Γιατί προκαλεί ανησυχία η μετάλλαξη «Όμικρον» - Σε ποιες χώρες της Ευρώπης έχουμε κρούσματα
Καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν ακούσαμε σχεδόν τίποτα για νέες παραλλαγές του κορωνοϊού επειδή στο μεγαλύτερο μέρος της υφηλίου επικράτησε κυρίως η μετάλλαξη Δέλτα ή η Δέλτα+, παραγκωνίζοντας άλλες μεταλλάξεις.
Στο βόρειο ημισφαίριο το καλοκαίρι έχει περάσει προ πολλού και τα κρούσματα εκτοξεύονται. Στο νότιο ημισφαίριο το καλοκαίρι ξεκινά τώρα και θα ήταν εύλογο τα κρούσματα να μειώνονται ή στην χειρότερη περίπτωση να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Στη Νότια Αφρική ωστόσο σημειώνεται πρωτοφανής έξαρση κρουσμάτων, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή Γκάουτενγκ γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ και την πρωτεύουσα Πραιτόρια όπου ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά τα 1.000 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Η εκτόξευση των κρουσμάτων οφείλεται, ενδεχομένως, σε μια νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 11 Νοεμβρίου στην Μποτσουάνα, γειτονική χώρα της Νότιας Αφρικής στα βόρεια. Η νέα μετάλλαξη B.1.1.529, που ονομάστηκε «Όμικρον» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει εντοπιστεί πλέον στην Νότια Αφρική, αλλά και σε ένα ταξιδιώτη, ο οποίος προερχόμενος από την Νότια Αφρική ταξίδεψε στο Χονγκ Κονγκ. Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για τη νέα μετάλλαξη, μιας και συγκεντρώνει στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού 32 συνολικά τροποποιήσεις.
«Με δυσκολία αναγνωρίζονται τα αντισώματα εξουδετέρωσης»
Λόγω του μεγάλου αριθμού τροποποιήσεων στην πρωτεΐνη ακίδα, τα ανοσοκύτταρα δυσκολεύονται να καταπολεμήσουν την μετάλλαξη. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη διασπορά του κορoνοϊού.
Οι υπάρχουσες τροποποιήσεις προκαλούν μεγάλη ανησυχία, δήλωσε την Τετάρτη ο Ράβι Γκούπτα, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτς. Ο επιστήμονας είχε αποδείξει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο με εργαστηριακές αναλύσεις ότι δύο από τις τροποποιήσεις της μετάλλαξης «Όμικρον» αυξάνουν την μολυσματικότητα και περιορίζουν την δημιουργία αντισωμάτων.
«Αναμένω ότι τα αντισώματα εξουδετέρωσης, που λειτουργούν κατά της μετάλλαξης Δέλτα και Άλφα θα αναγνωρίζονται ως τέτοια με δυσκολία», εκτιμά ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής στο τμήμα Γενετικής του University College στο Λονδίνο (UCL) του Λονδίνου, σε δηλώσεις στη βάση επιστημονικών δεδομένων στο Science Media Center.
"Ασθενής μηδέν" με χρόνια λοίμωξη;
Μέχρι αυτή την ώρα όμως δεν υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά στοιχεία για το πόσο μολυσματική είναι η μετάλλαξη «Όμικρον». Το καθοριστικό στοιχείο είναι ωστόσο ότι η νέα μετάλλαξη είναι επικίνδυνη, υπογράμμισε με ανάρτησή της στο Twitter η Κριστίνα Πέιγκελ, καθηγήτρια Επιχειρησιακής Έρευνας στο UCL.
Προς το παρόν είναι δύσκολο να προβλέψουμε τους ρυθμούς μετάδοσης της νέας μετάλλαξης, τόνισε ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, προσθέτοντας πως θα πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά και να αναλύουμε τα νέα δεδομένα, αλλά «δεν συντρέχει λόγος να ανησυχούμε υπερβολικά, εκτός κι αν αυξηθεί δραματικά η συχνότητα της νέας μετάλλαξης στο άμεσο μέλλον».
Ο γάλλος καθηγητής εκτιμά ότι «ο μεγάλος αριθμός τροποποιήσεων στην νέα μετάλλαξη ίσως και να προέκυψε κατευθείαν» και εξηγεί ότι ίσως να ξεκίνησε μέσω μίας χρόνιας λοίμωξης κάποιου με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως για παράδειγμα ενός ασθενή HIV/Aids, ο οποίος δεν λαμβάνει θεραπεία.
Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα μετάλλαξης Όμικρον
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του RTBF, συναγερμός έχει σημάνει στο Βέλγιο καθώς την Παρασκευή (26/11) επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης. Ο Μαρκ Φαν Ρανστ, του οποίου το εργαστήριο συνεργάζεται στενά με τον οργανισμό δημόσιας υγείας του Βελγίου Sciensano, ανέφερε στο Twitter ότι η μετάλλαξη βρέθηκε σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε στο Βέλγιο από την Αίγυπτο στις 11 Νοεμβρίου. Το άτομο, μάλιστα, εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα στις 22 Νοεμβρίου, όπως επεσήμανε ο ιολόγος.
Επίσης, το Υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου γνωστοποίησε, το Σάββατο (27/11), πως δύο περιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκαν στη χώρα. Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση, οι Αρχές επεσήμαναν: «Τα άτομα που βρέθηκαν θετικά και όλα τα μέλη των νοικοκυριών τους υποβάλλονται σε τεστ και τους έχει ζητηθεί να απομονωθούν, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη περαιτέρω εξετάσεις και η ιχνηλάτηση. Το ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην περιοχή του Τσέλμσφορντ και το άλλο στο Νότιγχαμ. Οι δύο περιπτώσεις συσχετίζονται και υπάρχει σύνδεσμος για ταξίδια στη Νότια Αφρική».
Ακόμα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters, στη Γερμανία εντοπίστηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 με μετάλλαξη Όμικρον. Πιο συγκεκριμένα, τα δύο άτομα με την εν λόγω παραλλαγή εισήλθαν στη Γερμανία, μέσω του αεροδρομίου του Μονάχου στις 24 Νοεμβρίου, προτού η Νότια Αφρική χαρακτηριστεί ως περιοχή της μετάλλαξης του ιού, και τώρα απομονώνονται, όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας, το Σάββατο (27/11), χωρίς να αναφέρει ρητά ότι ήρθαν από αυτή τη χώρα.
Κατόπιν, η Ιταλία επιβεβαίωσε, το Σάββατο (27/11), με τη σειρά της, ότι βρέθηκε και το πρώτο κρούσμα με τη μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της RAI, η αλληλουχία του γονιδιώματος έγινε στο Εργαστήριο Κλινικής Μικροβιολογίας, Ιολογίας και Βιοεπείγουσας Διαγνωστικής του Νοσοκομείου Sacco στο Μιλάνο αφού ελήφθη θετικό δείγμα από έναν άνδρα, κάτοικο της Καμπανίας, ο οποίος επέστρεψε τις τελευταίες ημέρες από τη Μοζαμβίκη.
Επιπλέον, ένα τεστ που πραγματοποιήθηκε από εργαστήριο σε νοσοκομείο στο Λίμπερετς, στη βορειοδυτική Τσεχία, το Σάββατο (27/11), επιβεβαίωσε την παρουσία της μετάλλαξης Όμικρον σε έναν κάτοικο αυτής της πόλης που επέστρεψε από τη Ναμίμπια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Τσεχίας (ČT), «το νοσοκομείο του Λίμπερετς, ως αποτέλεσμα των ελέγχων του Σαββάτου (27/11), επιβεβαίωσε την παρουσία της μετάλλαξης Όμικρον σε έναν κάτοικο αυτής της πόλης, ο οποίος επέστρεψε από τη Ναμίμπια μέσω της Νότιας Αφρικής και του Ντουμπάι, την περασμένη εβδομάδα, και τώρα είναι σε απομόνωση».
Ακόμα, επισημαίνεται ότι ύποπτο κρούσμα μόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού καταγράφηκε στην Αυστρία και δη στο κρατίδιο του Τιρόλου, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (27/11). Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Τιρόλου αναφέρεται: «Αφού η νέα μετάλλαξη του ιού B.1.1.529 έχει ήδη εμφανιστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ένα θετικό αποτέλεσμα σε τεστ PCR που σχετίζεται με ένα ταξίδι στη Νότια Αφρική, είναι διαθέσιμο στην περιοχή Σβατς σήμερα (27/11). Ως αποτέλεσμα του αρχικού ελέγχου από το Τμήμα Ιολογίας του Ίνσμπρουκ, υπάρχει μια συγκεκριμένη υποψία ότι θα μπορούσε να είναι η νέα μετάλλαξη του ιού».
Με πληροφορίες dw/ sputnik