Skip to main content
|

Ιατροδικαστική υπηρεσία στη Λέσβο για ταυτοποίηση των νεκρών προσφύγων

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Ιατροδικαστική υπηρεσία στη Λέσβο πρόκειται να ιδρυθεί, όπως δήλωσε ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτ. Φυτράκης, κατά τη χθεσινή ημερίδα της Αστυνομίας και του Διεθνή Ερυθρού Σταυρού με θέμα την υιοθέτηση ενός εθνικού και ευρωπαϊκού πρωτοκόλλου ταυτοποίησης των σορών αγνοουμένων προσφύγων αλλά και αγνοουμένων ακόμα και από φυσικές καταστροφές. Σκοπός της υιοθέτησης κοινών διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των αγνοουμένων είναι οι συγγενείς να μπορούν να βρίσκουν τους ανθρώπους τους που έχασαν στον ταξίδι της προσφυγιάς. Πρόκειται για «ανθρώπινη οφειλή» ανέφερε ο Ευτ. Φυτράκης.

Από το 1989 μέχρι σήμερα στη χώρα μας 1.000 σοροί μεταναστών και προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη δεν έχουν ταυτοποιηθεί, σύμφωνα με στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού. Το 2016 έχουν υποβληθεί στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό 87 αιτήματα προσφύγων οι οποίοι ψάχνουν τους αγνοούμενους συγγενείς τους. Κατά τα ίδια στοιχεία, από το τέλος του 2014 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 817 αιτήσεις προσφύγων και μεταναστών στον ΕΕΣ, που αντιστοιχούν σε 900 αναζητούμενους. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2016, ο ΕΕΣ έχει δεχτεί 4.000 τηλεφωνήματα και 500 μηνύματα προσφύγων που αναζητούν τους συγγενείς τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού, το 2015 σημειώθηκαν 77 περιστατικά στο Αιγαίο με 272 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες και σε 21 περιστατικά υπήρχαν 152 αγνοούμενοι. Φέτος, σε 51 συμβάντα πνίγηκαν 142 άνθρωποι ενώ από 5 περιστατικά αγνοούνται 27 άτομα.

Μια πρώτη απόπειρα να μπορεί να υπάρξει αναγνώριση του αγνοουμένου έστω και μετά την ταφή του έχει κάνει ήδη η ΕΛ.ΑΣ., η οποία συλλέγει δείγματα DNA όσων προσφύγων και μεταναστών πεθαίνουν στο ταξίδι της προσφυγιάς στην Ελλάδα και δεν είναι δυνατή η αναγνώρισή τους. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχει κεντρική βάση δεδομένων DNA, με καταχωρισμένα 650 δείγματα DNA, προσφύγων και μεταναστών κυρίως, ενώ 150 άνθρωποι έχουν δώσει γενετικό υλικό στην Αστυνομία ώστε να βρεθούν οι σοροί των συγγενών τους. Μάλιστα, από την ΕΛ.ΑΣ. προτάθηκε να δίνουν οι πρόσφυγες «εθελοντικά» δείγμα που θα καταγράφεται σε βάση δεδομένων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να γίνεται σχετική διασταύρωση στοιχείων για τον εντοπισμό της ταυτότητας των σορών.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις