Υγεία

26/03/2021 - 18:30

Για 3η εβδομάδα στο "βαθύ κόκκινο" η Λέσβος

Χωρίς αποφάσεις για σχολεία και λιανικό εμπόριο

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη  Νίκος Χαρδαλιάς η Λέσβος παραμένει στο "βαθύ κόκκινο" - επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου  μέχρι την Δευτέρα 5 Απρίλιου  στις 6 το πρωί.  

Η Λέσβος βρίσκεται στο "βαθύ κόκκινο" από 13 Μαρτίου. 

Υπενθυμίζουμε ότι παραμένουν ανοιχτά  καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων. Ανοιχτά από την προηγούμενη εβδομάδα είναι κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης άκρων, δημόσια πάρκα, αρχαιολογικοί χώροι. Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από 9 το βράδυ έως 5 το πρωί. 

Τα κρούσματα στο νησί μας από την ημερομηνία που ξεκίνησε το "βαθύ κόκκινο": 

  • Σάββατο 13 Μαρτίου: 17 κρούσματα -  Έναρξη επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου 
  • Κυριακή 14 Μαρτίου: 4  κρούσματα 
  • Κ. Δευτέρα 15 Μαρτίου: 9 κρούσματα 
  • Τρίτη 16 Μαρτίου: 13 κρούσματα
  • Τετάρτη 17 Μαρτίου: 21 κρούσματα
  • Πέμπτη 18 Μαρτίου: 24  κρούσματα
  • Παρασκευή 19 Μαρτίου: 8 κρούσματα 
  • Σάββατο 20 Μαρτίου: 8 κρούσματα 
  • Κυριακή 21 Μαρτίου: 5  κρούσματα
  • Δευτέρα 22 Μαρτίου: 5 κρούσματα
  • Τρίτη 23 Μαρτίου: 4 κρούσματα
  • Τετάρτη 24 Μαρτίου: 16 κρούσματα 
  • Πέμπτη 25 Μαρτίου: 2 κρούσματα
  • Παρασκευή 26 Μαρτίου: 3 κρούσματα 

Χωρίς αποφάσεις για σχολεία και λιανικό εμπόριο 

Η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Η συμπληρωματική στρατηγική, το self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναλυτική πρόταση κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στην επιτροπή των ειδικών που συνεδρίασε σήμερα για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων στις 5 Απριλίου με τέστινγκ. Η πρόταση αφορά σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και βασίζεται στην τεχνική που ακολουθούν και άλλες ευρωπαικές χώρες. Το υπουργείο Παιδείας αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών και δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα, όποτε αυτό καταστεί δυνατό.

Ωστόσο, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις ολοκληρώθηκε η σημερινή, τακτική συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού και το lockdown. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί συζήτησαν για το άνοιγμα των σχολείων, στη βάση της πρότασης του υπουργείου Παιδείας,  του λιανεμπορίου, καθώς και για την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο. 

Εισηγήσεις και αποφάσεις όπως ανέφερε και ο κ. Χαρδαλιάς  δεν υπήρξαν, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε νέα σύσκεψη, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Και αυτό, καθώς τα αιτήματα των υπουργείων για σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων της ευθύνης τους, υπήρξαν πολλά κι έτσι θα συζητηθούν εκ νέου. Μια σκέψη, πάντως, που έπεσε στο τραπέζι, είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου, με την προϋπόθεση μαθητές και καθηγητές να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ κατά του κορονοϊού.

 

Β. Παπαευαγγέλου: Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο και το ΕΣΥ πιεσμένο

Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο αλλά παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων το 7ήμερο είναι 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία της νόσου covid-19. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 23.500 με εικόνα σταθεροποίησης σε κάποιες περιφέρειες και αυξητικές τάσεις σε άλλες. Για πρώτη φορά ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερός στο 6%, επισήμανε.

Ιδιαίτερα πιεσμένη παραμένει η κατάσταση στο ΕΣΥ με μέσο όρο τις 470 εισαγωγές, ενώ πίεση αναμένεται να υπάρξει και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως είπε η καθηγήτρια, η επιβάρυνση στη Μακεδονία έπεται της Αθήνας. 

Επτά στους 10 ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Ο δείκτης θνησιμότητας παραμένει σταθερά μικρότερος του 5%. 

«Μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάσουμε δραστηριοτήτων είπε. Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου. Μίλησε για σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με στόχο την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων Συζητείται, όπως είπε, η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου. Αναφέρθηκε επίσης στα ατομικά τεστ ως όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Αναλυτικά οι περιοχές που είναι στο "βαθύ κόκκινο"

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται, με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, από αύριο το πρωί στις 6, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ο Δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, ο Δήμος Κιλκίς της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, και ο Δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Παράλληλα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένουν:

* η Περιφέρεια Αττικής,

* οι Περιφερειακές Ενότητες

- Αιτωλοακαρνανίας

- Αχαΐας

- Βοιωτίας

- Εύβοιας εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου

- Φθιώτιδας

- Ευρυτανίας

- Αργολίδας

- Αρκαδίας

- Κορινθίας

- Θεσσαλονίκης

- Χαλκιδικής

- Θεσπρωτίας

- Ηρακλείου

- Λέσβου

- Ζακύνθου και

- Μυκόνου,

- καθώς και

- ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,

- ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,

- ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου,

- ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων,

- οι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,

- ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,

- ο Δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών,

- ο Δήμος Σκιάθου,

- ο Δήμος Καρδίτσας,

- και οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Μοιράσου το άρθρο!