώσουν το διαδικτυακό κύκλο φίλων τους σχετικά με τον ιό HIV/AIDS και να προσπαθήσουν να προσελκύσουν νέους εθελοντές. Ευελπιστούμε να επιτύχουμε μεγάλη αύξηση του ρυθμού ενημέρωσης του κοινού, ώστε η ενημέρωση να οδηγήσει στην πρόληψη με απώτερο στόχο τον μηδενισμό των νέων κρουσμάτων.

Η δράση έχει ως ημέρα έναρξης την 1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και είναι συστηματική, πολυεπίπεδη και με διάρκεια στο χρόνο, με σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή νέων μολύνσεων από τον ιό.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ οργανώνει :παρουσία διεπιστημονικής Ομάδας Ενημέρωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, που απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες (ιατρό, νοσηλευτές, ψυχολόγους ή κοινωνιολόγους και διοικητικούς υπαλλήλους), με ειδικά διαμορφωμένο σε σχέση με το νέο κεντρικό μήνυμα Stand, προκειμένου να επικοινωνήσει στους Δημότες αλλά και στο διερχόμενο πληθυσμό το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας.- Διανομή φυλλαδίων.- Διανομή προφυλακτικών.- Διανομή ερωτηματολογίων του UNAIDS.

Προσδοκώμενα οφέλη- H προαγωγή της σεξουαλικής υγείας των νέων και των ομοφυλόφιλων, μέσω ενημέρωσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) και τη λοίμωξη από τον ιό HIV.- H προώθηση της σωστής χρήσης προφυλακτικού.- Η ευαισθητοποίηση  σχετικά με το στιγματισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό τον οροθετικών ατόμων.

To Lesvosnews.net συμμετέχει στην καμπάνια  "Getting to Zero"  και προωθεί τη δράση μέσα από τη σελίδα του facebook

(για 24 ώρες τα γραφιστικά εικόνων στη σελίδα μας θα συμβαδίζουν με την καμπάνια και θα πραγματοποιηθούν εκ  μερούς μας προωθητικές ενέργειες της καμπάνιας)

 


 


 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ - ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Τι είναι ο ιός του HIV?
Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου), είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS).
Πώς δρά ο ιός του HIV ?
Ο HIV δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.
Τι είναι το AIDS ?
Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.  Ο χρόνος μεταξύ της μόλυνσης από τον ιό και της εκδήλωσης AIDS ποικίλει από άτομο σε άτομο, ενώ η έγκαιρη χορήγηση συνδυασμού αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας (Highly Active Antiretroviral Therapy – HAART), επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του νοσήματος και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη θνητότητα.


Πώς μεταδίδεται ?
Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί:

  • Μέ την απροφύλακτη σεξουαλική  επαφή (πρωκτική, κολπική, στοματική) με HIV οροθετικό άτομο.
  • Μέ τη χρήση  από κοινού, αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο.
  • Από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.
  •  Με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή παραγώγων αίματος (στην Ελλάδα αυτή η πιθανότητα έχει σχεδόν εκμηδενιστεί χάρη στο συνεχή έλεγχο που κάνουν οι αιμοδοσίες για όλα τα νοσήματα που μπορούν να μεταδοθούν αιματογενώς)


Πώς δεν μεταδίδεται ?
Ο HIV δεν μεταδίδεται:

  • Μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί).
  • Μέ την καθημερινή κοινωνική επαφή (χειραψία, αγκαλιά, φιλί).
  • Μέ το τσίμπημα  κουνουπιών ή άλλων εντόμων.
  • Μέ την από κοινού χρήση οικιακών σκευών.
  • Μέ την από κοινού χρήση της τουαλέτας, του ντους, της πισίνας.
  • Μέ το σάλιο, τα δάκρυα, τον ιδρώτα, τον αέρα ή το νερό.


ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ & ΥΓΕΙΑ
Ποιες θεωρούνται επικίνδυνες  συμπεριφορές στο σεξ ;
Επικίνδυνη θεωρείται οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή (στοματική, κολπική, πρωκτική) κατά την οποία:
δεν χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικό σε όλη τη διάρκειά της
χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικό, το οποίο έσπασε
χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικό που προηγουμένως είχε χρησιμοποιηθεί από άλλο άτομο
χρησιμοποιήθηκαν από κοινού ερωτικά βοηθήματα
Ποιες δεν θεωρούνται επικίνδυνες συμπεριφορές στο σεξ ;
Δεν θεωρείται επικίνδυνη οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή (στοματική, κολπική, πρωκτική) κατά την οποία:
χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικό σε όλη τη διάρκειά της, το οποίο δεν έσπασε
χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικό σε όλη τη διάρκειά της, που δεν είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως από άλλο άτομο
δεν χρησιμοποιήθηκαν από κοινού ερωτικά βοηθήματα
Τι γίνεται με τα ερωτικά βοηθήματα ;
Ο HIV είναι δυνατόν να μεταδοθεί μέ την από κοινού χρήση ερωτικών βοηθημάτων. Συνεπώς, για να αποφευχθεί η μετάδοση του HIV μέ τα ερωτικά βοηθήματα πρέπει είτε να χρησιμοποιούνται ατομικά, είτε να τοποθετείται προφυλακτικό σε αυτά πριν τη χρήση τους από άλλο άτομο.
HIV/AIDS και στοματικός έρωτας.
Μπορώ να μολυνθώ από τον HIV μέ το στοματικό σεξ αν δεν χρησιμοποιώ προφυλακτικό?
Ναι. Παρόλο που ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV μέ την απροφύλακτη στοματική σεξουαλική επαφή είναι σαφώς μικρότερος συγκριτικά με την απροφύλακτη κολπική ή πρωκτική σεξουαλική επαφή, ωστόσο δεν είναι μηδενικός. Γι αυτό η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη και σ’ αυτό τον τύπο σεξουαλικής επαφής.


ΤΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ
Τι είναι το προφυλακτικό ?
Το προφυλακτικό είναι ένα αντικείμενο που συνήθως φτιάχνεται από λάτεξ η πολυουρεθάνη και χρησιμοποιείται κατά την σεξουαλική πράξη με σκοπό την αποφυγή  εγκυμοσύνης και μετάδοσης σεξουαλικός μεταδιδόμενα νοσήματα  (όπως ΗΙV/AIDS).
Υπάρχουν τόσο αντρικά όσο και γυναικεία  προφυλακτικά.
Το προφυλακτικό είναι μιας χρήσης.
Σε κάθε νέα επαφή χρησιμοποιείται καινούργιο προφυλακτικό.
Σωστή χρήση προφυλακτικού σημαίνει κάθε φορά, σε όλη τη διάρκεια και σε κάθε είδους σεξουαλικής επαφή με κάθε ερωτικό σύντροφο χρησιμοποιείται καινούργιο προφυλακτικό.
Η λιπαντική ουσία που πιθανά θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί, οφείλει να είναι υδατοδιαλυτή ( με βάση το νερό).
Το προφυλακτικό λειτουργεί ως φραγμός της διασποράς του σπέρματος μέσα στο στόμα, στον κόλπο ή στον πρωκτό. Επιπρόσθετα, παρέχει προστασία έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων και του  HIV/AIDS.
Ο τρόπος χρήσης του προφυλακτικού είναι απλός και αφορά στα εξής :
Η συσκευασία ανοίγεται με προσοχή για να μην προκληθεί φθορά στο προφυλακτικό.
Ξετύλιγμα του προφυλακτικού πάνω στο πέος , όταν αυτό βρίσκεται σε πλήρη στύση.
Η άκρη του προφυλακτικού πιέζεται για να βγεί ο αέρας που είναι πιθανό να μπήκε στο προφυλακτικό κατά την τοποθέτησή του στο πέος.
Αμέσως μετά την εκσπερμάτιση και πριν υποχωρήσει η στύση το προφυλακτικό  αφιαρείται από το πέος, δίδοντας ιδιαίτερη προσοχή να μην διαφύγει το σπέρμα.
Τι είδη προφυλακτικών υπάρχουν ?
Ανάλογα με το είδος της επαφής χρησιμοποιείται το αντίστοιχο προφυλακτικό :
Για την στοματική  (λεπτό με  ή χωρίς γεύση/thin)
Για την κολπική (κανονικό/normal)
Για την πρωκτική (ανθεκτικό /extra strong)

Γιατί δεν μας αρέσει η χρήση του?
Μπορεί να:
έχει αρνητική επίδραση στη σεξουαλική ικανοποίηση.
Αναστείλει την ερωτική διάθεση λόγω της διακοπής των περιπτύξεων για την τοποθέτηση του προφυλακτικού
διακοπεί η στύσης
γίνεται δύσκολη η εκσπερμάτιση
Σε κάθε περίπτωση πάντως το πρόβλημα δεν είναι πραγματικό.
Η χρήση του δείχνει υπευθυνότητα.
το προφυλσκτικό μπορεί:
να μειώσει την αισθητικότητα. Η μείωση της αισθητικότητας έχει αναφερθεί, σε ορισμενες περιπτώσεις και από τις συντρόφους των χρηστών. Ομως το συγκεκριμένο μειονέκτημα μπορεί να αναχθεί σε πλεονέκτημα σε περιπτώσεις πρόωρης εκσπερμάτισης.
σπάνια να προκαλέσει ερεθισμό του κόλπου η του πέους από το υλικό κατασκευής του, τα λιπαντικά ή τις σπερματοκτόνες ουσίες, που περιέχονται στη συσκευασία του. Ιδιαίτερα σπάνια προκαλούνται αλλεργίες.
 

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ
Με εκνευρίζει, Με ξενερώνει , Χαλάει την ατμόσφαιρα, Με κόβει  ,Μπορεί να σπάσει , Θα με θεωρήσει εύκολη , Με εμποδίζει να νοιώσω τον άλλον, Κι αν δεν το βάλω μια φορά τι θα γίνει , Αν είχε κάτι θα μου το έλεγε, Γνωριζόμαστε καλά, Ντρέπομαι να το ζητήσω.
Ποια τα οφέλη του;
Δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για την υγεία του χρήστη.
Η αποτελεσματικότητα του είναι αφενός υψηλή, εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, και αφετέρου είναι άμεσα ελεγχόμενη.
Παρέχει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το HIV/AIDS.
Η χρήση του δεν απαιτεί ιατρική παρέμβαση η παρακολούθηση.
Διατίθεται σε πολλά σημεία πώλησης και είναι χαμηλού κόστους.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ
Τον/ την προστατεύω , τον/ την νοιάζομαι, είμαστε υπεύθυνοι, μου δίνει σιγουριά, με απελευθερώνει, αισθάνομαι ασφάλεια , είναι αναγκαίο, με γλιτώνει από το aids, χωρίς προφυλακτικό φοβάμαι πολύ, δεν θέλω να κολλήσω τίποτα, είναι απαραίτητο στις μέρες μας, είναι σαν παιχνίδι .


ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ΤΙ ΚΑΝΩ?
Στην περίπτωση που σπάσει το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής πρέπει είτε να καλέσεις άμεσα το ΚΕΕΛΠΝΟ (210 52 12 054, 210 72 22 222) για να σου δοθούν οδηγίες, είτε να επισκεφθείς κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο που διαθέτει Μονάδα Λοιμώξεων ή Εξωτερικό Ιατρείο παρακολούθησης HIV (+) ασθενών μέσα σε 72 ώρες από το συμβάν, προκειμένου να σου χορηγηθεί η απαραίτητη προφυλακτικη αγωγή (PEP-post exposure prophylaxis), εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Τι είναι η PEP (Post Exposure Prophylaxis-Προφύλαξη Μετά την Εκθεση );
Τί είναι η προφυλακτική αγωγή μετά την έκθεση (PEP – PostExposureProphylaxis)?
Η προφυλακτική αγωγή μετά την έκθεση (PEP – Post Exposure Prophylaxis) είναι συνδυασμός αντιρετροϊκών φαρμάκων, τα οποία χορηγούνται σε όποιον/α εκτεθεί στον HIV μέσα σε 72 ώρες μετά από την πιθανή έκθεση στον ιό, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της HIV λοίμωξης.
Ποια είναι τα αρνητικά της ;
Η χορήγηση ΡΕΡ μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών λόγω τοξικότητας και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις όπου ο κίνδυνος μόλυνσης από τον HIV είναι  αμελητέος.

ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ HIV/AIDS
Τι είναι το τεστ για τον HIV ?
Το τεστ για τον HIV είναι μία ειδική εξέταση μέ την οποία μπορεί να διαγνωσθεί  η HIV λοίμωξη. Ο πιο διαδεδομένος τύπος εξέτασης για τον HIV, είναι το τεστ που ανιχνεύει αντισώματα για τον HIV (ELISA) σε δείγμα αίματος,  και πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 6-8 εβδομάδες μετά από πιθανή έκθεση στον ιό. Αν βγει θετικό, τότε γίνεται το απολύτως ειδικό για τον HIV τεστ (Western Blot), για την επιβεβαίωση του αποτελέσματος του τεστ αντισωμάτων. Αν και αυτό βγει θετικό η διάγνωση είναι σίγουρη.
Τι είναι το τεστ σάλιου ?
Είναι μια αναίμακτη ταχεία εξέταση ανίχνευσης της HIV λοίμωξης που το αποτέλεσμα δίνεται σε 30 λεπτά. Στην πραγματικότητα το δείγμα που χρησιμοποιείται δεν είναι σάλιο, αλλά  υγρό που λαμβάνεται αναίμακτα και ανώδυνα από την περιοχή των ούλων. Ανιχνεύει αντισώματα έναντι του ΗIV και δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα εφόσον πραγματοποιηθεί 3 μήνες μετά την πιθανή έκθεση στον ιό. Αν το αποτέλεσμα βγει θετικό τότε για την επιβεβαίωση, γίνεται το απολύτως ειδικό για τον HIV τεστ (Western Blot), . Αν και αυτό βγει θετικό, η διάγνωση είναι σίγουρη.
Πότε πρέπει να γίνεται ?
Στην περίπτωση που υπήρξαν απροφύλακτες σεξουαλικές επαφές, χρησιμοποιήθηκαν από κοινού βελόνες, σύριγγες ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα, υπήρξε επαφη με αίμα, σπέρμα ή προσπερματικά και κολπικά υγρά  κάποιου άλλου ατόμου θα πρέπει να γίνει εξέταση για HIV.
Στην περίπτωση που υπήρξε πιθανή έκθεση στον HIV,  πρέπει κανείς να περιμένει 6-8 βδομάδες, ώστε να εξεταστεί, προκειμένου να διαπιστώσει αν έχει μολυνθεί από τον ιό από τη συγκεκριμένη έκθεση. Στο μεσοδιάστημα δεν πρέπει  κανείς να έχει απροφύλακτες σεξουαλικές επαφές ή να εκτεθεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο στον HIV.
Τα οφέλη που μπορεί κανείς να αποκομίσει είναι α) να έχει την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη β) να βελτιώσει την ποιότητα  της ζωής του με την κατάλληλη παρακολούθηση από ειδικούς γιατρούς και την έγκαιρη λήψη της κατάλληλης θεραπείας, και γ) να προστατεύσει τους συντρόφους του από πιθανή μετάδοση του ιού.

Για τα γυρίσματα του προωθητικού video κατά του ιού του HIV/AIDS της δράσης «ΜΗΔΕΝΙΣΕ ΤΟ» επιστρατεύθηκαν μερικοί απο τους γνωστότερους blogger της Ελλάδας ανάμεσα σε αυτούς και η Μαίρη Συνατσάκη.

Μοιράσου το άρθρο!