Υγεία

21/03/2023 - 16:04

Η δυνατή ομάδα που σώζει ζωές στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Απολογισμός για τον 1,5 χρόνο λειτουργίας του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου

 Σημαντικό έργο επιτελεί εδώ και 18 μήνες το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και η εξειδικευμένη ομάδα του με επικεφαλής τον Αντιπλοίαρχο ιατρό, επεμβατικό καρδιολόγο Αναστάσιο Μίλκα.

Σε αυτούς τους 18 μήνες, από το Σεπτέμβριο του 2021 που πρωτολειτούργησε μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 400 στεφανιογραφίες, 100 αγγειοπλαστικές στεφανιαίων αγγείων, 10 πρωτογενείς αγγειοπλαστικές σε ασθενείς που προσήλθαν με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, τρεις περικαρδιοκεντήσεις και τουλάχιστον 15 επεμβάσεις αγγειοχειρουργικής κατεύθυνσης. Ας σημειωθεί ότι σε ένα μεγάλο νησί όπως η Λέσβος δεν λειτουργούσε Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και πολλές φορές αυτό μεταφράζονταν και σε απώλειες ζωών και φυσικά σε μεγάλο κόστος και ταλαιπωρία για τους καρδιοπαθείς ασθενείς που έπρεπε να μεταφερθούν στην Αθήνα.

Τη Τρίτη 21 Μαρτίου   το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του ιδρύματος τίμησε τα έξη στελέχη της επεμβατικής ομάδας, γιατρούς, νοσηλευτές και τεχνολόγους. Παρών στην εκδήλωση ο Σύμβουλος της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών, Λέσβιος στην καταγωγή Αλκιβιάδης Στεφανής.

   Συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι: Μίλκας Αναστάσιος Επεμβατικός καρδιολόγος, Κικίλιας Βασίλης Καρδιολόγος, Μαυροθαλασσίτη Ειρήνη Νοσηλεύτρια, Πατσέλλης Σπύρος Νοσηλευτής, Ιντιρτζής Ιγνάτης Τεχνολόγος και Κουδουνάς Γεώργιος Τεχνολόγος.

   Σε δήλωσή του ο διοικητής του νοσοκομείου της Μυτιλήνης Γιώργος Καμπούρης ανέφερε μεταξύ άλλων:

   «Το Σεπτέμβριο του 2021 έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, ξεκίνησε η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και η εκτέλεση των πρώτων στεφανιογραφιών στο νησί μας ήταν πλέον γεγονός. Σήμερα 1.5 χρόνο μετά, το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει τους ανθρώπους που κατάφεραν και έφεραν εις πέρας αυτό το έργο τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη στο ακριτικό νησί μας. Μέσα από αυτήν τη βράβευση θέλουμε να τιμήσουμε όλους του εργαζόμενους του Νοσοκομείου και να τους διαβεβαιώσουμε πως θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε πρόταση και προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για ισχυροποίηση του αισθήματος ασφάλειας των συμπολιτών μας.».

   Ας σημειωθεί ότι έχει προκηρυχτεί μόνιμη θέση επεμβατικού καρδιολόγου Επιμελητή Α, στο Νοσοκομείου Μυτιλήνης προκειμένου να κατοχυρωθεί η καθημερινή λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου.

   Ιδιαίτερη αναφορά οι τιμώμενοι έκαναν στην άριστη συνεργασία τους με τη Μονάδα Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου και την καρδιολογική Κλινική «χάρη στους οποίους όχι 400 αλλά ούτε μια στεφανιογραφία δεν θα κατάφερναν».

   Ενώ ο επεμβατικός καρδιολόγος Μίλκας Αναστάσιος ο οποίος κινείται από την Αθήνα στη Μυτιλήνη προκειμένου να πραγματοποιήσει τις επεμβάσεις αναφέρθηκε σε μια προσπάθεια «κατά την οποία οι συμμετέχοντες «παραμερίσανε τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και έκαναν πράξη τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου». Ο κ. Μίλκας έδωσε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την επίδραση σε ζωές του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου. Όπως είπε εξαιρουμένων των θανάτων από covid που είναι ένας εξωγενής παράγοντας, ο δείκτης θνησιμότητας το 2022 έπεσε στο 11,2% όταν τη τελευταία δεκαετία ήταν στο 12,6%. Σημαίνει αυτό, υποστήριξε, ότι το 2022 σώθηκαν 15 ζωές ανά 1000 κατοίκους, δηλαδή είχαμε 150 θανάτους λιγότερους σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας».

   Ιδιαίτερη αναφορά τέλος έκανε χαιρετώντας την εκδήλωση ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής στο ότι το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο λειτούργησε επειδή «υπερασπίστηκε το αυτονόητο. Και το αυτονόητο, είπε ο Σύμβουλος της Κυβέρνησης, δεν είναι εύκολο να το πετύχεις. Από το όραμα μέχρι την υλοποίηση του η απόσταση είναι μεγάλη. Κι εδώ έγινε κατορθωτό το αυτονόητο σε όφελος της υγείας του απλού πολίτη νησιώτη στα σύνορα αυτής της χώρας».

δ

 ΑΠΕ ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!